Analiză

Semne bune pentru producţia industrială anul trecut: plus 7,1% comparativ cu 2012

Autor: Mădălina Dediu Panaete

16.02.2014, 21:26 45

Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, şi-a revenit anul trecut, după ce a înregistrat un avans de 7,8% ca serie brută şi de 7,1% ca serie ajustată în 2013 comparativ cu anul precedent, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). În 2012, indicele producţiei industriale a crescut doar cu 0,3% ca serie ajustată.

Evoluţia de anul trecut a fost susţinută de industria prelucrătoare, care a urcat cu 9,2% ca serie brută, şi industria extractivă (2,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 1,4%, potrivit aceleiaşi surse.

Şi pe marile grupe industriale s-a înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri. Astfel, industria bunurilor de folosinţă îndelungată a urcat cu 10,4%, industria bunurilor de capital (plus 11,5%), industria bunurilor intermediare (plus 8,7%) şi industria bunurilor de uz curent (plus 5,9%). Pe de altă parte, industria energetică a scăzut cu 1,4%.

În luna septembrie a anului trecut, România a înregistrat a doua mare creştere a producţiei industriale din Uniunea Europeană (UE), atât faţă de aceeaşi lună a anului anterior, cât şi comparativ cu august, în timp ce Irlanda a consemnat cel mai puternic avans al producţiei industriale, conform unui raport al Eurostat, biroul de statistică al UE. Producţia industrială a crescut în luna septembrie a anului trecut comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2012 în 16 ţări din UE şi a scăzut în nouă, în timp ce trei ţări nu au furnizat date, se arăta în raport. Cele mai puternice creşteri au fost înregistrate în Irlanda (11,7%), România (8,9%), Slovacia (7,5%) şi Polonia (5,6%), în timp ce cele mai mari scăderi le-au avut Luxemburg (4%), Croaţia (3,9%) şi Italia (3%). La nivelul zonei euro, producţia industrială a consemnat un avans de 1,1% în aceeaşi perioadă, în timp ce la nivelul UE creşterea a fost de 1,2%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO