Auto

Volkswagen, grupul extremelor la Geneva: De la Veneno de 3,6 mil. euro, la XL-1, maşina cu un consum de 1 litru/100 km

 Volkswagen, grupul extremelor la Geneva: De la Veneno de 3,6 mil. euro, la XL-1, maşina cu un consum de 1 litru/100 km

XL1

Autor: Bogdan Alecu

10.03.2013, 19:17 2098

Pe lângă strălucitoarele Bentley Flying Spur, Lamborghini Veneno, modelele RS ale Audi dar şi Golf GTI, grupul Volkswagen a prezentat la Geneva şi XL1, automobilul capabil să consume mai puţin de un litru de motorină la 100 km parcurşi. Mai mult, acesta a fost prezentat acum în varianta de serie, gata de producţie, după ce primul concept a fost prezentat în 2002.

Automobilul cu două locuri este cea mai economică şi cea mai aerodinamică maşină de serie realizată vreodată. XL1 utilizează un sistem hibrid de tip plug-in alcătuit dintr-un diesel cu doi cilindri care dezvoltă 47 CP şi un motor electric de 27 CP alimentat de o baterie LiIon. Datorită unui coeficient aerodinamic de numai Cx 0,189, maşina este capabilă să accelereze de la 0 la 100 km/h în 12,7 secunde, în timp ce viteza maximă se apropie de 160 km/h. Datorită sistemului hibrid, XL1 poate rula doar propulsat de baterie până la 50 km.

Cu toate că a fost prezentat oficial, cei de la VW nu au comunicat niciun detaliu cu privire la planurile de producţie sau planul de comercializare, dar s-a subliniat că maşina include procese de asamblare manuală, ceea ce automat se traduce printr-un preţ ridicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO