Auto

România, în primul val de ţări din care se poate comanda noul Duster III. Cu cât s-a scumpit faţă de generaţia anterioară? Primele maşini vor fi livrate la vară

România, în primul val de ţări din care se poate...

Autor: Bogdan Alecu

04.01.2024, 12:04 2575

România este prima ţară din care se poate comanda oficial pe platforma online noul Duster III, cu un preţ de pornire de 18.800 de euro, cu TVA. Aceasta va fi urmată şi de alte pieţe precum Franţa.

Primii 200 de clienţi pot rezerva Noul Duster, în versiunea de echipare Extreme, începând chiar din data de 4 ianuarie.

Noul Duster va putea fi comandat începând din prima săptămână a lunii martie, primele livrări către clienţi fiind prevăzute pentru sfârşitul celui de-al doilea trimestru al anului în curs.

Cel mai accesibil Duster este în versiune Essential cu motorul 1.0 Eco-G de 18.800 de euro. Modelul anterior pleca de la 17.700 de euro. Dieselul 1.5 dCi a dispărut din gamă după aproape 20 de ani în gama Dacia. Acum 4x4 porneşte de pe nivelul al doilea de echipare, Expression, cu motorul de 1,2 litri TCe 130 CP (şi 1,3 TCe de 130 sau 150 CP a dispărut) şi pleacă de la 23.800 de euro cu TVA. Modelul actual nu mai poate fi comandat pe platforma Dacia nici cu diesel şi nici 4x4. Versiunea de top este împărţită în două - Journey şi Extreme, în funcţie de preferinţe, ambele cu aceleaşi preţ. Cel mai scump Duster este Hybrid 140 într-una din cele două versiuni şi care costă 26.650 de euro. Din generaţia actuală cel mai scump este 1.3 TCe 150 CP cu transmisie automată, care costă 25.009 euro.

Noua gamă Duster este construită pe trei nivele de echipare: Essential, Expression şi un nivel superior, cu două variante distincte, dar complementare, disponibile la acelaşi preţ. Cu un design unic ce evidenţiază accente Copper Brown, Duster Extreme este ideal pentru pasionaţii de activităţi în aer liber în căutare de un vehicul  practic (tapiţerie din TEP micro-cloud lavabil, bare de pavilion modulare şi multe altele). Duster Journey este potrivit pentru clienţii care preferă eleganţa, confortul şi tehnologia (frână de mână automată, sistemul multimedia Nav Live etc.). Paleta de culori a fost extinsă odată cu apariţia nuanţei Sandstone Beige (finisaj metalic). Alte şase culori sunt, de asemenea, disponibile: Lichen Kaki, Cedar Green, Terracotta Brown, Schiste Grey, Pearl Black sau Artic White.

Noi motorizări

Noul Duster este primul vehicul echipat cu motorul pe benzină de 1,2 litri TCe 130, oferind clienţilor un prim nivel de electrificare, cu sistem mild hybrid de 48V. Motorizarea este disponibilă cu cutia de viteze manuală cu 6 trepte pentru versiunile 4X2 şi 4X4 şi combină un motor pe benzină de nouă generaţie, cu 3 cilindri, de 1,2 litri, turbo, cu un sistem mild hybrid de 48V. Astfel, motorizarea TCe 130 permite diminuarea consumului mediu şi a emisiilor de CO2 cu aproximativ 10%.

Adoptată de Dacia la începutul anului 2023 pe modelul Jogger, motorizarea HYBRID 140 este de acum disponibilă şi pe noul Duster, cu o cutie de viteze automată cuplată la o cutie de viteze fără ambreiaj. Noul Duster HYBRID 140 poate fi condus în modul electric până la 80% din timpul de rulare în oraş, reducând consumul de combustibil cu până la 40% în ciclu urban, comparativ cu un motor termic echivalent în ciclu urban, bazat pe obiceiurile de conducere similare.

Dacia este singurul producător care propune, sub emblema ECO-G, motorizări cu carburaţie mixtă benzină şi GPL pe ansamblul gamei sale de modele. Noul Duster beneficiază de această tehnologie dovedită, instalată din fabrică. În mod GPL, noul Duster ECO-G 100 emite în medie cu 10% mai puţin CO2 decât o motorizare pe benzină echivalentă.

Începând chiar de azi, 4 ianuarie 2024, cei interesaţi să cumpere noua Dacia Duster pot rezerva online un vehicul în versiunea Extreme, complet echipat, de culoare Sandstone Beige, în oricare variantă de motorizare. Cele 200 de exemplare disponibile vor putea fi achiziţionate doar de persoane fizice, exclusiv online.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO