Austria

Seful OMV vede un profit record pentru grupul austriac. Analistii au aceeasi viziune pentru Petrom

Seful OMV vede un profit record pentru grupul austriac. Analistii au aceeasi viziune pentru Petrom

Grupul austriac OMV a preluat cea mai mare companie petroliera din Romania in anul 2004

23.10.2008, 15:14 17

Barilul de titei in 2004: 38 de dolari. Barilul de titei in 2008: chiar si 147 de dolari. Preluarea controlului OMV asupra Petrom in 2004: 1,5 mld. euro (670 costul tranzactiei, restul majorare de capital). Profitul estimat pentru 2008 al Petrom: 1 miliard de euro. O achizitie facuta la momentul potrivit: de nepretuit.
"Va fi in mod cert un rezultat foarte bun, in mod categoric mai bun decat rezultatul de anul trecut. Fluxul de numerar va fi in acest an un maxim al tuturor timpurilor, un record. Asta este destul de sigur", a declarat recent Wolfgang Ruttenstorfer, CEO-ul grupului petrolier austriac OMV, actionarul majoritar al celei mai mari companii locale Petrom, referindu-se al profitul pe care se asteapta sa-l obtina anul acesta.
Nici pentru compania locala, preluata in 2004, orizontul nu este mai putin optimist tinand cont de faptul ca analistii se asteapta la un profit istoric de 1 miliard de euro. Austriecii au platit in 2004 1,5 mld. de euro pentru Petrom, din care mai bine de jumatate au reprezentant majorarea de capital. Aceasta achizitie a fost una dintre cele mai bune afaceri pe plan european, mai ales in contextul actual al preturilor la petrol. In 2004, titeiul era sub 40 de dolari, anul acesta a ajuns la 147, iar acum doar criza financiara l-a adus la sub 70, nivel de neinchipuit pentru tarile producatoare de titei care vor avea cu siguranta mecanismele de a mari valoarea "aurului negru." In orice conditii, mutarea celor de la OMV starneste si astazi invidii sau pasiuni locale, dar este fara discutie o achizitie perfecta din punct de vedere strategic pentru austrieci. Petrom are toate rezervele de titei locale, jumatate din cele de gaze, cele mai multe benzinarii si doua rafinarii. Statutul de companie integrata intr-un context extrem de volatil ii asigura echilibrul operatiunilor.
Chiar si in contextul in care majoritatea pietelor sunt amenintate de declinul cererii, in ceea ce priveste consumul de produse petroliere grijile sunt destul de mici pentru principalii jucatori din piata de profil, implicit Petrom. Potrivit celui mai recent raport lansat de OMV, Petrom a inregistrat marje favorabile in ceea ce priveste retailul de produse petroliere pe plan local, lucru care impreuna cu cresterea volumelor vandute ca urmare a cresterii cererii de carburanti in perioada verii a dus la avansul afacerii pe segmentul de marketing in trimestrul al treilea al anului, inclusiv la nivelul grupului austriac OMV.
Vanzarile de produse rafinate la nivelul grupului au ajuns la 5,81 milioane de tone in al treilea trimestru al anului, in crestere fata de nivelul de 5,75 milioane de tone raportat in al doilea trimestru si cu 10% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Un alt motiv care sustine cresterea vanzarilor de produse petroliere este slaba motorizare a pietei locale, care se afla sub media europeana si chiar si in urma Bulgariei. Astfel, potrivit unor documente Petrom postate pe site-ul OMV, doar 170 de romani dintr-o mie au masini, in comparatie cu Austria sau Germania, unde indicatorul ajunge la circa 600 de masini la mia de locuitori. Un alt factor care sustine cresterea vanzarilor de carburanti, chiar si in perioade cu scumpiri semnificative ale preturilor la pompa, este rata de crestere a activitatii de transport care pana in anul 2010 este estimata in intervalul 3-7% anual, tot potrivit unor rapoarte ale Petrom. Tinand cont de actualul context, dar si de perspectivele de crestere, pariul austriecilor pe segmentul de retail al Petrom este unul castigat.
Cu toate acestea, nu partea de marketing este "closca de aur" pe care austriecii au luat-o odata cu privatizarea celei mai mari companii locale. Peste jumatate din tot ceea ce inseamna productie la nivelul grupului OMV vine din Romania.
Mai precis, in al treilea trimestru al acestui an, Petrom a reusit sa extraga 193.000 de barili echivalent petrol pe zi din cei 316.000 raportati la nivel de grup. Tinand cont de aceste rezultate estimarile analistilor si previziunile lui Ruttenstorfer nu par deloc deplasate - cel putin in ceea ce priveste evolutia financiara pentru anul acesta. Anul 2009 se anunta insa unul mult mai dificil din cauza ieftinirii barilului de petrol pe pietele internationale si a temerilor legate de o depreciere mai profunda a acestuia din cauza intrarii in recesiune a unor economii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO