Analiză

Romanii au cei mai putini bani, dar sunt optimisti

24.07.2003, 00:00 13



Mai putin de 40% din romani pot spune ca sunt multumiti de viata lor, fata de 64% in Polonia sau 72% in Cehia, gradul de satisfactie fata de nivelul de trai fiind in scadere comparativ cu toamna anului trecut, potrivit ultimului Eurobarometru - sondajul semestrial realizat de Comisia Europeana pentru evaluarea tarilor care urmeaza sa devina membre ale Uniunii Europene. Prima explicatie: cu toata cresterea economica, Romania inregistreaza cel mai mic venit mediu pe cap de locuitor dintre cele treisprezece tari candidate la Uniunea Europeana - 5.200 de euro, cu aproape 1.000 de euro mai putin chiar decat Bulgaria. In conditiile in care nivelul mediu din actuala Uniune Europeana, cu 15 membri, este de 22.500 de euro pe cap de locuitor, este evident ca va fi nevoie de foarte multi ani (unii vorbesc de 80) - de crestere economica sustinuta (in jur de 5% pe an) pentru recuperarea decalajului. Din fericire, si media UE ar mai putea cobori odata cu includerea primul val de candidati. Chiar si asa, fara o apreciere mai consistenta a leului perioada de recuperea va fi foarte indelungata.



Potrivit Eurobarometrului, 11 din cele 13 candidate au un venit pe cap de locuitor sensibil mai mic decat cea mai saraca tara comunitara, Grecia, care are un produs intern brut similar cu cel al Sloveniei.



Desi au un venit mai mare decat romanii, bulgarii sunt cei mai nemultumiti de cum traiesc: numai trei din zece oameni pot spune ca sunt multumiti de nivelul lor de trai.



Aproape jumatate din romani spun ca nivelul lor de trai s-a inrautatit in ultimii cinci ani, numai 19% vorbind de o imbunatatire. Totusi, in urmatorii cinci ani, 41% se asteapta sa traiasca mai bine, in timp ce 18% sunt in continuare pesimisti: le va fi mai rau. Slovacii si polonezii sunt inca si mai pesimisti, desi la anul vor intra in Uniunea Europeana.



In acest moment, un sfert din romani nu sunt catusi de putin multumiti de nivelul lor de trai.



La capitolul probleme de nivel national, prima care le da bataie de cap romanilor este inflatia. Romania este singura tara candidata care are aceasta problema in capul listei. Nu este insa de mirare in conditiile in care a ramas ultima din Europa Centrala si de Est care nu a reusit sa reduca inflatia sub 10%. Intarzierea restructurarii in economie isi spune cuvantul: romanii sunt singurii care nu se plang de somaj, in timp ce in majoritatea celorlalte tari aceasta este problema numarul unu.



Dintre candidatii la aderare, ungurii sunt singurii care nu includ situatia economica in topul celor mai importante trei probleme cu care se confrunta tara.



Cat despre perspectiva integrarii, 40% din romani cred ca vor avea mai multe avantaje decat dezavantaje. Problema este ca romanii prea nu stiu de fapt la ce trebuie sa se astepte. Numai 6% din ei cred ca dezavantajele vor fi prepondereente. In tari precum Cehia, Estonia, Slovacia, care intra anul viitor in UE porportia optimistilor, este in jur de numai o treime, in timp ce pesimismul ajunge la un sfert din populatie.





Entuziasmul vine si din ignoranta



Romanii sunt printre cei mai entuziasti candidati la aderarea la Uniunea Europeana. Entuziasmul vine insa si dintr-un grad ridicat de lipsa de cunoastere a costurilor si schimbarilor in lant pe care le va aduce statutul de membru al UE. Chiar si autoritatile se feresc sa vorbeasca prea mult despre costuri si implicatii, de teama aparitiei unor reactii adverse, precum in Polonia sau Letonia. Cele doua tari urmeaza sa intre in Uniune anul viitor. Gradul de constintizare a costurilor este mai mare, asa incat proportia celor care se impotrivesc aderarii este in crestere.



Romania inregistreaza cea mai mare proportie a celor care cred ca intrarea in Uniunea Europeana este un lucru bun - 74%. In comparatie, numai 46% din cehi impartasesc aceasta opinie, respectiv 1% in cazul polonezilor.



Ultimul Eurobarometru arata ca gradul de informare elementara privind Uniunea Europeana este redus pe ansamblul tarilor candidate. Cel mai cunoscut este drapelul UE, in proportie de 66%.



In afara de turci, romanii sunt cel mai slab informati in privinta procesului de aderare. Astfel, 90% din populatie stie ca Romania si-a depus candidatura pentru aderare, in celelalte tari proportia fiind apropiata de 100%.



In plus, 68% din populatie recunoaste ca nu este informata prea bine sau chiar deloc in privinta procesului de aderare. Cu toate acestea, ar dori ca acesta sa se desfasoare mai repede comparativ cu bulgarii sau slovacii.



Romanii stiu insa in proportie de 57% ca Uniunea Europeana finanteaza procesul de aderare.



Marea miza a acestui an este pentru Romania obtinerea statutului de economie de piata functionala, fiind singura tara candidata care nu indeplineste criteriile economice necesare.



Ultimul raport de tara al Comisiei Europene a aratat ca Romania nu a facut progrese in ultimii ani la capitolul convergenta reala cu nivelurile de venit pe cap de locuitor din Uniunea Europeana.



Astfel, in 2001, produsul intern brut pe cap de locuitor calculat dupa paritatea puterii de cumparare reprezenta numai 25% din media UE.



De asemenea, sunt de luat in calcul o serie de disparitati regionale la nivelul venitului pe locuitor. Regiunea Bucurestiului inregistreaza un venit cu 40% mai mare decat media nationala, respectiv cu 85% peste nivelul din cele mai sarace zone ale Romaniei. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels