Auto

Documente recente arată cât de disperaţi erau inginerii de la VW să ascundă înşelătoria

Documente recente arată cât de disperaţi erau...

Autor: Catalina Apostoiu

12.09.2016, 00:00 666
O serie de documente dezvăluite recent arată cum un grup de angajaţi ai Volkswagen (VW) care ştiau de înşelătoria pe care compania o făcea în testele de emisii poluante  încercau cu disperare să găsească modalităţi de a ascunde totul, scrie Financial Times.  Pe 28 aprilie, 2015, un angajat al VW al cărui nume nu este precizat scria: „Avem nevoie de o explicaţie plauzibilă pentru motivul pentru care emisiile sunt încă ridicate!”. Pe 12 mai, un alt angajat scria: „Avem nevoie de un story pentru situaţie!”.
 
E-mailurile sunt citate într-o punere sub acuzare datată 1 iunie împotriva lui James Liang, un inginer VW cu vechime. Săptămâna trecută, acesta a pledat vinovat pentru acuzaţii de conspiraţie în vederea înşelării clienţilor şi autorităţilor din SUA.
 
Primele semne de întrebare privitoare la nivelul real al emisiilor poluate ale maşinilor VW au fost formulate în urma unui studiu realizat la West Virginia University. Potrivit cazului iniţiat împotriva lui Liang, acesta şi echipa sa au reacţionat faţă de studiul respectiv prin urmărirea unei “strategii de dezvăluire a cât mai puţin posibil” legat de software-ul ilegal. Aceştia “au înaintat intenţionat declaraţii false, frauduloase” către autorităţile de mediu.
 
Un oficial al autorităţilor din California a declarat pentru FT în februarie că problema emisiilor a fost iniţial tratată drept o anomalie, însă inginerii VW au apărut extrem de necooperanţi.
 
În timp, a devenit “extrem de clar” că ceva era în neregulă. Autorităţile şi-au îmbunătăţit testările şi au început să pună întrebări mai complexe inginerilor, resădind panică în rândul celor implicaţi.
 
Liang a lucrat pentru VW la sediul companiei, unde a ajutat la dezvoltarea software-ului ilegal în 2006. În 2008, acesta s-a mutat la facilitatea din California a VW, unde a ajutat la certificarea motoarelor dotate cu software-ul respectiv.
 
Rolul lui Liang în cadrul conspiraţiei a implicat astfel două părţi: înşelătoria iniţială, cât şi un coverup pentru a înşela autorităţile.
 
Ceea ce nu se ştie este dacă totul nu a fost dictat mai de sus.
 
Michelle Krebs de la Autotrader.com declară: “Se impune întrebarea: ok, cine urmează? Acesta este probabil primul din mulţi. Cât de sus la nivel de management merge totul?”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO