Auto

Ford Puma obţine cinci stele din cinci la testele de siguranţă EuroNCAP şi devine cea mai sigură maşină produsă vreodată în România

Ford Puma obţine cinci stele din cinci la testele de...

Autor: Bogdan Alecu

19.12.2019, 16:09 937

Ford Puma, cel de-al doilea SUV produs de constructorul american la Craiova a primit cinci stele din cinci la testele EuroNCAP, potrivit datelor. Primul automobil produs în România care a primit cinci stele la testele de siguranţă a fost B-Max în 2012, însă noile standarde sunt în prezent mai dure decât cele de acum şapte ani.

Ford Puma dispune de airbaguri frontale, laterale, cortină, sistem de frânare de urgenţă care detectează maşini, pietoni, biciclete şi funcţionează atât în oraş cât şi în extraurban. De asemenea, maşina dispune de sistem pentru păstrarea benzii de rulare.

Pentru siguranţa adulţilor, maşina a primit un punctaj de 94% siguranţă pentru adulţi, 84% pentru copii, 77% pentru pietoni şi 74% pentru sistemele de asistenţă. Spre comparaţie, cea de-a doua generaţie a Dacia Duster a primit în 2017 un punctaj de trei stele din cinci, 71% pentru protecţia adulţilor, 66% a copiilor, 56% a pietonilor şi 37% în ceea ce priveşte sistemele de asistenţă - maşina neputând fi echipată cu sistem de păstrare a benzii de rulare sau de frânare în caz de urgenţă, în timp ce senzorul pentru unghi mort este disponibil doar contracost.

Potrivit raportului, Ford Puma a rămas stabilă în timpul testelor de siguranţă, iar sistemul de frânare de urgenţă a funcţionat bine, atât la viteze scăzute, cât şI la viteze mai ridicate.

Ford Puma, a reprezentat 34% din producţie la nivelul lunii noiembrie, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

ÃŽn total, la nivelul  lunii noiembrie Ford a produs aproape 13.800 de maÅŸini, în creÅŸtere cu 5% faţă de perioada similară a anului trecut. Per total, în primele 11 luni ale anului Ford a produs 125.700 de maÅŸini, în scădere cu 5% faţă de primele 11 luni din 2018, scăderea venind în contextul în care uzina a extins capacitatea de producÅ£ie ÅŸi a recrutat încă 1.700 de salariaÅ£i, numărul total trecând de 6.200 de angajaÅ£i. Ford România a comunicat preÅ£urile pentru Puma pentru piaÅ£a locală, iar livrările vor demara la începutul anului viitor, în condiÅ£iile în care maÅŸina a ajuns în prezent ÅŸi în showroomuri.

Potrivit estimărilor companiei, Ford EcoSport şi Puma vor înregistra vânzări în 2020 în România de circa 4.500 - 5.000 de unităţi, dintre care aproximativ 2.500 de unităţi din modelul Puma şi 2.000 - 2.500 din modelul EcoSport.

Preţul de pornire pentru Ford Puma în versiunea Titanium este de 16.500 de euro cu TVA pentru 1,0 EcoBoost 125 CP şi 17.000 de euro pentru versiunea hibridă. La nivelul gamei Ford, la un nivel similar de echipare Puma este cu 2.000 de euro mai scumpă decât EcoSport, iar Puma este cu 1.500 de euro mai ieftină decât un Ford Focus cu o configuraţie similară.

La nivelul primelor 11 luni, Ford EcoSport este al doilea cel mai bine vândut SUV mic de pe piaţa locală, după Duster.

Puma mizează pe noi echipamente pe care le aduce în segmentul SUV-urilor mici precum hayonul portbagajului acţionat electric, scaunele faţă cu masaj şi portbagajul cu o capacitate de 456 de litri, cel mai mare din segment, mai mare inclusiv decât cel al Daciei Duster. În plus, Puma va fi cel mai sigur automobil produs vreodată în România, fiind proiectat pentru a obţine cinci stele din cinci la testele de siguranţă Euro NCAP, faţă de patru stele în cazul EcoSport şi trei stele în cazul lui Duster.

Gama de motorizări include motorul de 1,0 litri EcoBoost pe benzină, în trei versiuni - una de 125 CP „normală“, o a doua tot de 125 CP dar hibridă şi o a treia de 155 CP tot hibridă, care va fi oficial cea mai puternică maşină produsă local. Gama va include şi o versiune cu transmisie automată cu şapte trepte şi un motor diesel de 1,5 litri 120 CP cu AdBlue şi transmisie manuală cu şase trepte - acestea urmând a intra în ofertă în mai 2020, când uzina va ajunge la capacitate maximă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO