Auto

Surpriză: Arabii de la Aramco, cea mai mare companie petrolieră din lume, discută cu grupul Renault să intre acţionar în divizia de motoare realizată împreună cu chinezii de la Geely, divizie care cuprinde şi Dacia

Surpriză: Arabii de la Aramco, cea mai mare companie...

Autor: Ştefan Stan

18.01.2023, 10:21 8251

Renault şi compania chineză Geely Automobile Holdings lucrează la finalizarea unui acord pentru a aduce Saudi Aramco ca investitor şi partener pentru a dezvolta şi furniza motoare pe benzină şi tehnologii hibride, scrie Reuters.

Producătorul saudit de petrol a fost implicat în discuţii avansate pentru a prelua o participaţie de până la 20% într-o companie de tehnologie a trenurilor de propulsie Geely-Renault.

Marile companii petroliere au colaborat cu producătorii auto pentru a dezvolta combustibili sustenabili şi motoare pe bază de hidrogen în ultimii ani.

Însă, dacă se va ajunge la un acord, Aramco ar fi primul mare producător de petrol care va investi în domeniul auto, în condiţiile în care ascensiunea maşinilor electrice ameninţă să reducă cererea de combustibili convenţionali.

Potrivit unui document pregătit de companii şi consultat de Reuters, obiectivul este de a înfiinţa în acest an o companie de sisteme de propulsie cu o capacitate de producţie de peste 5 milioane de "motoare şi transmisii hibride şi cu emisii reduse" anual.

O participaţie de 20% pentru Aramco ar lăsa Renault şi Geely cu câte 40% fiecare în societatea mixtă, care ar combina o divizare a producţiei existente de motoare cu combustie a constructorului auto francez cu tehnologia pe benzină şi hibridă a Geely şi cu activele aferente, au declarat persoanele menţionate pentru Reuters.

Noul joint-venture - cu numele de cod "Horse" de către Renault şi "Rubik" de către Geely - are ca scop dezvoltarea unor motoare pe benzină mai eficiente şi a unor sisteme hibride, într-un moment în care o mare parte a industriei auto s-a concentrat pe tranziţia, care necesită mult capital, către vehicule pur electrice.

Potrivit documentului, investiţia Aramco ar urma să fie utilizată pentru a sprijini dezvoltarea tehnologiilor de decarbonizare pentru motoarele pe benzină.

De asemenea, Aramco ar contribui la cercetarea şi dezvoltarea tehnologiilor de propulsie, în special a soluţiilor de combustibil sintetic şi a tehnologiilor de hidrogen de ultimă generaţie, se arată în document.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO