Auto

Producătorul finlandez de anvelope Nokian începe azi construcţia unei noi fabrici la Oradea. Investiţia va totaliza 650 mil. euro, iar primele anvelope vor ieşi pe poarta fabricii anul viitor

Producătorul finlandez de anvelope Nokian începe azi...

Autor: Alexandra Matei

11.05.2023, 13:50 295

Capacitatea de producţie anuală a fabricii va fi de 6 milioane de anvelope. @ În prezent, Nokian Tyres produce anvelope pentru autoturisme în două fabrici din Nokia, Finlanda, şi din Dayton, SUA. 

Fabrica din România va fi cea de-a treia unitate de producţie a companiei.

Nokian Tyres, producătorul finlandez de anvelope şi unul dintre cei mai importanţi jucători ai lumii de pe această piaţă, a început construcţia unei noi fabrici la Oradea, proiect ce va totaliza o investiţie de 650 mil. euro.

Noua unitate de producţie va fi operaţională începând cu a doua jumătate a anului viitor şi va crea aproximativ 500 de noi locuri de muncă.

„Această investiţie reprezintă un pas strategic important pentru dezvoltarea şi creşterea noastră viitoare. O unitate de producţie de nivel mondial în Europa reprezintă o etapă cheie în extinderea capacităţii şi crearea unei platforme echilibrate de producţie pe măsură ce noua fabrică Nokian Tyres este construită. Capacitatea de producţie anuală a fabricii va fi de 6 milioane de anvelope, iar accentul va fi pe producţia de anvelope pentru autoturisme şi SUV-uri cu dimensiuni mai mari, care vor fi vândute în principal pe piaţa din Europa Centrală", a declarat Jukka Moisio, preşedinte şi CEO al Nokian Tyres, în timpul conferinţei de presă care a marcat demararea lucrărilor pentru noua fabrică.

Amplasamentul va include şi o facilitate de distribuţie pentru depozitarea şi distribuţia anvelopelor, suprafaţa totală construită fiind de aproximativ 100.000 de metri pătraţi.

Unitatea de producţie va fi prima fabrică cu emisii zero de CO2 din industria anvelopelor. Acest lucru înseamnă, explică oficialii Nokian, că energia folosită în unitate provine din surse regenerabile şi aburul necesar procesului de fabricare a anvelopelor este generat fără a utiliza combustibili fosili.

În prezent, Nokian Tyres produce anvelope pentru autoturisme în două fabrici din Nokia, Finlanda, şi din Dayton, SUA. Fabrica din România va fi cea de-a treia unitate de producţie a companiei.

Pe lângă construirea acestei noi fabrici de anvelope pentru autoturisme la Oradea, Nokian Tyres continuă să îşi dezvolte capacitatea în cadrul fabricilor existente din Finlanda şi SUA şi să crească producţia contractată către terţi. Compania îşi propune să ajungă la o capacitate globală de 15 milioane de anvelope până în 2027.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO