Analiză

Romania urca incet in clasamente, in urma Bulgariei

19.04.2001, 00:00 27



Din septembrie 2000 pana in martie 2001, Romania a urcat 20 de locuri in clasamentul riscului de tara intocmit de revista financiara britanica Euromoney.

Situata pe pozitia 83 dintr-un total de 185 de tari incluse in analiza si cu un scor de 41,14 puncte din 100 posibile, Romania este devansata de toate celelalte tari central si est-europene, inclusiv de Bulgaria, care ocupa locul 76. Exceptie fac Macedonia, Bosnia-Hertegovina si Albania, retrogradate in principal din cauza riscului politic.

Evolutia pozitiva a Romaniei se inscrie intr-o tendinta generala data de un numar de 106 de tari care au inregistrat cresteri ale punctajului.

Romania sta bine din punct de vedere al indicatorilor referitori la situatia datoriilor, considerandu-se ca nivelul acestora este scazut. In schimb, la capitolul performanta economica primeste numai 6,27 puncte din 25 posibile.

De asemenea, pozitionarea in clasament ilustreaza accesul foarte restrans la credite bancare si la finantari pe termen scurt in general. O imbunatire a situatiei este consemnata in ceea ce priveste accesul pe pietele de capital, scorul fiind de 2 puncte din 5 posibile.

Pentru anul acesta, Euromoney estimeaza o crestere economica in Romania de 1,5%, performanta economica fiind apreciata la 39,9 puncte din 100.

Previziunile si analizele Euromoney se bazeaza pe raspunsurile primite din partea a 30 de economisti din mari institutii financiare internationale.

Punctajul total al unei tari este rezultatului unei metodologii care ia in calcul noua criterii: riscul politic, performanta economica, indicatori ai datoriei, datorie in incetare de plati sau reesalonata, ratinguri de credit, acces la credite bancare, acces la finantare pe termen scurt, acces pe pietele de capital si scontari sau forfetari.



Cum evalueaza Euromoney o tara?

Euromoney acorda fiecarei tari un "scor" de risc, care rezulta dintr-o formula in care sunt incluse valori pentru noua categorii, fiecare cu ponderea ei in formula de calcul. Cele mai importante cinci categorii sunt urmatoarele:

Riscul politic (cu o pondere de 25%): se refera la riscul ca tara respectiva sa nu plateasca bunuri, servcii, imprumuturi, dividende sau sa fie pusa sub semnul intrebarii repatrierea valutei. Analistii Euromoney acorda fiecarei tari, la aceasta categorie, un scor intre 10 si zero - cu cat mai mare, cu atat mai bun.

Performanta economica (contribuie la scorul final cu 25%): se bazeaza in primul rand pe indicatorul Produs National Brut/cap de locuitor si in al doilea rand pe prognozele economice ale analistilor Euromoney.

Indicatori privind datoriile (10%): se calculeaza folosind mai multi indicatori publicati de Banca Mondiala in raportul privind dezvoltarea globala pe 2000 - ponderea datoriei totale in Produsul National Brut, raportul dintre serviciul datoriei si valoarea exportului, balanta de cont curent in PNB.

Datorie neplatita sau restructurata (10%): scorul este bazat pe ponderea datoriilor neplatite sau restructurate in totalul datoriei acumulate de acea tara, date luate tot din documentele Bancii Mondiale; in acest caz, cu cat scorul e mai mic, cu atat statul sta mai bine.

Rating (10%): valorile corespund calificativelor pentru riscul de tara acordat de agentiile internationale Moody's, S&P si Fitch IBCA.

Celelalte categorii luate in calcul contribuie la scorul final cu cate 5%: accesul la finantarea prin banci, accesul la finantare pe termen scurt, accesul la pietele de capital si capacitatea de a vinde creante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO