Auto

Americanii ies din domenii strategice din România. Coincidenţă sau reaşezarea forţelor?

Americanii ies din domenii strategice din România....

Autor: Roxana Petrescu

19.10.2022, 07:39 35129

În mai puţin de un an, americanii de la Ford au plecat de la Craiova, transferând fabrica de maşini către partenerii lor turci Ford Otosan, ExxonMobil a ieşit complet din Marea Neagră, dar a primit la schimb 1 miliard de dolari de la statul român, iar colosol Carlyle îşi pregăteşte şi el exitul din apele Mării Negre de unde deja scoate gaz.

Odată cu diluarea prezenţei SUA pe plan local este vizibilă ascensiunea investiţiilor din Turcia.

„Sunt multe corporaţii ame­ricane care se dezvoltă în România. Cred însă că priorităţile guverna­mentale de cooperare româno-ame­ricane nu sunt neapărat calibrate cu ce se întâmplă în mediul de business, fiind multe lucruri bune care nu au fost niciodată planificate sau discutate guvernamental“, spune Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, membru în boardul Institutului European pentru Tehnologie şi Inovare (EIT). Alte voci sunt ceva mai tranşante.

„Prezenţa directă a Ford aici nu avea doar o componentă economică, ci şi una politică. Ar fi fost o ancoră în această perioadă“, spunea Călin Popescu-Tăriceanu, fostul premier, cu decenii de experienţă în industria auto şi omul care i-a adus pe americanii de la Ford în România, la scurt timp după transferul fabricii de la Craiova către turci.

SUA sunt al cincilea cel mai mare investitor străin în România şi cel mai mare din afara Uniunii Europene. Cu investiţii străine directe de peste 6 mld. dolari, America deţine aproape 7% din totalul investiţiilor străine directe din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO