Auto

Test Auto ZF: BMW X7 4.4 xDrive M60i AT

Test Auto ZF: BMW X7 4.4 xDrive M60i AT

Autor: Bogdan Alecu

07.01.2024, 17:43 1046

Prezentat drept model nou în 2018 şi cu facelift în 2022, BMW X7 urmează tendinţele din piaţă şi vine să acopere cererea de SUV-uri de lux, dar care dincolo de confort, vine şi cu posibilitatea de a acomoda 7 pasageri într-un confort demn de o limuzină.

Cel mai mare model BMW X vrea să convingă prin eleganţă pe drum, cât şi prin abilităţi în afara asfaltului. Modificările de design accentuează exclusivitatea vizuală a celui mai mare model BMW X. Partea frontală nou structurată reinterpretează elementele emblematice de design BMW, cum ar fi farurile duble şi grila BMW.

Grupurile optice split îşi fac debutul la noul BMW X7, după ce primul model a fost Seria 7. Elementele de lumini LED orizontale amplasate mai sus în partea din faţă găzduiesc luminile de poziţie, cele de zi şi semnalizatoarele. Unităţile LED situate sub ele, pentru faza scurtă şi cea lungă, dau impresia că se retrag în fundal prin carcasa întunecată şi poziţia adânc încorporată în spoilerul faţă şi ies în prim-plan doar atunci când sunt activate. Noile faruri LED cu funcţie matrix adaptivă, cu faza lungă cu efect antiorbitre şi distribuţie adaptivă a luminii, oferă acum şi funcţionalitatea de proiectoare de ceaţă faţă, cu lumină automată pentru vreme rea.

Iluminarea în cascadă pentru cele două elemente ale grilei BMW aduce construieşte o imagine exclusivă pentru partea frontală a noului BMW X7. Grila BMW "lconic Glow" este o caracteristică standard a vârfului de gamă BMW X7 M60i xDrive şi va fi oferită ca opţiune pentru celelalte variante de model.

În partea din spate se accentuează stilul modern al blocurilor optice extrem de subţiri, care acum au sculptură tridimensională. Bara cromată elegantă care conectează unităţile de lumini din spate ale noului BMW X7 este închisă sub un capac de sticlă rafinat.

Nou proiectat, pachetul M Sport opţional pune în lumină şi mai mult proprietăţile dinamice ale BMW X7. Caracteristicile de design specifice M pentru exterior şi interior subliniază în mod clar atributele de performanţă ale BMW X7 M60i xDrive. Vopseaua metalizată M Marina Bay Blue poate fi comandată exclusiv pentru modelul BMW M. O altă completară în gama de culori pentru exterior este Sparkling Copper Grey metalizat. Jantele de 20 de ţoli, din aliaj uşor, sunt dotare standard pe noul BMW X7. Vârful de gamă şi maşinile comandate cu pachetul M Sport vin cu jante M de 21 de ţoli, din aliaj uşor. Jantele opţionale de 23 de ţoli, din aliaj uşor, sunt disponibile din fabrică pentru prima dată pentru un model BMW.

Sentimentul de spaţiu la bordul noului BMW X7 poate fi experimentat pe trei rânduri de scaune. Al doilea rând găzduieşte standard trei pasageri şi oferă opţional două scaune individuale confortabile. Scaunele confort încălzite faţă sunt în echiparea standard. Pe pieţele europene, tapiţeria BMW Individual cu piele Merino extinsă este de asemenea inclusă în standard.

Împreună, panoul de instrumente nou proiectat, cu gurile de aerisire subţiri şi o bară de lumină ambientală inclusă standard în partea inferioară a planşei de bord a pasagerului, şi ecranul central curbat BMW aduc o notă modernă interiorului. Bara luminoasă inovatoare completează lumina ambientală. Iluminarea eficientă din spate cu ajutorul unităţilor LED şi a unui grafic care include inscripţia "X7" (sau sigla M la noul BMW X7 M60i xDrive) este un element care amplifică gradul de exclusivitate din interiorul habitaclului. Maneta selectorului de viteze are, de asemenea, un design nou şi modern.

Gama extinsă suplimentar de echipamente standard pentru noul BMW X7 contribuie la confortul celor de la bord. Pe lângă climatizarea automată pe patru zone, trapa panoramică din sticlă şi sistemul de înaltă fidelitate, acum include şi scaunele confort pentru conducător şi pasagerul din faţă, un volan Sport îmbrăcat în piele, cu clapete pentru schimbarea vitezelor, şi un nou sertar pentru telefoanele mobile compatibile cu încărcarea wireless. Printre punctele importante ale listei de opţiuni se numără trapa panoramică din sticlă Sky Lounge (iluminată de unităţi LED), sistemul de sonorizare Bowers & Wilkins Diamond Surround şi noul sistem Travel & Comfort pentru elemente de fixare în spătarele scaunelor faţă. Ventilaţia activă a scaunelor şi o funcţie de masaj sunt disponibile pentru conducător şi pasagerul din faţă. Dacă este comandat noul pachet Comfort, scaunele din al doilea şi al treilea rând pot fi încălzite şi ele, la fel ca volanul şi cotierele pentru conducător şi pasagerul din faţă.

Suspensia pneumatică adaptivă pe două punţi este combinată standard cu amortizoare controlate electronic pentru a oferi dinamica emblematică BMW, combinată cu un confort excelent în călătoriile lungi. Specificaţiile standard pentru noul BMW X7 M60i xDrive includ, de asemenea, direcţia integrală activă (cu punte spate directoare) şi sistemul Executive Drive cu stabilizare activă a ruliului. Ambele sunt disponibile ca opţiuni pentru modelele cu motorizări cu şase cilindri, la fel ca şi pachetul xOffroad.

Toate sistemele de şasiu au fost reajustate pentru noul BMW X7 pentru a-i permite să acopere cel mai larg spectru posibil între comportament sportiv şi confort la condus. Specificaţiile standard pentru BMW X7 M60i xDrive includ, de asemenea, jante M de 21 de ţoli, din aliaj uşor, şi un diferenţial M Sport în spate. Modelele cu motorizări cu şase cilindri sunt dotate standard cu jante de 20 de ţoli, din aliaj uşor. Noul BMW X7 este primul model din istoria mărcii care este oferit din fabrică cu opţiunea de jante de 23 de ţoli, din aliaj uşor.

Gama de sisteme de asistare a condusului include gama extinsă de funcţii oferite de sistemul de avertizare în caz de coliziune frontală, care acum reduce şi pericolul unei coliziuni cu biciclişti, pietoni sau automobile care vin din sens opus. Dacă este comandat tempomatul activ cu funcţie Stop&Go, vor fi incluse şi funcţiile de asistare automată pentru limitarea vitezei, monitorizarea rutei şi recunoaşterea fazei semaforului (anumite sisteme sunt funcţionale pe pieţe restrânse). Nouă este şi funcţia de avertizare la ieşire, care alertează pasagerii cu privire la riscul de coliziune cu alte autmobile în mişcare la deschiderea uşii.

Asistentul de parcare standard include, de asemenea, camera de asistenţă pentru marşarier şi asistentul de marşarier pentru rularea automată cu spatele până la 50m. La maşinile cu Parking Assistant Professional comandat opţional, asistentul de marşarier poate prelua acum sarcina de a conduce maşina pe o distanţă de până la 200 de metri. Noul Trailer Assistant facilitează executarea manevrelor de marşarier atunci când tractaţi o remorcă. Noul asistent de parcare (Maneuver Assistant) poate stoca manevre care acoperă o distanţă de până la 200 de metri fiecare. Atunci când automobilul ajunge la un punct de pornire memorat, asistentul de manevrare va putea îndeplini toate sarcinile necesare pentru a finaliza manevra, controlând acceleraţia, frânele şi direcţia, precum şi schimbarea vitezei pentru deplasare înainte sau înapoi. În timp ce se efectuează manevra automatizată, conducătorul are responsabilitatea de a monitorizarea împrejurimile automobilului.

BMW Live Cockpit Plus standard la noul BMW X7 include cea mai recentă ediţie a sistemului de operare BMW iDrive. Se bazează pe sistemul de operare BMW 8 şi cuprinde ecran central curbat BMW, care este format dintr-un afişaj de informaţii de 12,3 ţoli (31,24 cm) şi un afişaj central cu diagonala ecranului de 14,9 ţoli (37,87 cm). Odată cu noua grupare de display-uri şi setul de abilităţi în continuă extindere ale Asistentului Personal Inteligent BMW, noul BMW iDrive este orientat direct către operare tactilă şi control prin gesturi, precum şi dialog folosind un limbaj natural.

Sistemul de navigaţie BMW Maps bazat pe cloud poate fi comandat ca opţiune cu Augmented View pe afişajul de control. BMW Digital Key Plus, disponibilă opţional, le permite clienţilor să blocheze şi să deblocheze noul BMW X7 cu smartphone-ul Apple iPhone prin tehnologia UWB cu securitate îmbunătăţită şi funcţionare de la distanţă.

Vârful de gamă BMW X7 M60i xDrive pune un accent deosebit pe plăcerea dinamică de a conduce. De asemenea, modelul BMW M îşi accentuează dinamismul printr-o serie de caracteristici de design şi echipare specifice modelului - atât la interior, cât şi la exterior.

Portofoliul de motoare are ca lider un nou V8 pe benzină, de 4,4 litri, pentru vârful de gamă BMW X7 M60i xDrive, care este derivat din motoarele care alimentează modelele de înaltă performanţă provenite de la BMW M. Tehnologia M TwinPower Turbo şi o galerie de evacuare transversală conferă unităţii de 390 kW/530 CP, cu un cuplu maxim de 750 Nm, o dezvoltare impresionantă a puterii.

La noul BMW X7 M60i xDrive, sistemul mild-hybrid 48 V se conectează cu noul motor V8 pe benzină, de 4,4 litri, cu tehnologie M TwinPower Turbo

Combinaţia dintre motorul termic şi cel electric integrat în transmisia Steptronic Sport cu opt trepte oferă clienţilor beneficiile duble ale răspunsului optimizat şi livrării de putere în timpul acceleraţiei şi eficienţei crescute datorită recuperării adaptive de până la 0,13 g. Intervenţia controlată a motorului electric creşte şi nivelurile de confort atunci când funcţia Auto Start Stop intervine şi în situaţii de ralanti şi de rulare liberă (coasting). Funcţia de rulare liberă cu motorul termic oprit intervine atunci când este selectat modul ECO PRO al Driving Experience Control.

Cu o putere de 390 kW/530 CP şi un cuplu maxim de 750 Nm, motorul cu opt cilindri propulsează modelul BMW M de la 0 la 100 km/h în 4,7 secunde. Aici, dezvoltarea puterii motorului V8 este însoţită de acustica plină de emoţie de la sistemul de evacuare sport disponibil standard. Datele de consumului de combustibil şi emisii de CO2 pentru BMW X7 M60i xDrive sunt de 12,2-13,3 l/100 km şi 278-303 g/km în ciclul WLTP.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO