ZF Transilvania

Clujenii de la Brinel investesc 1 mil. euro într-un centru de date

Clujenii de la Brinel investesc 1 mil. euro într-un centru de date

Autor: Laurentiu Cotu

07.05.2012, 13:56 626

Furnizorul de soluţii informatice Brinel, controlat de Marcel Borodi, şi-a bugetat o investiţie de aproximativ 1 mil. euro într-un centru de date. Clujenii estimează că în acest an 20 de clienţi noi vor apela la serviciile oferite prin centrul de date, cele mai solicitate servicii fiind "Platform as a service", "Storage as a service" şi "Data Recovery".

''Valoarea investită în centrul de date Brinel va fi de aproximativ 1 mil. euro, însă compania va continua să aloce resurse şi să susţină clienţii pentru un nou salt tehnologic şi organizaţional. Pe piaţa locală, companiile au devenit conştiente de modul în care virtualizarea conduce la o productivitate sporită prin automatizarea IT-ului, la reducerea costurilor operaţionale şi la asigurarea securităţii infrastructurii", a declarat pentru ZF Transilvania Marcel Borodi, proprietarul Brinel.

Potrivit unui studiu realizat de Brinel, România urmează tendinţa generală de virtualizare a centrelor de date, iar alegerea unui furnizor extern pentru aceste servicii depinde în mare măsură de siguranţa şi disponibilitatea datelor. Clujenii oferă soluţii multi-vendor convergente pentru centrele de date proprii sau servicii în centrul de date Brinel.

Studiul realizat de clujenii de la Brinel arată că 42% dintre profesioniştii IT respondenţi sunt încă indecişi în ceea ce priveşte alegerea unui cloud extern, în timp ce 40% nu sunt dispuşi să apeleze încă la un furnizor extern pentru virtualizare. Totuşi, 18% planifică externalizarea stocării datelor, aceasta fiind cea mai mare pondere din totalul respondenţilor, fiind urmaţi de cei care optează pentru back-up şi de cei care optează pentru accesarea aplicaţiilor.

În acelaşi timp, în România, centrul propriu de date este folosit cel mai mult pentru infrastructură ca serviciu, respectiv virtualizarea serverelor (52%) şi stocare (45%). Pe locul al treilea, conform respondenţilor, centrul propriu de date este folosit, ca serviciu, pentru back-up, iar ca utilizare, pentru Disaster Recovery Site, fiecare având o pondere de 36%.

Pentru organizaţii securitatea centrului de date este cea mai importantă conform studiului Brinel, fiind urmată de consolidarea şi virtualizarea serverelor, consolidarea networking-ului, stocare, administrare şi automatizare, convergenţă şi continuitatea operaţională a afacerii. Din studiul realizat de Brinel reiese că 66% dintre organizaţiile româneşti au alocat fonduri în 2012 pentru optimizarea centrelor de date.

"Creşterea gradului de utilizare a bazei IT existente şi optimizarea investiţiilor deja făcute este principala tendinţă în rândul organizaţiilor din România, cele mai multe fiind interesate să-şi dezvolte propriul centru de date. Siguranţa datelor rămâne principala cerinţă a organizaţiilor'', a spus Borodi.

Printre clienţii Brinel se numără companii din domeniul producţiei, distribuţiei şi serviciilor, precum Mol România, Farmec, ISDC, Emerson, Kronospan, Holzindustrie Schweighofer, Teraplast, EVW Holding, Edy Spedition, Autonet, Transilvania General Import Export, dar şi instituţii publice (Casa Judeţeană de Pensii Cluj) şi universităţi (Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj). În ţară, compania are centre în Cluj-Napoca, Bucureşti, Oradea, Sibiu şi Braşov. Brinel are 160 de angajaţi şi este controlat de omul de afaceri Marcel Borodi.

Net Brinel, cea mai importantă companie a grupului Brinel, şi-a început activitatea în anul 1994 la Cluj-Napoca şi produce şi implementează soluţii la cheie, prin integrarea de software, hardware şi comunicaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO