Auto

Nokian Tyres şi-a ales echipa care coordonează investiţia de 650 mil. euro de la Oradea: trei executivi români au poziţii cheie, iar directorul general este Susanna Tusa, din 2008 alături de grup

Autor: Cristina Bellu

28.09.2023, 14:13 2426

Nokian Tyres, unul dintre cei mai importanţi jucători mondiali de pe piaţa anve­lopelor, a desemnat-o pe Susanna Tusa în rolul de Director General şi Vicepreşedinte al operaţiunilor locale, poziţie din care va coordona şi construcţia fabricii din România.

Susanna Tusa  a ocupat, de-a lungul anilor, mai multe funcţii cheie în cadrul Nokian Tyres. Între 2008 şi 2020, a lucrat în calitate de consilier general al grupului, după care a fost responsabilă de activitatea lanţului global de aprovizionare.

Din 2022, a coordonat începerea activităţilor de subcontractare a fabricării anvelopelor pentru autoturisme, inclusiv selectarea partenerilor şi gestionarea negocierilor acordurilor comerciale.

În calitate de Director General al operaţiunilor din România şi totodată coordonator al proiectului construcţiei fabricii, începând cu luna septembrie, responsabilităţile sale includ implementarea operaţiunilor Nokian Tyres în România, precum şi conducerea grupului local de management.

În paralel cu această numire, compania a anunuţat că Adorian Ioiart a fost desemnat Director de fabrică/Plant Manager. El  va fi responsabil pentru supravegherea operaţiunilor de producţie, şi se va asigura de constructia si dezvoltarea  fabricii în concordanţă cu  planul stabilit, ţinând cont de obiectivele de siguranţă, calitate, productivitate, volum şi costuri.

Anterior acestei numiri, Adorian Ioiart a coordonat activitatea fabricii din Serbia a producătorului de componente auto Aptiv, dintr-o poziţie similară celei pe care o va ocupa în cadrul proiectului Nokian Tyres din Oradea, potrivit datelor existente pe platforma linkedin.com.

Gabriela Pontos devine Manager de resurse umane/ HR Manager. Responsabilităţile vor cuprinde procese complete de resurse umane, cum ar fi atragerea de talente la nivel local, gestionarea aspectelor legate de compensaţii, relaţiile cu angajaţii, dezvoltarea acestora şi altele.

Gabriela Pontos se alătură Nokian Tyres cu o vastă experienţă în diverse poziţii de HR, cea mai recentă fiind conducerea şi organizarea proceselor de HR din unitatea de producţie a furnizorului de componente pentru infrastructura telecom şi industria auto Faist Mekatronic din Oradea, parte a grupului britanic Faist.

Ciprian Vidican a fost numit Manager Achiziţii/ Procurement Manager. Înainte de a se alătura Nokian Tyres, Ciprian Vidican a lucrat în cadrul producătorului de componente auto Hella România, subsidiara locală a concernului german Hella, unde a deţinut funcţia de Head of Global Program Purchasing/ Manager achiziţii proiecte noi. Pentru început, el va sprijini proiectul din Oradea în procesele de aprovizionare şi achiziţii şi va dezvolta la nivel local politicile şi procesele specifice achiziţiilor, împreună cu echipa locală de management.

În această primăvară, Nokian Tyres a inaugurat începerea construcţiei primei fabrici de anvelope cu emisii zero de CO2 din lume, în Oradea.

Conform planurilor companiei, fabrica va începe să producă primele anvelope în a doua jumătate a anului 2024, iar producţia comercială de anvelope este programată să înceapă înceapă prima parte a anului 2025.

În prezent, Nokian Tyres produce anvelope pentru autoturisme în două fabrici din Nokia, Finlanda, şi din Dayton, SUA. Fabrica din România va fi cea de-a treia unitate de producţie a companiei.

Amplasamentul va include şi o facilitate de distribuţie pentru depozitarea şi distri­buţia anvelopelor, suprafaţa totală construită fiind de aproximativ 100.000 de metri pătraţi. Unitatea de producţie va crea circa 550 de noi locuri de muncă.

Fabrica de la Oradea va fi prima investiţie de la zero cu o valoare mai mare de 500 mil. euro din ultimul deceniu, valoarea totală a proiectului din Oradea fiind estimată la aproximativ 650 de milioane de euro. Conform unei analize ZF, doar patru fabrici de la zero au fost construite în urma unor investiţii de peste 100 mil. euro în ultimii cinci ani.

Producţia de anvelope este un segment important din zona auto, unde România este extrem de competitivă cu trei dintre cei mari mari jucători internaţionali care activează şi pe plan local - Michelin, Pirelli şi Continental. Toţi cei trei mari producători prezenţi deja au investit constant în fabricile de pe plan local.

 
 
 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO