Analiză

Rezultatele companiilor listate la Bursa au tinut pasul cu inflatia. Doar in medie

29.08.2003, 00:00 36

Rezultatele financiare de pe primul semestru ale celor mai importate companii listate la Bursa de Valori Bucuresti indica o crestere medie a profiturilor in termeni nominali cu 15% fata de perioada similara a anului anterior, crestere apropiata de rata inflatiei pe aceasta perioada. Cu alte cuvinte profiturile au ramas in medie la acelasi nivel, dar diferentele dintre cresterile inregistrate de companii sunt considerabile. Castiurile investitorilor par sa nu mai fie anul acesta la fel de facile ca anul trecut.
In 2002 cand piata a crescut cu peste 100%, castigurile investitorilor de la Bursa din anul 2002 nu depindeau nici macar de noroc. Practic orice actiune cumparata putea fi vanduta dupa cateva luni cu un castig considerabil.
Anul acesta rezultatele financiare sunt insa mai importante decat scaderea dobanzilor, principala cauza a cresterii din 2002. Brokerii afirma ca acesta poate fi considerat un semn de maturizate a pietei. “Se observa o maturizare a pietei de capital: daca pana acum de cele mai multe ori variatiile de pret erau haotice, acum ele sunt influentate tot mai mult de rezultatele financiare ale emitentilor. Acest aspect s-a vazut si dupa raportarea datelor la finalul primului semestrului: societatile care au confirmat asteptarile (Azomures, MJ Maillis sau Policolor) au atras atentia investitorilor si au inregistrat o apreciere a pretului de peste 20% in doar cateva sedinte de tranzactionare, ” spune Emil Ogica, presedintele Intercapital Invest.



Vedetele, in scadere
Cele mai importante companii de la Bursa, Petrom si cele doua banci, BRD si Banca Transilvania,  au inregistrat  scaderi ale profitului net in timp ce societatile mai mici au consemnat cresteri mai seminficative ale profiturilor si ale cifrei de afaceri. “Rezultatele financiare semestriale nu au reprezentat in ansamblu o surpriza pentru cei activi pe piata bursiera. Actiunile bancare au inregistrat, asa cum se preconiza, scaderi fata de perioada similara a anului trecut. Celelalte actiuni vedeta, Petrom si SIF-urile, desi au inregistrat rezultate usor pozitive acestea au fost departe de a fi spectaculoase,” apreciaza Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction.Petrom a raportat initial o crestere a profitului brut in dolari de 27%, valoarea acestuia ajungand la 1.200 miliarde de lei. Profitul net a fost insa mai mic fata de 2002. Compania a platit un impozit pe profit de sase ori mai mare asa ca profitul a scazut cu 1,3% si a ajuns la 870 miliarde de lei.
Investitorii in actiuni Petrom se uita mai putin la rezultatele financiare actuale dar mizeaza pe o crestere a companiei pe termen mai lung dupa privatizare. Din acest motiv actiunile Petrom sunt printre cele mai scumpe de la Bursa cu PER (raportul dintre pretul actiunii si profit) de 21, fata de celelalte mari companii in cazul carora indicatorul este cuprins intre 5 si 10. Brokerii afirma ca cel putin in perioda urmatoare evolutia actiunilor Petrom va depinde cel mai mult de numele companiile care isi vor exprima intentia de a deveni actionari majoritari ai companiei.
Scaderea profiturilor celor doua banci, asteptata inca din anul trecut a fost cuprinsa in prima jumatate a anului intre 8% si 13%. Motivele invocate de cele doua banci au fost schimbarea relgementarilor privind provizionalele pentru creditele acordate, sau necesitatile mari de investiti, in special in infrastructura. Actiunile gratuite distribuite de Banca Transilvania au facut totusi ca investitori sa iasa in castig dupa prima jumatate a anului, in timp ce titlurile BRD s-a inscris pe o tendinta de descendenta. In ultimele saptamani pe piata au apatut insa tot mai favorabile actiunilor celor doua banci, si care spun ca perioada de scadere a profiturilor bancilor a trecut, iar actiunile acestora ainregistreaza de cateva zile chiar o tendinta de crestere la Bursa.
“Actiunile societatilor din domeniul financiar raman in continuare printre preferatele investitorilor, desi profiturile au inregistrat scaderi. Perspective de crestere pana la finalul anului cred ca le au societatile de investitii financiare datorita dividendelor pe care le vor acorda anul viitor si Petrom in cazul careia metoda de privatizare aleasa ar putea aduce investitorilor castiguri de capital,” a comentat Alexandru Farcas, directorul Carpatica Invest.Toate cele cinci SIF-uri au raportat rezultate in crestere, cea mai dinamica fiind SIF Muntenia, cu un profit cu 76% mai mare. Investitorii au reactionat iar SIF Muntenia, care se tranzactiona la inceputul anului la un pret similar cu SIF Moldova si SIF Oltenia are acum un pret cu 15% mai mare. Actiunile SIF Moldova a ramas in schimb in urma celor ale SIF Oltenia, mai ales in ultimele saptamani, dupa ce sociatatea a raportat dupa sapte luni un profit de 140 miliarde de lei, fata de 252 miliarde de lei la finalul primului semestru, adica o scadere de 45%. SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania, cel mai bine cotate pe piata au incheiat prima jumatate a anului cu o crestere a profitului de 30% si respectiv 41%.



Companiile mici au adus surprizele
Ca tendinta s-a observat insa cresterea mai puternica a rezultatelor companiilor mai mici . Pe primul loc la cresteri se afla de departe producatorii de ingrasaminte chimice, care inregiastreaza dupa primele sase luni profituri de peste trei ori mai mari fata de prima jumatate a anului 2001, in principal datorita programului guvermamental de subventionare a micilor agricultori. Azomures, de exemplu, companie cu o capitalizare bursiera de 33 milioane de dolari, a obtinut mai mult de jumatate din profitul inregistrat in aceeasi perioada de Petrom , cea mai mare companie listata la Bursa, cu o capitalizare bursiera de peste 1,5 milioane de dolari.
Impact a raportat pe prima jumatate a anului o crestere de 10% a profitului net, pana la 112 miliarde de lei. Profitul de pe anul acesta este insa greu de comparat cu cel de anul trecut, datorita faptului ca profitul pe anul trecut a fost influentat de schimbarea modalitatii de inregistrare a veniturilor. Ceea ce este insa sigur este faptul ca Impact a adus anul acesta cel mai mare castig pentru investitorii de la Bursa. Compania a distribuit dividende si actiuni gratuite si a dat dreptul actionarilor sa cumpere actiuni la preturi mult mai mici fata de cele de pe piata. Cei care au investiti in actiuni Impact au putut obtine astfel un castig de aproape 100% de la inceputul anului.



Cu ochii pe dividende
Brokerii care au rabdarea de a studia situatiile financiare ale celor cateva zeci de companii mai mici cotate la Bursa pot gasi de fiecare data companii cu cresteri procentuale impresionente ale profiturilor. “Alte societati cu rezultate financiare bune regasim la categoria a doua, societati ale caror actiuni sunt mai mai putin lichide, insa fata de rezultatele obtinute la jumatatea anului au  potential mai mare de crestere : Rompetrol  Well  Services, Prodplast Bucuresti, Siretul Pascani, Apcarom Buzau sau Vel Pitar,” spune Brendea.
“In privinta companiilor mici, desi au unele din ele inregistrat cresteri semnificative ale profitului, investitorii nu se pot astepta la castiguri semnificative din dividende, datorita faptului ca cele mai multe dintre acestea au nevoie de capitalizare,” apreciaza FarcasUnii dintre brokeri si investitori se gandesc deja la dividendele pe care le pot obtine anul viitor de la companiile ale caror actiuni le cumpara, iar cu cat ne apropiem de finalul anului acestia ar putea fi dispunsi sa plateasca preturi  mai mari. “Desi nu se poate vorbi de rezultate financiare semestriale spectaculoase care sa constituie un argument puternic de cumparare a titlurilor listate la BVB, multe dintre acestea, la actualele cursuri de tranzactionare, par din nou subevaluate, ceea ce ar putea constitui baza unei viitoare evolutii ascendente,” apreciaza Brendea.



O piata din ce in ce mai mica
Aparitia anul trecut a legislatiei pietei de capital, care obliga actionarii cu majoritate absoluta sa isi delisteze companiile de pe piata de capital a fost intampinata cu proteste din partea brokerilor si a actionarilor minoritari. Protestele s-au estompat, iar brokerii si minoritarii s-au obisnuit cu ideea: cateva companii mari si zeci de companii mai mici vor disparea de pe piata de capital. Multi credeau ca lucrurile se vor incheia aici.Companii despre care putini banuiau atunci ca vor fi delistate vor disparea de pe piata de capital in urmatoarele 12 luni. Terapia, Imsat sau Turism Transilvania se numara printre acestea. Lor le-ar putea urma in curand companii cum ar fi Policolor, Electroaparataj, Napolact, sau Vel Pitar.
Pana acum cele mai importante companii plecate de pe piata de capital au fost Dacia Pitesti, Romcim Bucuresti, Romcif Fieni, Casial Deva, Moldocim Bizcaz, Timken Ploiesti, Koyo Alexandria si Brau Union.
Masura de a impune actionariilor semnificativi sa isi delisteze companiile a fost luata in principal pentru alinierea legislatiei romanesti la cea a pietelor externe de capital, mult mai dezvoltate, iar acum risca sa transfrome piata romaneasca intr-una pe care oportunitatile de investitie sunt extrem de rare. “Alegerea pragului de 90% peste care actionarii majoritari sunt obligati sa delisteze companiile a fost probvabil cea mai fericita alegere. Regulamentele si standardele internationale trebuie aduptate cu pridenta in conditiile pietei noastre, aflata inca  in formare,” a declarat Stere Farmache, directorul Bursei de Valori Bucuresti“Procentul ar trebui sa tina cont si de marimea companie, iar delistarea sa se faca numai daca actionarii doresc acesst lucru. In prezent pe piata sunt listate doar 8% din actiunile Petrom, dar aceasta inseamna actiuni in valoare de 100 milioane de dolari,” a adaugat el.
Companiile venite anul acesta pe piata de capital sunt nesemnificative fata de cele care au plecat sau vor pleca, iar Bursa nu are in prezent in vedere nici o listare importanta.
Oficialii Bursei de Valori Bucuresti intentioneaza sa lanseze insa in toamna aceastui an un program prin care sa convinga companiile nelistate sa vina la Bursa companiile vizate de acest program sunt cele mari, inca detinute de stat, companiile  private de talie mijlocie si mare, dar si companii private mici, care sa aiba perspective mari de crestere, prin finantare pe piata de capital.
Capitalizarea cumulata a Bursei de Valori Bucuresti si a  Bursei Electronice RASDAQ se ridica in prezent la 5,5 miliarde de dolari. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO