Auto

Briefingul zilei de 25 octombrie 2023

Briefingul zilei de 25 octombrie 2023
26.10.2023, 00:06 127

» Noile salarii minime în construcţii şi agricultură. Ciolacu: Nu se pierde niciun leu

Noul salariu minim în construcţii va fi de 4.582 de lei, iar cel din agricultură şi industria alimentară de 3.436 de lei, a spus miercuri premierul Marcel Ciolacu. Noile valori ale salariilor minime din aceste sectoare au fost introduse astfel încât salariile angajaţilor să nu scadă după ce Executivul a decis reintroducerea contribuţiilor la sănătate (CASS).

„Prin acordul de azi, atât noul salariu minim în construcţii, de 4.582 de lei, cât şi cel din agricultură şi industria alimentară, de 3.436 de lei, garantează că nu se pierde nici măcar un leu din salariile nete”, a spus Ciolacu.

 

» Companiile mici şi start-up-urile, o treime din totalul joburilor din piaţă de la începutul anului

Start-up-urile şi companiile mici, cu maximum 50 de angajaţi, au scos în piaţă 131.000 de joburi noi de la începutul anului, iar domeniile în care s-a recrutat cel mai mult au fost servicii, retail, transport logistică, turism, industria alimentară şi construcţii, potrivit platformei de recrutare online eJobs. „Companiile mici şi start-up-urile rămân active pe piaţa muncii şi deţin aproximativ o treime din numărul total de joburi postate în acest an”, spune Roxana Drăghici, head of sales în cadrul eJobs.

 

» Mircea Geoană: România, mai sigură ca oricând în istorie, ca membră NATO

România este mai sigură ca oricând în istorie, ca membră a Alianţei, spune Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, într-un mesaj adresat de Ziua Armatei Române. „În pofida războiului la graniţele noastre, de multiplele crize care zguduie întreaga lume, românii şi româncele, întreg teritoriul statului român sunt astăzi mai sigure ca oricând în istoria naţiunii noastre, ca membri ai Alianţei Nord-Atlantice. Tuturor militarilor şi civililor care slujesc Armata Română, bărbaţi şi femei în uniformă, rezervişti, veterani, doresc să vă urez, cu preţuire, multă sănătate şi putere de muncă”, a transmis Mircea Geoană.

 

» CNAIR a lansat o aplicaţie pentru obţinerea online a autorizaţiilor speciale de transport

CNAIR a anunţat miercuri lansarea aplicaţiei eAST pentru obţinerea online a autorizaţiilor speciale de transport de către operatorii de transport, cu plata tarifelor aferente, în baza datelor furnizate de solicitant, fără intervenţia unui operator uman. Aplicaţia este configurată în prezent să emită AST pentru anumite limite ale maselor şi dimensiunilor, urmând ca ulterior, în funcţie de evoluţia traficului şi de darea în exploatare a noi sectoare de drumuri de interes naţional, cu capacitate portantă crescută, aceste limite să fie actualizate cu majorări superioare celor iniţiale.

 

» Ciolacu, în faţa investitorilor străini: Mergem până la capăt cu planurile de reformă bugetară

Suntem hotărâţi să mergem până la capăt cu planurile de reformă bugetară asumate, le-a spus premierul Marcel Ciolacu miercuri reprezentanţilor Consiliului Investitorilor Străini, cu care a avut o întâlnire la Palatul Victoria. Pachetul de măsuri fiscal-bugetare, digitalizarea ANAF şi viziunea guvernului pentru încurajarea investiţiilor străine au reprezentat principalele teme abordate în cadrul consultărilor.

 

» Metodologia de organizare a programului „Săptămâna verde”, lansată în dezbatere Ministerul Educaţiei a anunţat că metodologia de organizare a programului „Săptămâna verde” a fost lansată miercuri în dezbatere publică. Faţă de anul trecut, una dintre modificări vizează faptul că părinţii pot decide să susţină financiar activităţile desfăşurate în cadrul programului prin asociaţia de părinţi cu personalitate juridică, cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar, sau pot face demersuri privind atragerea de resurse financiare extrabugetare.

 

» S&P a retrogradat perspectiva de creditare a Israelului la „negativ”

Agenţia S&P Global Ratings a anunţat că scade perspectivele de credit ale Israelului de la stabil la negativ, invocând riscurile ca luptele dintre Israel şi Hamas să se extindă, ceea ce ar avea un impact mai pronunţat asupra economiei, scrie publicaţia The Times of Israel. „Perspectivele negative reflectă riscul ca războiul dintre Israel şi Hamas să se răspândească mai mult sau să afecteze valorile de credit ale Israelului mai rău decât ne aşteptăm”, a transmis agenţia de rating.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO