Analiză

Vosganian a taiat din cheltuieli pentru a tine deficitul la 1,4% din PIB si spune ca nici in 2008 nu atinge tinta programata

Vosganian a taiat din cheltuieli pentru a tine deficitul la 1,4% din PIB si spune ca nici in 2008 nu atinge tinta programata

Click pentru imaginea marita

21.12.2007, 18:49 15

"Prin controlul sever al cheltuielilor in noiembrie si decembrie am reusit sa inlaturam asimetriile care s-au inregistrat la sfarsitul anilor 2005 si 2006. Practic, am injumatatit deficitul fata de valoarea programata, iar din datele preliminare rezulta ca ne vom situa in jurul a 1,4 la suta din PIB", a declarat Vosganian.
In aceste conditii, el considera ca s-a reusit corelarea politicii fiscale cu regimul adoptat de BNR de tintire a inflatiei. Totodata, Finantele au reusit sa evite si declansarea procedurii de deficit excesiv de catre Uniunea Europeana.
Asa-numita "inlaturare a asimetriilor" din buget a fost realizata printr-o ordonanta de urgenta aprobata miercuri de Guvern: dintr-un condei, Finantele au majorat excedentul bugetului asigurarilor sociale de stat cu 1.000 de milioane de lei, precum si veniturile si excedentul bugetului asigurarilor pentru somaj cu 100 de milioane de lei. In oglinda, veniturile bugetului de stat au fost taiate cu 1.100 de milioane de lei la capitolul TVA, rezultand majorarea deficitului bugetului de stat cu aceeasi suma. Guvernul sustinuse anterior ca majorarea pensiilor nu va fi finantata de la bugetul de stat.
Vosganian sustine ca realizarea unui deficit mai mic decat cel programat "nu se datoreaza incapacitatii Guvernului de a cheltui sumele, intrucat au fost reduceri pe toate categoriile de cheltuieli", fara sa dea insa mai multe amanunte.
El a afirmat ca pana in 2010 deficitul bugetar ar trebui sa coboare sub 1% din PIB.
Tot pentru mentinerea disciplinei fiscale, Finantele au schimbat metoda de rambursare de TVA la sfarsitul anului.
"Am dat intr-adevar o dispozitie sa fie analizata toata documentatia si sa nu se mai faca rambursari masive, in graba, pe final de an, asa cum s-a intamplat in 2005 si 2006", a spus Daniel Chitoiu, presedintele ANAF.
In alta ordine de idei, ministrul se asteapta ca investitiile straine directe sa se ridice anul acesta la 7,5 miliarde de euro, dupa ce in 2006 totalul a fost de 9,08 miliarde de euro, insa pe fondul intrarii a 2,2 miliarde de euro din privatizarea BCR.
Vosganian a aratat ca procesul de consolidare fiscala va continua si in 2008, respectiv Guvernul va incerca sa mentina deficitul sub nivelul prevazut in Legea Bugetului adoptata ieri de Parlament, de 2,7% din PIB, tot prin controlul cheltuielilor. Niciunul dintre impozitele de baza nu va suferi modificari in 2008, a mai promis ministrul.
In primul trimestru al anului viitor Guvernul va emite o ordonanta de urgenta privind despagubirea prin actiuni ale Transgaz ale persoanelor deposedate abuziv de bunuri in regimul comunist. Vosganian spune ca a inceput inventarierea acestor solicitari si estimeaza ca vor fi alocate 2%-3% din titlurile companiei pentru onorarea despagubirilor. Tot in primele luni ale lui 2008 ministrul estimeaza ca va fi emisa si o ordonanta de guvern pentru modificarea taxei de prima inmatriculare, care va respecta filozofia enuntata inca din vara - valoarea taxei va fi corelata cu valoarea de piata a automobilului.
Intrebat despre evolutia privatizarii uzinei Daewoo Craiova, Vosganian a aratat ca in prezent Guvernul asteapta conturarea unei pozitii din partea Comisiei Europene.
"Noi ne asteptam ca aceasta privatizare sa fie acceptata, nu ne-am pus nicio clipa problema ca privatizarea sa fie stopata". Pe de alta parte, Ministerul Economiei si Finantelor a notificat ieri oficial Comisia Europeana in privinta unui ajutor de stat regional pentru privatizarea firmei, a aratat Alice Bitu, secretar de stat in cadrul ministerului.

Analistii: Bugetul pe 2008 este optimist

"Bugetul pe 2008 este relativ optimist, dar asta este bine, pentru ca permite o executie bugetara mai flexibila. Anul acesta, executia a impins din nou cheltuielile catre ultimele luni din an. Ar fi bine ca anul viitor cheltuielile de capital ale bugetului sa fie utilizate la maximum inca din prima parte a anului", comenteaza Lucian Anghel, economist-sef al BCR.
Florin Catu, director adjunct al trezoreriei ING Bank, apreciaza ca exista presiuni pe cresterea deficitului, cauzate de anul electoral.
"Teoretic exista presiuni pentru majorarea cheltuielilor si implicit a deficitului bugetar, din cauza anului electoral. Exista sanse de derapaje si pentru deficit, la fel cum exista si pentru toti parametrii economici", considera Catu.
Cat priveste fundamentele macroeconomice ale bugetului pe 2008, Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, considera ca anul viitor cresterea economica va accelera si ca variatiile cursului de schimb ar putea avea influente imporante asupra bugetului. "Cursul estimat de buget mi se pare relativ optimist. La o variatie importanta a leului, influenta asupra bugetului poate fi si de cateva sute de milioane de euro", a afirmat el.
El este de parere ca realizarea unui deficit bugetar de 2,7% din PIB, dublu fata de cel estimat de Finante pentru anul acesta (1,4% din PIB), nu este o problema, atata vreme bugetul "ar putea cheltui fonduri importante pentru infrastructura". De asemenea, Anghel are "asteptari mari de la fondurile europene", fiind vorba de primul an in care Romania ar putea cheltui fonduri europene semnificative.
"Daca banca centrala isi va face treaba la anul si va reactiona la presiunile inflationiste de acum, atunci inflatia are sanse sa ajunga la 4,5% la sfarsitul lui 2008", considera Florin Citu, director adjunct al trezoreriei la ING Bank. "Situatia economica de anul viitor depinde foarte mult de cum va reactiona economia Romaniei la ceea ce se intampla acum pe pietele internationale si in economia mondiala", afirma el. De exemplu, Romania deruleaza doua treimi din exporturi cu state din Uniunea Europeana. In eventuala absenta a unei deprecieri a leului fata de euro, exporturile pot avea probleme, pentru ca indiciile de acum arata ca economia europeana va incetini la anul, mai spune Citu.
In cea mai recenta analiza privind Romania, Economist Intelligence Unit apreciaza ca deficitul bugetar ar putea depasi cu usurinta 3% din PIB atat in 2008, cat si in 2009, din cauza cheltuielilor determinate de anul electoral.
"Veniturile estimate pe 2008 arata optimist. In plus, costurile majorarii pensiilor in 2008, in combinatie cu reducerea planificata a contributiilor sociale, vor majora deficitul bugetar", afirma analistii EIU.

Estimari macro pentru constructia bugetului
Crestere economica medie de 6% din PIB
Produs Intern Brut de 134,2 miliarde de euro
Industria va creste cu 5,6%
Agricultura va creste cu 5,7%,
Constructiile cresc cu 13,2%
Serviciile cresc cu 6,1%.
Consumul va inregistra o crestere de 8,2%
Investitiile vor creste cu 13%
Deficitul de cont curent: 18,25 mld. euro (13,6% din PIB)
Inflatia va scadea pana la 4,5%
Cursul mediu: 3,28 lei pentru un euro

Pana la 1 mld. euro din eurobonduri
Romania ar putea imprumuta in trimestrul I al anului viitor pana la un miliard de euro printr-o emisiune de euroobligatiuni pe zece ani care va fi administrata de trei banci de investitii - Eurobank EFG, UBS Bank si Credit Suisse First Boston (CSFB), conform unei hotarari a Guvernului.
Banii atrasi de pe piata internationala de capital ar urma sa fie folositi pentru refinantarea emisiunii de obligatiuni in valoare de 600 de milioane de euro lansata in 2001 si care ajunge la scadenta anul viitor, precum si pentru completarea surselor de finantare a deficitului bugetar pe 2008 programat la 2,7% din PIB.
EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, obtine in premiera un mandat de asemenea anvergura in Romania. In schimb, CSFB continua seria contractelor cu statul, dupa ce anul acesta a castigat mandatul de consultant in ultima etapa a privatizarii Romtelecom si a fost implicata intr-un scandal in care reprezentanti ai sai sunt acuzati de obtinerea unor informatii confidentiale de la oficiali guvernamentali si folosirea acestora in timpul unor licitatii sau privatizari organizate de fostul minister al economiei si de cel al comunicatiilor.
UBS a incercat de mai multe ori sa intre pe piata romaneasca, reusind de-abia acum sa obtina un prim contract important. Banca de investitii elvetiana a iesit in evidenta in a doua jumatate a acestui an prin viziunea pesimista asupra dezechilibrelor macroeconomice din Romania, avansand prognoze de incetinire abrupta a cresterii economice in 2008, intr-o nota vizibil discordanta fata de majoritatea opiniilor exprimate de analistii straini. Pe de alta parte, UBS a anuntat recent o pierdere de 10 mld. euro din cauza expunerilor pe piata americana a creditelor cu risc ridicat.
Strategia de derulare a emisiunii de eurobonduri urmeaza sa fie stabilita. Guvernul a informat ca Eurobank, CSFB si UBS au castigat selectia in primul rand datorita pretului mai scazut pe care l-au cerut. In faza finala au mai concurat Morgan Stanley, ING, Lehman Brothers, Goldman Sachs, Alpha Bank, Raiffeisen, Nomura si Dexia Kommunalkredit. Deutsche Bank sau JP Morgan, care au obtinut in trecut mandate similare, nu au intrat pe lista scurta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO