Auto

România devine centru regional de logistică şi dacă vin autostrăzile, poate aspira chiar la mai mult

România devine centru regional de logistică şi dacă...

Autor: Bogdan Alecu

27.09.2017, 00:06 1265

Potenţialul României de a ajunge la 5-6 mil. mp de depozite în ur­mă­torii cinci ani, adică aproape du­blu faţă de cât are în prezent, vi­ne din transformarea României într-un hub regional pentru Bulgaria, spaţiul ex-iugoslav, Republica Moldova şi chiar Turcia sau Ucraina, sunt de părere analiştii pie­ţei de logistică.

„Din România se poate li­vra repede şi la un preţ bun numai către ţări ve­cine din cauza infrastructurii“, explică Lau­renţiu Duică, Associate Director - Industrial Division în cadrul companiei de consultanţă imobiliară Colliers International. Pe de altă parte, din cauza infrastructurii de­fi­citare, în condiţiile în care Bucureştiul nu este legat direct prin autostradă de nicio altă capitală europeană, ci doar de Piteşti, Ploieşti şi Constanţa, România nu poate deservi pie­ţe mai îndepărtate deoarece un camion poate pier­de trei ore numai la Domneşti, la inter­sec­ţia centurii capitalei cu un drum judeţean, după care Valea Oltului deja este foarte aglo­me­rată şi implicit nu se poate estima corect un timp de tranzit.

Dar cu o infrastructură în expansiune, lu­crări noi pe centura Capitalei şi noi tron­soa­ne de autostradă, orice îmbunătăţire ajută la dezvoltarea unor noi zone. Printre compa­ni­ile care au ales această soluţie se numără retailerul de încălţăminte Deichmann, parte a grupului german cu acelaşi nume.

Şi firmele de transport cresc. Spre exem­plu reţeaua Pall-Ex a înregistrat în 2017 cel de-al şaselea an consecutiv, având creş­teri ale vo­lumelor. Ce face însă special acest an este atin­gerea pragului de 1 milion de paleţi transportaţi în cadrul reţelei.

Acum în România rata de neocupare este la o limită istorică , sub 2% în Bucureşti şi în jurul a 2 % la nivel naţional pe măsură ce creşterea consumului a dus la o cerere tot mai mare de spaţii logistice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO