Auto

AFP: Chinezii de la Great Wall încep producţia de maşini în Bulgaria, dar Dacia nu se simte ameninţată

AFP: Chinezii de la Great Wall încep producţia de maşini în Bulgaria, dar Dacia nu se simte ameninţată

Modele Great Wall

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

26.01.2012, 17:33 2791

Grupul chinez Great Wall va începe în februarie producţia de automobile în Bulgaria, destinate pieţei bulgăreşti şi europene, dar distribuitorul Dacia în această ţară nu se simte ameninţat de concurenţă, transmite AFP.

Great Wall, cel mai mare producător chinez privat de automobile, a înfiinţat o fabrică la Lovetch, în nord-estul Bulgariei, prima sa unitate de producţie din Uniunea Europeană, în urma unui acord încheiat în 2009 cu compania bulgărească Litex Motors.

Fabrica va avea o capacitate anuală de 50.000 de vehicule, care vor fi destinate pieţei europene, se arată într-un comunicat al Litex Motors.

Great Wall va asambla în Bulgaria trei modele, Voleex C10, Steed 5 şi vehiculul 4x4 Hover H5. Preţurile vor varia între 8.200 şi 14.700 de euro.

Un reprezentant al Litex Motors a anunţat recent că după o primă etapă când va avea loc doar asamblarea acestor modele, în doi-trei ani se va ajunge la fabricarea în Bulgaria a tuturor componentelor necesare.

Analistul german Ferdinand Dudenhoffer, de la centrul de cercetări în domeniul auto din Duisburg, anticipează că automobilele ieftine fabricate de Great Wall vor atrage probabil cumpărători de pe piaţa Europei de Sud-Est.

"Great Wall şi alţi producători chinezi ar putea câştiga o cotă de piaţă de 5% în ţările Europei de Est, în următorii 5-6 ani", a spus Dudenhoffer.

Bernard Neuviale, directorul Renault-Nissan Bulgaria, distribuitorul mărcii Dacia, a declarat că nu este îngrijorat de concurenţa chineză.

"Great Wall trebuie să dovedească faptul că produce maşini de calitate. În al doilea rând, preţurile lor nu sunt chiar atât de bune", a spus Neuviale.

El a dat ca exemplu noul model Twingo, comercializat în Bulgaria la un preţ de 9.200 de euro.

Bulgaria are o tradiţie limitată în producţia de automobile. Un model Renault şi altul Fiat au fost asamblate în Bulgaria în perioada 1967-1970. De asemenea, au fost asamblate maşinile ruseşti Moskvitch, între 1967 şi 1988.

După căderea comunismului, compania britanică Rover a început să producă automobile în Bulgaria, în 1995, la Varna, dar a renunţat un an mai târziu, după declanşarea unei grave crize economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels