Auto

APIA: "Rabla" nu merge fara taxa de mediu

17.09.2008, 21:20 28

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) a anuntat ca nu va mai promova programul de innoire a parcului auto national (Rabla) in cazul in care taxa de poluare va fi abrogata. Senatorii din comisiile de buget si administratie au decis ca taxa de poluare sa fie eliminata, iar banii sa fie returnati, insa forul decizional este Camera Deputatilor.

"In contextul in care taxa va fi eliminata atunci si programul va fi desfiintat deoarece importurile de automobile second-hand vor continua sa accelereze", a declarat Brent Valmar, vicepresedintele APIA.

El a aratat ca de la modificarea taxei la 1 iulie au fost importate in doua luni aproape la fel de multe automobile second-hand precum in prima jumatate a anului. Astfel, daca in intervalul ianuarie - iunie au intrat in circulatie 75.349 de unitati, in intervalul iulie - august numarul lor a fost de aproape 66.000 de unitati.

In august, pentru a doua luna consecutiv in acest an, importurile de autoturisme uzate (29.392 unitati) a depasit importurile celor noi, cu aproximativ 5.000 de unitati. "Pana in iunie aproape 99% din importuri de second-hand aveau o vechime de 1-2 ani", a completat Valmar. In cazul in care deputatii nu vor accepta eliminarea taxei de poluare, reprezentantii APIA au declarat ca vor sustine programul si vor propune chiar fonduri pentru 100.000 de masini.

"Propunem o limita de 100.000 de unitati si speram sa primim fonduri pentru 60.000. Este posibila chiar eliminarea limitei deoarece nu ar putea fi comercializate mai mult de 100.000 de autoturisme anual prin acest program", a declarat Valmar. Din programul actual de innoire a parcului auto, de 40.000 de unitati, au fost folosite fonduri pentru casarea a 23.000 de masini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO