Analiză

Scad chiriile, dar creste pretul la apartamente

24.02.2003, 00:00 144

Lansarea de noi produse si relaxarea conditiilor pentru acordarea unui credit imobiliar - dobanzi mai mici si scadente mai mari la imprumuturi, lipsa girantilor -, va avea ca rezultat scaderea chiriilor. Dar, in acelasi timp, preturile de vanzare a locuintelor vor creste, considera operatorii din domeniul imobiliar.
O data cu imbunatatirea conditiilor pentru creditele ipotecare, tot mai multe familii vor apela la un credit la banca pentru a-si cumpara locuinta, renuntand la inchirierea unui apartament. Concurenta dintre banci ar putea aduce dobanzi si mai mici, ceea ce inseamna ca suma lunara de plata se va reduce, putand cobori sub nivelul actual al chiriilor.
"Aceste credite vor avantaja clientii din clasa medie, care locuiesc in prezent in apartamente cu chirie, pentru care platesc 100-200 de dolari lunar. Ei vor prefera sa ia un credit, la care vor plati cam aceeasi suma, pentru a-si cumpara locuinta", considera Cristian Taraze de la agentia imobiliara Eurohouse.
"Din ce in ce mai multa lume isi va permite sa cumpere, adica va creste cererea, in timp ce oferta este inca destul de limitata, din cauza ca nu se contruieste suficient de mult. De aceea, preturile la apartamente vor creste", apreciaza si Eduard Mircea Uzunov, presedintele companiei imobiliare Regatta.
Totusi, Taraze considera ca persoanele care locuiesc in resedinte pentru care platesc chirii de 1.000-2.000 de dolari pe luna nu vor fi atat de interesate de creditele ipotecare.
In ultimii ani, chiriile pe piata romaneasca au scazut. Daca acum cinci ani pentru un apartament de doua camere, chiria se invartea in jurul nivelului de 150-200 de dolari lunar, acum apartamentul poate fi inchiriat cu 100-120 $.
Pe piata imobiliara de lux, chiriile erau atat de mari, incat investitorii isi amortizau investitia foarte repede, in cativa ani. Din cauza scaderii chiriilor, investitorii prefera de multe ori sa vanda locuintele, decat sa le inchirieze, pentru a-si recupera mai repede banii.
"Chiriile se vor alinia cu cele din restul Europei", spune Cristian Taraze de la agentia imobiliara Eurohouse. "In nici o tara europeana amortizarea investitiei nu se face in 4-7 ani ca in Romania, ci in cel putin zece ani", adauga el.
Ca urmare, cresterea preturilor nu se va opri prea curand. "La data intrarii in Uniunea Europeana, preturile vor fi aliniate", afirma agentii imobiliari.
Totusi, in ceea ce priveste resedintele de lux, principalul motiv al scaderii chiriilor este diversificarea ofertei. Oferta rezidentiala de lux a crescut, in timp ce costurile au scazut, pe fondul accesului mai usor la finantare si utilizarii unor materiale mai ieftine, considera Mihnea Serbanescu, directorul companiei imobiliare DTZ Echinox.
Un alt motiv pentru cresterea preturilor este transferul preturilor din dolari in euro, potrivit lui Dan Mircan, presedinte al agentiei imobiliare Keops Consulting si vicepresedinte al Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI). "De exemplu, pentru un apartament scos initial la vanzare pentru 15.000 de dolari, proprietarul cere acum 15.000 de euro, adica o crestere de 10%", spune Mircan. Moneda unica a crescut fata de dolar cu peste zece procente in ultimele sase luni.
Alti reprezentanti ai pietei imobiliare considera insa ca dolarul va ramane de referinta, chiar daca foarte multi proprietari au inceput sa-si schimbe preturile in euro. "Prin modificarea monedei, proprietarii ne incurca foarte mult in negocieri, deoarece profita de acest lucru pentru a creste pretul", spune si Uzunov de la Regatta. El adauga insa ca dolarul va ramane moneda de baza, mai ales in Bucuresti, chiar daca ponderea tranzactiilor in euro va creste.
Mai mult, operatorii din domeniu apreciaza ca, odata depasita conjuctura internationala actuala, dolarul va redeveni egal cu moneda unica.
In prezent, cea mai cautata zona pentru locuinte este nordul Bucurestiului. Potrivit lui Taraze, cererea de locuinte de lux se imparte intre vilele vechi din zonele Casin, Primaverii, Scoala Herastrau si Dorobanti si apartamentele din imobilele noi. Pretul de vanzare se situeaza la 500-700 $/mp util, in cazul vilelor, a caror constructie a fost deja amortizata, si la 750-1.300 $/mp construit in cazul locuintelor situate in imobile noi. bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO