Austria

Provocarea anului 2006 pentru Raiffeisen: atac la BRD sau rezistenta pentru apararea locului III

26.10.2005, 20:00 19

Dupa patru ani de la preluarea Bancii Agricole, austriecii de la Raiffeisen pregatesc o oferta pentru o posibila a doua achizitie pe piata romaneasca - CEC.

Succesul acestei operatiuni ar fi probabil singura sansa ca Raiffeisen Bank sa urce pe locul al doilea in clasamentul activelor, detronand BRD-SocGen. La jumatatea acestui an, francezii aveau un avans de peste cinci puncte procentuale. Oricum si Societe Generale si-a exprimat interesul pentru CEC, competitia putand fi valabila si la nivelul ofertelor pentru preluarea bancii de economii.

Chiar si in cazul castigarii CEC, care detine o cota de 5% din activele sistemului bancar, efortul restucturarii si modernizarii bancii ar putea crea in continuare dificultati pentru Raiffeisen in incercarea de a trece pe pozitia secunda. De altfel, starea in care se afla CEC i-a pus pe ganduri pe mai multi potentiali investitori, inclusiv pe Societe Generale. Totusi, castigatorul ar avea asigurat accesul la o retea de 1.400 de unitati, din care 900 pe segmentul localitatilor cu populatie mai mica de 50.000 de locuitori si prin care s-ar putea desfasura cea mai mare parte a finantarilor pentru zona rurala.

Lupta pentru suprematie in clasamentul celor mai puternice banci se anunta cu atat mai dura anul viitor cu cat se va concretiza proiectul de consolidare care incepe in aceasta toamna prin fuziunea dintre HVB Bank si Banca Tiriac, continuand in 2006 prin unirea entitatii astfel rezultate cu UniCredit.

Cu datele de la jumatatea acestui an, cele trei banci cumuleaza o cota de piata de 9,2%, superioara celei de 8,8% inregistrate de Raiffeisen Bank.

Asadar, dincolo de ambitiile de a urca pe locul al doilea, austriecii vor avea de facut fata riscului de a fi detronati de noua banca aparuta prin consolidare, avandu-i in spate inclusiv pe conationalii de la Bank Austria.

Potrivit statisticilor BNR, cea mai mare banca de pe piata - BCR - detinea la jumatatea acestui an active de peste 7,3 miliarde de euro, BRD a trecut de 4,1 miliarde, in timp ce Raiffeisen a ajuns la 2,5 mld. euro, reflectand inca distante apreciabile intre cele trei locuri ale podiumului.

Desi a inregistrat un usor declin in prima jumatate a anului, Raiffeisen isi propune sa recupereze in aceasta toamna, anuntand un obiectiv extrem de ambitios de a urca la o cota de piata de 12% pana la sfarsitul lui decembrie.

Asemenea altor banci, Raiffeisen incearca in aceasta perioada sa depaseasca socul deciziei BNR de a bloca creditele in valuta, care detineau o pondere importanta in portofoliul bancii.

Astfel, Raiffeisen a redus agresiv dobanzile la depozitele in lei, pana la 4,5% pe an, in timp ce dobanzile oferite la creditele in moneda nationala au ramas in mare parte mai ridicate decat ale concurentilor.

Cu toate acestea, banca intentioneaza sa continue cresterea agresiva care a surprins piata in 2004, prin diversificarea gamei de produse si extinderea retelei de sucursale, care ar trebui sa asigure si atragerea de noi clienti.

In acelasi timp, Raiffeisen are in continuare de rezolvat problema unei cresteri a solicitarilor de servicii mai mari decat ii poate raspunde in conditii de calitate ridicata.



Cu sau fara CEC

Oficialii Raiffeisen sustin ca banca este pregatita sa faca o oferta competitiva pentru preluarea celei mai vechi banci romanesti, avand fata de alti concurenti avantajul ca este deja prezenta pe piata si mai are si experienta restructurarii Bancii Agricole aflate intr-o situatie dificila in 2001.

In cazul unei eventuale reusite, austriecii ar prelua CEC din mainile aceluiasi Eugen Radulescu, care conducea si Banca Agricola in momentul privatizarii.

Pe de alta parte, daca Banca Agricola avea inca de la vremea aceea unul din cele mai performante sisteme informatice existente pe piata, precum si experienta in creditare, situatia de la CEC este complet diferita. De-abia la sfarsitul acestui an ar urma sa fie incheiata conectarea online a 700 de unitati la centrala bancii, iar la capitolul creditare lucrurile sunt intr-o faza incipienta, avand in vedere ca angajatii nu au experienta si inca este de lucru la stabilirea procedurilor si a normelor interne.

Raiffeisen are avantajul unei prezente deja puternice pe piata, insa de acelasi statut se bucura si Societe Generale, in timp ce alti patru competitori la privatizarea CEC au operatiuni locale.

Reteaua extinsa a CEC le-ar usura austriecilor accesul la segmentul inferior al pietei de retail din punctul de vedere al veniturilor, in conditiile in care in prezent sunt orientati preponderent pe segmentul superior spre mediu.

Daca ar castiga CEC, Raiffeisen ar pastra cea mai mare parte a retelei, care i-ar permite penetrarea zonei rurale. Raiffeisen va accesa oricum in mod gradual si segmentul inferior al retailului, in conditiile in care concurenta impinge jucatorii spre atragerea de noi clienti.

Raiffeisen are in strategie abordarea, fie prin intermediul CEC, fie prin reteaua proprie a mediului rural, unde va acorda finantari de mica valoare, acest aspect fiind insa compensat de numarul mare de clienti potentiali.

Daca nu va castiga licitatia pentru CEC, banca se va concentra pe dezvoltarea organica, extinzand reteaua cu 30-40 de unitati in fiecare an, adica maximul pe care il poate integra din punct de vedere logistic.

Raiffeisen Bank a incheiat prima jumatate a acestui an cu un profit net de 17,4 milioane de euro, reprezentand circa 61% din profitul realizat in 2004. In semestrul I 2004, banca a obtinut un profit de 4,4 milioane de euro.

Banca nu a dat publicitatii si indicatorii de rentabilitate si solvabilitate.

Soldul creditelor acordate clientilor in prima jumatate anului a ajuns la aproape 1,4 miliarde de euro, in crestere cu 53% fata de aceeasi perioada a anului 2004. In acelasi timp, depozitele clientilor au crescut cu 84%, atingand valoarea de aproape 1,7 miliarde de euro.

Fara preluarea CEC, Raiffeisen si-a stabilit ca obiectiv general atingerea unei cote de piata de 15% in urmatorii 4-5 ani.

Pentru anul acesta, banca se concentreaza pe cresterea eficientei activitatii, mai ales in contextul scaderii dobanzilor. Raiffeisen se confrunta in continuare cu un volum de operatiuni mai mare decat anticipase, dar si cu costuri mari.

In aceste conditii, strategia de expansiune a bancii se bazeaza pe extinderea retelei cu inca 30 de unitati, pentru acoperirea cat mai buna a segmentului de clientela mediu-superior, atragerea de noi clienti, crearea de noi produse si cresterea calitatii serviciilor.

Raiffeisen Bank are in prezent peste 1,7 milioane de clienti de retail (dintre care peste 110.000 IMM-uri) si 3.800 clienti corporatii mari si medii. Banca opereaza o retea de 206 unitati si are peste 4.500 de angajati.



Istoria incepe in 1994

Raiffeisen Zentralbank Austria deschidea in 1994 o reprezentanta la Bucuresti si a devenit relativ repede una dintre bancile straine cele mai cautate, oferind o gama variata de servicii bancare. In iunie 1998, reprezentanta s-a transformat in filiala - RaiffeisenBank (Romania), devenind cea de-a noua banca a grupului RZB-Austria in Europa Centrala si de Est. In iulie 2001, RZB-Austria si Fondul Romano-American de Investitii au preluat de la statul roman peste 98,84% din actiunile celei de-a treia banci locale la vremea respectiva, Banca Agricola. Din acest pachet, RZB-Austria detinea 93,36%, valoarea totala a tranzactiei ridicandu-se la 52 milioane de dolari, din care 37 milioane de dolari au reprezentat investitii de capital, iar 15 milioane de dolari pretul platit pentru achizitionarea actiunilor. In mai 2002, austriecii au hotarat fuziunea prin absorbtie a Raiffeisen - Banca Agricola cu Raiffeisenbank (Romania). Banca se numeste Raiffeisen Bank incepand cu 1 iulie 2002. Astazi, Raiffeisen Bank este detinuta in proportie de 99,44% de Raiffeisen International Bank Holding - divizia pentru Europa Centrala si de Est a Raiffeisen Zentralbank, care are operatiuni pe 16 piete din regiune si o retea de peste 970 de unitati bancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO