Bănci și Asigurări

Cum se calculează cursul leu/franc elveţian şi de ce cei care au luat credite în franci plătesc cu 50% mai mult decât în 2008

Cum se calculează cursul leu/franc elveţian şi de ce cei care au luat credite în franci plătesc cu 50% mai mult decât în 2008

Autor: Cristian Hostiuc

16.06.2011, 21:12 8814

Francul elveţian a urcat joi lacursul BNR până pe la 3,5050 lei, un nou maxim istoric. Aceastăcreştere îi loveşte în plin pe cei care au luat credite în francielveţieni, având în vedere că de la 3 ianuarie 2008 până acumfrancul elveţian a urcat cu 60%.

În această perioadă euro a urcat faţă de leu cu numai 17%. La 3ianuarie 2008, cursurile afişat de BNR pentru euro a fost de 3,5971lei iar pentru francul elveţian de 2,1911 lei. Cei care au luatcredite în franci sunt extrem de nemulţumiţi de această creştere de60% şi pe BNR care nu intervine în sprijinul lor, pentru că ei suntdezavantajaţi faţă de cei care au credite în euro, unde cursul afost mai stabil.

Foarte puţină lume ştie cum secalculează în România cursul francului faţă de leu. La Bucureşti,se cotează în fiecare zi în funcţie de cerere şi ofertă cursulleu-euro, iar cursul leu-franc nu se stabileşte prin cerere şiofertă ci prin cotaţia de pe plan internaţional între euro şifranc. Dacă pe plan internaţional francul creşte faţă de euro, iarla Bucureşti euro este stabil, atunci şi cursul franc/leu creşte.Pe 3 ianuarie 2008, cursul euro/franc elveţian a fost de 1,64, iarjoi, 16 iunie 2011 a fost de 1,2. Deci în toată această perioadă,francul s-a apreciat cu 36% faţă de euro.

Având în vedere modalitatea destabilire la Bucureşti a cursului leu/franc, modalitate care estefolosită şi pentru toate celelalte valute, inclusiv pentru dolar,BNR nu are cum să intervină "să aprecieze" sau "să deprecieze"francul faţă de leu.

În România, în acest moment,conform datelor statistice, s-au acordat credite în francielveţieni reprezentând peste 4% din totalul creditelor acordate debănci, adică echivalentul a 2,5 miliarde euro. Întârzierile laplată pentru creditele în franci elveţieni s-au triplat în ultimulan, depăşind echivalentul a 200 de milioane de euro.

Pentru ca cei care au credite în franci elveţieni să plăteascămai puţin, ar trebui ca francul să se deprecieze faţă de euro pepiţele internaţionale, iar euro să rămâna stabil faţă de leu. Întimp de criză, francul elveţian este privit ca cea mai bună monedăde refugiu şi de aceea din 2008 până în prezent s-a apreciat.

O altă situaţie ar fi ca Banca Naţională să influenţeze cursulleu/euro, respectiv să ducă în jos cotaţia pentru a coborî şicursul leu/franc. Dar această ultimă variantă este "aproapeimposibilă". Pentru a ajunge la 2,1 lei faţă de un franc, cât afost raportul în 2008, ar trebui ca euro să scadă la 2,5 lei. Credecineva în această variantă că vom ajunge "ca până la adoptareamonedei europene euro să coboare la 2,5 lei"?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO