Auto

Cine este în spatele Wizz Air, compania ungară care, la multe curse, a ajuns să provoace un imens scandal în România

Cine este în spatele Wizz Air, compania ungară care, la...

Autor: Alexandru Nanu

16.07.2023, 12:52 64035

Wizz Air Group este o companie fondată în 2003 de către actualul CEO, József Váradi şi de către alte cinci persoane cu experienţă în sectorul aerian. în România, compania a început operaţiunile în 2007, odată cu intrarea ţării în Uniunea Europeană.

József Váradi este fondatorul şi CEO-ul Wizz Air, cea mai mare companie aeriană din Europa Centrală şi de Est. Strategia low-cost pe care a impus-o transportatorul a făcut ca Wizz Air să devină, de la un simplu start-up în, unul dintre jucătorii importanţi de pe continent.

În acest weekend, un avion al companiei Wizz Air care decolase de pe Otopeni cu destinaţia Bruxelles s-a întors după doar 20 de minute, din cauza unei probleme tehnice.

În ultima perioadă, Wizz Air a avut mai multe întârzieri ale zboru­ri­lor, însă reprezentanţii companiei au spus că nu doar operatorul ungar se confruntă cu această situaţie, ci toate companiile ae­riene, existând proble­me care pertur­bează industria aviatică.

Compania a înregistrat în 2022 un număr de 8,5 milioane de pasageri din România, iar estimările din acest arată o creştere.

Operatorul low cost Wizz Air, este listat pe Bursa de valori din Londra (LSE).

Váradi a condus transportatorul naţional maghiar Malev între 2001 şi 2003, perioadă despre care spune cu mândrie că a contribuit la reducerea pierderilor cu 80% şi realizarea unui program complex de înnoire a flotei. Anterior, Váradi a lucrat în FMCG - cariera sa a început la Procter & Gamble în 1991 ca manager de vânzări şi a avansat rapid devenind în 1999 unul dintre cei mai tineri executivi.

Váradi a absolvit Universitatea de Ştiinţe Economice de la Budapesta şi are un master în economie. "Atât timp cât managerii şi oamenii de afaceri din România continuă să treacă de la tarifele mari ale Tarom la cele mici ale Wizz Air nu sunt îngrijorat dacă sunt admirat sau nu", spune el, cu trimitere la planurile agresive legate de piaţa din România din anii următori.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO