Analiză

Piata mobilei a trecut cu bine peste recesiunea din Vest

22.12.2003, 00:00 36



Piata mobilei a fost afectata anul acesta de conditiile nefavorabile externe - recesiunea din Europa de Vest, razboiul din Irak - care au afectat exporturile de mobila ale producatorilor romani. Aceasta au avut un efect direct asupra producatorilor romani de mobila intrucat peste 80% din productia locala este destinata exportului. Ca urmare, acestia s-au orientat catre alte piete sau chiar si-au marit vanzarile pe piata interna.



Ritmul investitiilor in noi capacitati de productie a continuat sa fie ridicat, in special in fabrici de procesare a lemnului in partea de nord a tarii.



Comertul exterior cu mobilier - atat exportul cat si importul - au crescut pe primele trei trimestre mai mult decat anul trecut. Trebuie tinut cont insa ca datele statistice sunt exprimate in dolari, iar dolarul s-a devalorizat semnificativ in acest an in raport cu euro.



Totodata, ca urmare a cresterii veniturilor populatiei, mai ales in Bucuresti, au intrat pe piata marii producatori italieni de mobila de lux, care au facut investitii in deschiderea de show-roomuri de mobila.



Astfel, valoarea productiei de mobila realizata in primele noua luni ale acestui an se ridica la aproximativ circa 670 de milioane de dolari, in crestere cu 12,7% fata de perioada similara a anului trecut, arata datele furnizate de Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania (APMR). Pentru comparatie, in 2002, productia de mobilier a crescut cu 10,7% in dolari fata de anul precedent.



Principalele sortimente de mobila pe care s-a axat productia au fost: dormitoare - 15,3% din total, sufragerii - 13,5%, mic mobilier - 12,6%, scaune - 10,7% si mobilier de birou - 5,9%.



In acest moment, in Romania functioneaza circa 2.100 de fabrici si mici ateliere de productie de mobila care lucreaza in principal pentru export. "In primele noua luni ale anului, exportul a fost de a fost cu 25,6% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut atingand valoarea de circa 550 milioane de dolari", a spus Aurel Rizea, presedintele APMR. In 2002, exporturile de mobila au crescut cu 23%, in dolari.



Ca urmare a recesiunii din Europa de Vest, producatorii romani de mobila au inceput sa se orienteze si catre alte piete cum ar fi cele scandinave, comunitatea statelor CSI, Balcanii sau Rusia.



Principala destinatie a exportului de mobila a ramas insa Uniunea Europeana, Germania fiind principala piata de desfacere pentru produsele romanesti, ea atragand 19,3% din export. Pe locurile urmatoare se claseaza Franta - 18%, Olanda - 11,4% si Italia - 10,1%.



"Se constata o crestere a ponderii mobilierului pentru birouri, spatii comerciale si bucatarii", a mai spus Rizea.



Italia nu numai ca este unul dintre principalii consumatori de mobilier romanesc, ci unul dintre principalii furnizori pentru piata romaneasca. Pe primul semestru al acestui an intrarile de mobila din Italia au reprezentat 32,4% din totalul importurilor.



"Pe primele noua luni ale acestui an, importurile de mobila s-au ridicat la 97,1 milioane de dolari, in crestere cu 33% fata de anul trecut, iar pentru tot acest an estimam ca va depasi valoarea inregistrata in 2002, respectiv 105,3 milioane de dolari", a mai spus presedintele APMR. In 2002, importurile au crescut cu 23,6%, in dolari.



Rizea spune ca aceasta crestere a importurilor a fost determinata in special de designul modern. "Mobila din Italia, Germania si Franta, desi mai scumpa fata de mobila romaneasca, a fost preferata de unii consumatori cu un nivelde trai peste medie pentru designul modern sau incorporarea de aparatuta electrocasnica de la firme de renume, desi materialele folosite nu difera de cele ale mobilei romanesti. In schimb, mobila din Polonia a fost preferata de unii consumatori cu venituri modeste pentru preturile mai reduse fata de cele ale produselor romanesti, conditii de livrare mai avantajoase, desi unele dintre materialele folosite nu sunt de cea mai buna calitate", a mai spus Rizea. Presedintele APMR a adaugat ca importul de mobila a avut o evolutie constant ascendenta de la un an la altul: astfel daca in 1990 nu se importa deloc mobila, in 2002 importul a fost de circa 13 ori mai mare fata de 1992 si reprezenta aproape jumatate din mobilierul comercializat pe piata interna.



S-au facut investitii in special in fabrici de procesare a lemnului. Dintre acestea numai la Sebes, in judetul Alba, au fost facute investitii de peste 200 de milioane de euro.



Desi a fost un an mai dificil, jucatorii de pe piata mobilei asteapta rezultate financiare relativ bune.



Grupul Mobexpert asteapta o cifra de afaceri de 116 miliaone de euro, fata de 100 in 2002. Compania Elvila asteapta o cifra de afaceri de 50 de milioane de dolari, fata de 44 de milioane in 2002. Italsofa Romania din Baia Mare, fabrica detinuta de grupul italian Natuzzi, asteapta pentru acest an o cifra de afaceri de 20 de milioane de euro, fata de opt milioane anul trecut, ca urmare a unor investitii de extindere. Stratusmob din Blaj asteapta vanzari de peste 9,2 milioane de euro, fata de 8,9 milioane in 2002.



Pentru 2004, producatorii de mobila estimeaza o crestere de 10-15% a activitatii lor si atingerea unei productii de aproape 750 milioane de dolari, pe baza cresterii cererii interne pentru mobila noua, dar si pe exporturi.





@ In Bucuresti au fost deschise peste cinci show-roomuri de mobila de lux, cu investitii intre 250.000 de euro si 2 milioane de euro. Intre acestea, cele mai multe reprezinta companii italiene precum Rovere, Berloni, Poltrona Frau.





@ Grupul Mobexpert a deschis doua magazine de mobila langa hipermarketul Cora din zona Granitul-Pantelimon din Bucuresti si hipermarketul Carrefour din Militari. Investitiile au fost de sase, respectiv cinci milioane euro





@ Compania austriaca Holzindustrie Schweighofer a demarat o investitie de 64 de milioane de dolari in constructia unei fabrici de cherestea si prelucrare superioara a acesteia in Sebes, judetul Alba, care va crea aproximativ 350 de noi locuri de munca.





@ Compania austriaca FB&C Handels und Beteiligungsges a investit 18 milioane de euro intr-o fabrica de placaj si panel de lemn de plop in Calarasi, inaugurata in noiembrie. Fabrica de la Calarasi este operata de firma romaneasca SC Romply Prod SRL, care a fost infiintata special pentru constructia acestei fabrici.





@ Compania elvetiana Knonospan a cumparat un teren de 46 de hectare in apropiere de Brasov unde intentioneaza sa construiasca o fabrica de procesare a lemnului in urma unei investitii de 200 de milioane de euro. In iunie, investita era in stagnare pentru ca firma elvetiana nu primise de la stat facilitataiile solicitate pentru constructia fabricii.





@ Grupul italian Frati a continuat investitiile la cele doua fabrici de materiale pentru industria mobilei pe care le detine in Sebes, Alba. Valoarea totala a investitiilor a depasit anul acesta 200 de milioane de dolari. Frati a deschis la Sebes si o linie de productie de adezivi.





@ Compania franceza Conforama, unul dintre liderii europeni pe piata magazinelor de mobila si electrocasnice, a deschis un birou la Bucuresti.





@ Grupul italian Natuzzi a anuntat investitii de 25 de milioane de euro in extinderea capacitatii de productie a fabricii Italsofa de la Baia Mare. Totalul investitiilor realizate de Natuzzi in Romania ajunge astfel la 55-60 de miliaone de euro.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO