Analiză

Rusia - aliat natural al Americii?

20.04.2001, 00:00 12



Pat Buchanan este un politician american considerat a opera la extrema dreapta a spectrului politic din SUA. La ultimele alegeri prezidentiale el a candidat in numele Partidului Reformei, o creatie politica ad-hoc sustinuta si finantata de cercuri ultraconservatoare.

Atacurile lui violente tinteau atat pozitiile lui Clinton, cat si pe cele adoptate de Bush, acuzandu-i de liberalism in politica interna si abdicare de la atitudinea "suprematiei americane in lume" in politica externa.

Ei bine, acest vesnic campion al razboiului rece, gata oricand sa-l transforme intr-unul cald, daca e nevoie si cu bombe nucleare, a produs recent un articol in International Herald Tribune care m-a lasat perplex. Chiar si titlul este deconcertant: "Washington nu trebuie sa antagonizeze Moscova, aliat natural".

Am trait s-o vedem si pe asta: Pat Buchanan, care pleda cu spume la gura pentru o atitudine mai dura fata de URSS, a ajuns sa considere Rusia ca "aliat natural" al Americii.

Fiind un tip care face totul cu pasiune si chiar patima, Buchanan sare de la o extrema la alta, devenind avocatul Moscovei in fata publicului american.

El scrie: "Desi Rusia a renuntat la razboiul rece, Statele Unite si-au calcat cuvantul si au mutat NATO la hotarele lor, au zdrobit aliatul ei sarb si in prezent comploteaza cu Azerbaidjan si Georgia pentru a-i sufla petrolul din Caspica.

Consilierii lui Bush vorbesc de atragerea statelor baltice in NATO si de faurirea unor legaturi militare cu foste republici sovietice".

Buchanan nu se multumeste cu demascarea planurilor antirusesti. Ca un adevarat avocat pledant, el se intreaba: "Cum ar reactiona americanii daca o Rusie victorioasa in razboiul rece ar invita Cuba in pactul de la Varsovia, ar acorda o garantie de aparare statului Panama si ar elimina Statele Unite din comertul petrolier cu Mexicul?"

Argumentarea este formidabila si orice juriu i-ar da dreptate. Se pune totusi o intrebare legitima: ce il face pe Buchanan sa nesocoteasca codul exclusivismului american si sa mearga pana la patrunderea zonei interzise de acest cod. Trebuie sa existe o logica in aventura acestui om politic.

Da! Buchanan se teme ca actele ostile Rusiei ar putea "sa o arunce in bratele Chinei" - cum se exprima el. Pentru Buchanan ca si pentru alti politicieni americani, inclusiv republicani din administratie, o data cu prabusirea colosului sovietic, Rusia nu mai reprezinta "inamicul".

Acum problema este China, o superputere a viitorului, care in 2025 va avea un miliard si jumatate de locuitori si o economie de prim rang.

Saptamana trecuta, cand confruntarea dintre Washington si Beijing in jurul incidentului aviatic de pe insula Hainan ocupa prima pagina a ziarelor, problema relatiilor Americii cu China si Rusia a devenit o preocupare centrala a cercurilor politice americane.

In acest context s-a hotarat Pat Buchanan sa iasa la bataie. El aminteste de doua ori o formula celebra a lui Abraham Lincoln -"One war at a time", avertizand administratia Bush sa nu se angajeze in acelasi timp si in confruntarea cu China, si in cea cu Rusia.

O asemenea strategie ar putea duce la o apropiere intre cele doua puteri impotriva Americii - avertizeaza Buchanan.

Ziarele americane au semnalat si prezenta in conclavurile secrete din acele zile a lui Henry Kissinger, care si-a oferit bunele oficii pe langa conducatorii chinezi a caror prietenie a cultivat-o prin dese vizite la Beijing. Dar Pat Buchanan ramane singurul care a lansat sintagma Rusia, aliat natural al Americii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO