Analiză

Ştiaţi că la creditele în franci elveţieni plătiţi cu 39% mai mult decât ar trebui?

Ştiaţi că la creditele în franci elveţieni plătiţi cu 39% mai mult decât ar trebui?

Autor: Cristian Hostiuc

16.08.2011, 16:47 4063

Francul elveţian este supraevaluat în raport cu euro cu 39%, pe baza parităţii de cumpărare calculată de Organizaţia Economică de Cooperare şi Dezvoltare (OECD).

Dacă datele OECD sunt corecte, atunci francul elveţian ar trebui să fie cotat la Bucureşti la 2,3179 lei. În acest moment, pe pieţele internaţionale un euro este egal 1,12 franci elveţieni. La Bucureşti euro a fost cotat marţi la 4,2706 lei, iar un franc elveţian la 3,7993.

Calculul OECD este doar unul statistic, neavând relevanţă pe pieţele de tranzacţionare.

Aprecierea francului elveţian dă dureri de cap întregii Elveţii, care se chinuie de mai bine de jumătate de ani să-şi deprecieze moneda. Francul elveţian a crescut puternic din 2008 încoace, pentru că investitorii îşi trimit banii în Elveţia.

Conform unui articol publicat în Bloomberg, autorităţile elveţiene examinează mai multe opţiuni de a stopa aprecierea francului, care începe să afecteze din ce în ce mai mult economia lor naţională şi roade din câştigurile companiilor elveţiene.

"Francul este catastrofal de supraevaluat", a spus miliardarul elveţian Christoph Blocher, care a fost şi ministru al justiţiei în ţara cantoanelor.

Banca centrală elveţiană a pierdut nu mai puţin de 21 miliarde dolari anul trecut în încercarea de a stopa aprecierea francului.

O variantă este chiar să îngheţe cursul euro/franc la un anumit nivel, ca şi cum ar fi un consiliu monetar. Elveţia, o ţară pe teritoriul căreia nu a mai fost un război de pe vremea lui Napoleon, a respins adoptarea monedei europene, preferând să rămână şi aici neutră. Dar o dată cu această apreciere de peste 50% faţă de euro, şefii unor companii elveţiene şi mai mulţi antreprenori pun în discuţie varianta adoptării euro pentru a rezista economic.

Elveţia a devenit o ţară mult prea scumpă, chiar dacă puterea de cumpărare este cea mai ridicată din Europa.

În România, aprecierea francului elveţian cu peste 80% din 2007 încoace provoacă coşmaruri celor care au luat credite în această monedă.

Pentru că era mai ieftin să te împrumuţi în franci elveţieni între 2005 şi 2007 mulţi români au preferat această monedă. Şi regretă acum.

OTP a adus pe piaţa românească creditele în franci elveţieni, iar acum a anunţat că este dispusă ca timp de doi ani să sisteze plata principalului de către clienţii care solicită acest lucru. Clienţii vor plăti numai dobânda în această perioadă. Cele mai multe credite în franci elveţieni au fost acordate în România de către Volksbank şi Raiffeisen. În acest moment sunt 50.000 de credite în franci elveţieni acordate de băncile româneşti, valoarea totală ridicându-se la 3,2 miliarde euro. Rata de neplată se ridică la 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO