Burse - Fonduri mutuale

Guvernul renunţă la impozitarea anticipată a tranzacţiilor şi propune plată anuală

Guvernul renunţă la impozitarea anticipată a tranzacţiilor şi propune plată anuală

Autor: Monica Juganaru

28.05.2012, 00:05 1165
Ministerul Finanţelor a renunţat la iniţiativa de impozitare a fiecărei tran­zacţii bursiere în câştig, dur cri­ti­ca­tă de jucătorii din piaţa de ca­pital, şi a propus ca impozitarea profi­tului să fie făcută anual şi nu trimestrial ca în pre­zent.
Astfel, brokerii vor determina câştigul net anual sau pierderea netă ca diferenţă între câştigurile şi pierderile înregistrate în cursul anului trecut până în ultima zi a lunii februarie a anului curent, se arată într-un nou proiect de modificare a Codului fiscal.

Potrivit proiectului precedent de modificare a Codului fiscal prezentat marţi, societăţile de brokeraj urma să reţină un impozit anticipat de 16% pentru fiecare tranzacţie pe profit, prevedere care a atras imediat nemul­ţumirea brokerilor şi a investitorilor din piaţa de capital.

Aceştia au afirmat că o astfel de măsură va descuraja in­vesti­torii să tranzacţioneze şi va în­cetini dezvol­tarea bursei, şi aşa greoaie, şi au pro­pus revenirea la sistemul colectării unei cote anticipate de 1%.

Atât vechiul proiect, cât şi noua pro­punere elimină obligativitatea plă­ţilor trimestriale în ceea ce priveşte im­po­zitul pe profit. Cota de impozitare este de 16%.

Preşedintele consiliului de administraţie al Bursei de Valori Lucian Anghel s-a întâlnit miercuri cu secre­tarul de stat în Ministerul Finan­ţelor Liviu Voinea pentru a discuta pe tema noilor prevederi propuse. După întâlnire Anghel a afirmat că există disponibilitate din partea Finanţelor pentru a renunţa la propunerea de im­pozitare pe fiecare tranzacţie în câştig.

În noul proiect se spune că fiecare intermediar va calcula câştigul/pier­de­rea la fiecare tranzacţie efectuată pentru clienţi, va calcula totalul câşti­gurilor/pierderilor pe tot anul, după care va transmite în formă scrisă către fiecare contribuabil informaţiile pri­vind rezultatul tranzacţiilor efec­tuate în cursul anului.

Ultimul pas este depunerea la Fisc a unei declaraţii informative privind totalul câştigurilor/pierderilor pentru fiecare contribuabil.

Legislaţia actuală stabileşte că fiecare investitor pe piaţa de capital este obligat să calculeze, să declare trimestrial câştigul acumulat şi să plătească, tot trimestrial, impozitul aferent.

O altă declaraţie este depusă pen­tru întregul an, în baza acesteia urmând să se realizeze regularizarea.

Brokerii au susţinut că reţinerea unui impozit anticipat de 16% pentru fiecare transfer bursier în profit va descuraja investitorii să tranzacţioneze şi va încetini dezvoltarea bursei, şi aşa greoaie.

După iulie 2010, când au fost introduse declaraţiile trimestriale şi a fost adus la acelaşi nivel impozitul pe profit la 16% indiferent de perioada de deţinere a titlurilor, rulajele pe bursă au scăzut aproape la jumătate.

Lichiditatea a mai revenit pe creştere doar de la finalul lunii ianuarie 2011, odată cu listarea Fondului Pro­prie­tatea, care i-a stimulat pe investi­tori să fie mai activi la tranzacţionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO