Analiză

Top 100 2003: comertul si jocurile de noroc au venit puternic din urma

15.11.2004, 00:00 29

Profiturile cumulate ale celor mai mari companii din Romania au depasit in premiera anul trecut pierderile, dupa sapte ani consecutivi in care situatia a fost inversa, se arata intr-un studiu al Centrulului Roman de Modelare Economica.
Nu mai putin de14 nume noi si-au facut aparitia in top 100 anul trecut, ridicand marja de profit a intregului lot. Printre noii intrati se numara in principal companii din comert Renault Romania (import de autovehicule), Altex Impex (electrocasnice), Flanco International (electrocasnice), Arabesque (materiale de constructii), dar si din productie Michelin Romania, Arctic Gaesti. Capitalul strain castiga de asemenea tot mai mult teren in top, odata cu cresterea companiilor existente si intrarea altora noi.
Intrarea acestor companii in top 100 se datoreaza unei cresteri puternice a cifrei de afaceri in 2003. In medie, acestea au avut in 2003 o crestere de 194% (adica de circa trei ori) a cifrei de afaceri in 2003 fata de 2002.
Singura companie de stat care a intrat in top ca urmare a cresterii cifrei de afaceri (si nu a reorganizarii judiciare cum este cazul a trei "Electrocentrale") este Compania Nationala Loteria Romana, care a inregistrat o crestere cu 115% in 2003 fata de anul precedent.
Dintre noile companii intrate in top cea mai mare parte activeaza in sectorul de comert - fie de electronice si electrocasnice (Altex, Flanco), fie de autovehicule (Renault Romania), piese si accesorii pentru autovehicole (Comautocar 2002), materiale de constructii(Arabesque) sau produse farmaceutice (Mediplus Exim). In productie activeaza Michelin Romania si Arctic din Gaesti.
Printre companiile iesite din top se numara Total Distribution Group (Bucuresti), Relad International (Bucuresti), Rafo Imperial Oil (Bacau), Industria Sarmei (Campia Turzii), Agricola International (Bacau), Alum (Tulcea), Santierul Naval Damen (Galati), Societatea Nationala Tutunul Romanesc.



1%, marja de profit pe Top 100
Pierderile mari inregistrate de companiile de energie electrica si termica au grevat in continuare insa masa profitului total, astfel ca rata consolidata a profitului a fost putin peste 1%.
In urma acestor schimbari, rata profitabilitatii consolidate (adica rezultatul net al primelor 100 de companii dupa cifra de afaceri impartit la cifra de afaceri totala a acestora) a fost anul acesta de 1,09%. Studiul include cele mai mari 100 de companii din economia romaneasca dupa cifra de afaceri incepand cu SNP Petrom (1,9 mld.euro cifra de afaceri) si terminand cu Energomontaj Bucuresti (76 mil.euro).
Trecerea de pragul zero a venit pe fondul cresterii importantei capitalului privat in cadrul topului, dupa ce in 2002, acesta depasit pentru prima oara jumatate din total, depasindu-l pe cel de stat.
"Este un semnal al tendintei de convergenta cu topurile similare ale tarilor din Uniunea Europeana, care inregistreaza in toate cazurile valori pozitive ale profitabilitatii generale", se arata in studiu.
Si cifra de afaceri a primelor 100 de companii din Romania a urcat anul trecut. Astfel, cele mai mari 100 de companii romanesti au cumulat anul trecut o cifra de afaceri de 24,66 de miliarde de euro (circa jumatate din PIB), in crestere cu 4,4% fata anul 2002. Aceasta inseamna in jur de 26% din cifra de afaceri a tuturor companiilor romanesti, 21% din profitul brut total pe economie si 29% din pierderile cumulate ale tututror intreprinderilor romanesti in 2003.



Serviciile aduc profit mare
Numarul companiilor cu pierderi s-a redus de la 39 in 2002, la 30 in 2003, insa gradul de concentrare al pierderilor se mentine in continuare mult superior celui al profiturilor, in sensul ca un numar mai mic de companii cumuleaza un volum mai mare al piederilor, in timp ce profiturile sunt mai dispersate.
Cele mai mari marje de profit provin din agricultura (13,9%), servicii (10,23%), industria extractiva (7,16%)si constructii (4,2%).
O treime din cele 100 de mari companii activeaza in industria prelucratoare, acesta fiind urmat de sectorul de comert, hoteluri si restaurante cu 26 de companii. Industria prelucratoare genereaza insa mai mult pierderi decat profituri in timp ce in comert rata medie profitabilitatii este pozitiva - de circa 2,8%
Industria energiei electrice si termice si industria prelucratoare raman in continuare cele mai mari generatoare de piederi. Dealtfel, si ponderea companiilor cu pierderi este cea mai ridicata in aceste sectoare - 60% in cazul energiei electrice si termice - si circa 30% in industria prelucratoare.
Din perspectiva structurii proprietatii, 63 de companii au capital majoritar privat (fata de 61 anul trecut)in timp ce 37 au capital majoritar de stat (fata de 39 anul trecut).
"Ponderea cifrei de afaceri a companiilor cu capital majoritar privat a crescut de la 50,47% in anul 2002, la 53,98% in 2003. Este probabil ca privatizarile din anul 2004 ale companiilor din Top 100 vor conduce la cresterea ponderii companiilor controlate privat la peste 60%", subliniaza realizatorii studiului.
Companiile private sunt mai profitabila decat cele de stat, rata profitabilitatii consolidata a sectorului privat fiind de 1,78%, fata de numai 0,28% in cazul sectorului de stat.



Cu mai putini salariati
Cresterea profitabilitatii a avut loc in contextual unei reduceri a numarului mediu de salariati pe companie, ceea ce poate fi interpretata ca o cresterev a productivitatii fata de 2002.
Astfel, numarul mediu de salariati al companiilor din top a fot anul trecut de 5.089, cu aproape 1.000 de angajati mai mic decat in 2002. Top 100 este dominat totusi de companiile foarte mari, cu peste 500 de angajati, care acopera circa 90% din cifra de afaceri a topului.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO