Analiză

Provocarea liberalizarii pietei comunitare a gazelor naturale

11.08.2000, 00:00 42



Cetatenii Uniunii Europene ce asteapta anul acesta mari reduceri de pret la gaze naturale, ca urmare a adoptarii, in 1998, a unei legi comunitare ce prevede liberalizarea partiala a pietei gazelor naturale incepand cu 10 august 2000, vor fi dezmagiti. In realitate, in urmatoarele luni se asteapta o crestere a preturile gazelor naturale pe pietele comunitare, acestea fiind direct legate de pretul titeiului, care in ultima perioada a atins cele mai ridicate nivele din acest deceniu.

Preturile vor incepe totusi sa scada pe termen lung, pe masura ce liberalizarea va forta companiile din acest domeniu - dintre care multe se bucura inca de o pozitie de monopol - sa devina tot mai competitive. "Pe masura ce pietele europene se liberalizeaza, preturile vor incepe sa scada", sustine Clare Spottiswoode, fost responsabil in industria britanica a gazelor naturale, care a supravegheat procesul de dereglementare a acestei piete in Marea Britanie in anii '90, citat de Reuters.

"Competitia va forta preturile sa coboare, obligand companiile sa inoveze, sa devina din ce in ce mai eficiente si mai competitive". Incepand cu 10 august, toate statele membre ale UE, mai putin Portugalia si Grecia, au obligatia de a deschide concurentei cel putin 20% din pietele nationale ale gazelor naturale, conform prevederilor directivei adoptate in 1998 la nivel comunitar.

Comisia Europeana estimeaza ca aproximativ 80% din piata comunitara a gazelor naturale este deja deschisa competitiei, dar scopul urmarit prin aceasta liberalizare - scaderea preturilor - nu a fost inca atins. In ciuda concurentei in crestere, preturile gazelor naturale pe pietele europene aproape s-au dublat pe parcursul ultimului an, ajungand la 0.25 lire/100.000 Btu (unitati termice britanice), in timp ce pretul titeiului urca la 30 dolari barilul.

Chiar si in Marea Britanie, unde piata a fost complet liberalizata cu cativa ani in urma, preturile la gaze naturale au crescut cu circa 70% in primele sase luni ale anului, in parte si ca urmare a influentei preturilor continentale. Analistii sunt de parere ca noile reglementari in domeniul gazelor naturale nu vor genera reduceri spectaculoase de pret, de natura celor intregistrate pe piata electricitatii, a carei liberalizare a inceput in urma cu un an.

"Pe piata electricitatii existau numerosi furnizori, iar supraoferta genera o concurenta puternica, in timp ce piata gazelor naturale este dominata de patru producatori importanti, iar oferta este controlata", spune Graham Freedman, analist la Primark Wefa Energy.

Excluzand Marea Britanie, care isi poate acoperi necesarul de consum din surse proprii, tarile continentale au posibilitatea de a alege intre patru mari state furnizoare de gaze naturale - Rusia, Norvegia, Algeria si Olanda, care toti urmaresc mentinerea raportului dintre preturile gazelor naturale si cele ale titeiului.

Cum nici unul din cei patru producatori nu este dispus sa reduca preturile, multi analisti considera ca liberalizarea va avea ca efect doar o reducere modesta a preturilor pentru consumatori - generata de companiile care vor castiga in eficienta. Potrivit lui Burkhardt Bergmann, vice-presedintele concernului german Rhurgas, cel mai mare importator de gaze naturale din Uniunea Europeana, distribuitorii de gaze naturale au inceput deja sa reduca preturile.

"Trebuie sa devenim mai eficienti, sa reducem costurile si sa gasim noi debusee. Liberalizarea este o provocare", spune Bergmann. Nu toata lumea vede legatura dintre pretul gazelor naturale si cel al titeiului, care mentine preturile finale de consum la nivele ridicate, ca fiind batuta in cuie.

Jonathan Stern, un expert independent in domeniul gazelor naturale, spune ca aceasta raportare la pretul titeiului ar putea fi abandonata in decursul anului urmator, argumentand ca astfel preturile la gazele naturale sunt stabilite pe baza unui mecanism artificial si nu in conformitate cu cererea pietei.

"Preturile pot incepe sa scada in orice moment. Exisa mari cantitati de gaze naturale in Europa, si oportunitati uriase de tranzactionare", spune Stern, care crede ca preturile ar putea scadea la 2-2,50 dolari/1 mil. Btu, de la 3,50 dolari/1 mil. Btu. "Nu este nevoie de o crestere substantiala a ofertei de gaze naturale pe piata la vedere pentru ca preturile sa scada, iar acest lucru va forta preturile de contractare sa mearga in jos."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO