Auto

Dacă un asigurător intră acum pe piaţa RCA şi foloseşte strict tarifele de referinţă publicate de ASF este profitabil 100%. Odată cu îngheţarea tarifelor RCA lupta se dă pentru cine vinde mai mult

Dacă un asigurător intră acum pe piaţa RCA şi...

Autor: Mircea Nica

24.04.2023, 09:00 3870

Iniţial s-a propus îngheţarea tarifelor la nivelul din martie anul trecut, dar s-a făcut o comparaţie între tarifele de atunci, tarifele din februarie 2023 şi tarifele de referinţă publicate de ASF şi s-a ajuns la concluzia că tarifele din februarie 2023 erau cele mai mici, au explicat surse din piaţa de brokeraj în asigurări pentru ZF.

Preţul poliţelor RCA au crescut semnificativ pe tot parcursul anului 2022, ajungând la un nivel incomparabil cu anii anteriori şi având în vedere că tarifele de referinţă publicate de ASF arată practic situaţia preţurilor la poliţele RCA din spate, acestea au crescut până au ajuns în punctul în care dacă un asigurător intră acum pe piaţa RCA şi foloseşte strict tarifele de referinţă publicate de ASF este profitabil 100%, au spus surse din piaţa de brokeraj pentru ZF.

„Tarifele de referinţă RCA sunt mai mari decât tarifele practicate de asigurători, de aceea nu s-a mers cu plafonarea în direcţia tarifelor de referinţă. Dacă un asigurător intră acum pe piaţă şi foloseşte strict tarifele de referinţă publicate de ASF este profitabil 100%. Iniţial s-a propus îngheţarea tarifelor RCA la nivelul de martie 2022. S-a făcut o comparaţie între tarifele de atunci, cele din februarie 2023 şi tariful de referinţă publicat de ASF şi s-a realizat că tarifele din februarie 2023 erau cele mai mici tarife. Datorită competiţiei din piaţă şi a faptului că este profitabil totul, asigurătorii încep să se bată în tarife. Tariful de referinţă arată practic că în spate au fost tarife mai mari, ceea ce înseamnă că piaţa se autoregla. Pe de altă parte, autoreglarea avea loc cu Euroins în piaţă, acum cu ieşirea Euroins este nevoie de această plafonare pentru a nu se duce cu preţurile şi mai sus“, au explicat pentru ZF surse din piaţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO