Auto

Raport PwC: Reducerea stimulentelor guvernamentale ar putea reduce ritmul de creştere a vânzărilor de vehicule electrice pe principalele pieţe europene

Raport PwC: Reducerea stimulentelor guvernamentale ar...

Autor: Roxana Rosu

15.02.2022, 10:21 67

Vânzările de maşini electrice (BEV) pe principalele cinci pieţe europene (Franţa, Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie) au crescut puternic, cu 72%, în 2021 comparativ cu anul anterior, dar menţinerea acestui ritm în 2022 este pusă sub semnul întrebării din cauza reducerii stimulentelor anunţate de guverne, reiese dintr-o analiză realizată de Strategy&, departamentul de strategie globală din reţeaua PwC.

”Nu există nicio îndoială că piaţa automobilelor electrice va continua să crească în următorii ani, dar ritmul va fi influenţat de nivelul stimulentelor acordate de statele europene, dar şi de o prelungire a crizei semiconductorilor. Stimulentele oferite în ultimii doi ani au avut efectul scontat, numărul înmatriculărilor de maşini cu combustie internă reducându-se semnificativ în Europa. În România, guvernul a anunţat recent continuarea programelor Rabla şi Rabla Plus şi creşterea sumelor, dar aceste măsuri nu sunt suficiente pentru diminuarea apetitului pentru maşini second hand şi pentru îndeplinirea ambiţiilor statului de întinerire a parcului auto naţional, unul dintre cele mai vechi din Europa”, a declarat Daniel Anghel, Partener şi Lider pentru industria Auto în cadrul PwC România.

Ca efect al creşterii vânzărilor de automobile electrice şi hibride, cota de piaţă a înmatriculărilor de maşini cu combustie internă (ICE- Internal combustion engine) noi a scăzut pe primele cinci pieţe europene la 58,2% anul trecut, de la 92% în 2019. Spre exemplu, în Regatul Unit, aceasta a scăzut de la 91% la 55%, iar în Germania, de la 92% la 58%.

Performerul Europei a fost însă Norvegia, unde cota de piaţă a maşinilor cu combustie internă a fost în 2021 de doar 8%, cea mai mică din lume. De asemenea, în Suedia şi în Ţările de Jos, cota de piaţă ICE a fost depăşită pentru prima dată în 2021, situându-se la 49% şi, respectiv, 47%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO