Analiză

Piata de retail incepe sa o ia inaintea cresterii economice

21.06.2001, 00:00 28



Romania, cu o piata de retail (comert cu amanuntul) evaluata la 5 miliarde de euro, a devenit un adevarat "magnet" pentru marile lanturi occidentale din domeniu, aflate in cautarea unor noi modalitati de crestere a profiturilor, in conditiile in care pietele de retail occidentale au ajuns la un grad ridicat de saturatie, ceea ce a generat o concurenta acerba.

Investitiile pe care aceste lanturi le-au facut pana in prezent sunt de ordinul sutelor de milioane de dolari, iar pe termen mediu nivelul acestora se va apropia, daca luam in calcul estimarile companiilor, de un miliard de dolari.

Anul acesta pe piata romaneasca vor avea loc importante schimbari, concretizate fie in fie in intrarea pe piata, fie in extinderea puternica a lanturilor prezente deja pe piata.

Cu incepere de luna viitoare piata romaneasca de retail va fi completa, in sensul ca pe langa segmentele de suprmarket si cash & carry, va fi reprezentat si segmentul de hypermarket, prin aparitia Carrefour.

Atat companiile prezente pe piata, cat si analistii pietei estimeaza ca, in 2-3 ani, Romania va avea un sector de retail modern si subliniaza ca principalul beneficiar al acestor schimbari va fi consumatorul.

"Exista o serie de avantaje pentru consumator precum economia de timp, garantia calitatii, un pret bun si nu in ultimul rand, isi face cumparaturile intr-un loc civilizat" a precizat Filip.



Schimbari

"Impactul schimbarilor care vor avea loc in viitorul apropiat pe piata romaneasca se va extinde sI in amonte de retail, asupra activitatilor desfasurate de distribuitori si chiar de producatori" a declarat Andrei Filip consultant la Roland Berger.

"Pe masura ce activitatea se va concentra, concurenta va impinge pretul in jos, concomitent cu cresterea dimensiunii retelelor, astfel ca lanturile de magazine vor deveni clienti cheie pentru furnizori".

Pentru multi producatori locali, relatia cu un mare lant de magazine reprezinta o recunoastere a valorii sale si implicit o dezvoltare a activitatii.

"Tocmai de aceea cel mai mare succes pe piata romaneasca l-a avut fara indoiala, Metro, care a s-a detasat pe ideea parteneriatului cu clientii lor, potrivit caruia furnizorii cresc odata cu Metro" a precizat Filip.

Pe de alta parte lanturile profita si ele de avantajul unei productii locale, care implica un nivel mai redus al costului de achizitie al unui bun decat in cazul in care se importa bunul respectiv.

Acesta este si motivul pentru care multe companii prefera bunurile locale, sau chiar comercializarea unor produse sub branduri proprii, obtinute local (este cazul grupului Metro care comercializeaza marca proprie de produse alimentare Aro).

Piata romaneasca ramane insa una sensibila la pret, fapt speculat in special de discounteri (lanturile de magazine cu preturi foarte mici, si care comercializaeaza in principal produse alimentare). Aceasta tendinta va mari presiunea la furnizori in negocierea preturilor cu marile lanturi.



Pe unde intram, prin Bucuresti sau prin Ardeal ?

Pana anul trecut marile lanturi isi faceau intrarea in Romania prin Bucuresti, urmand ca ulterior, sa ia in calcul extinderea catre alte zone ale tarii.

Este cazul Metro (cu trei magazine in Bucuresti si alte 7 in toata tara), Billa (cu doua magazine in Bucuresti si alte 5 in tara), sau chiar a lantului de magazine Mega Image (10 magazine), care nici macar nu a depasit granita Bucurestiului.

In ultima perioada insa intrarea in Romania a marilor lanturi se face prin vestul tarii, exemple in acest sens fiind Profi (care are trei magazine de tip discounter deschise toate la Timisoara), Selgros (singurul magazin de tip cash&carry este deschis la Brasov) sau chiar gigantul britanic Tesco, care desi a declarat ca piata romaneasca nu indeplineste inca toate criteriile sale de expansiune (in special puterea de cumparare sczuta a populatiei), in momentul intrarii va prefera orasele din Ardeal (Cluj, Timisoara), aprovizionarea urmand a se face din Ungaria.



Cheia succesului

Succesul unei companii pe orice piata de retail din lume depinde de mai multii factori:

* Un factor important il reprezinta formatul de magazin matur, in sensul ca magazinele trebuie sa aiba o structura optima. "Este evident ca orice lant de magazine este structurat pe un anume concept, si amplasarea rafturilor de produse ia in calcul drumul pe care un client il parcurge, astfel incat volumul vanzarilor sa fie maxim, aceasta realizandu-se in urma anilor de experienta"

* Un alt factor il reprezinta adaptarea la piata locala, iar aceasta implica si un management local, ceea ce inseamna ca in echipa manageriala trebie sa se afle oameni care cunosc piata locala, specificitatea ei, comportamentul si cultura consumatorului. "De exemplu, in partea de est si sud-est a tarii se pune accent pe pretul uni produs, in timp ce in vestul tarii, unde predomina o cultura bazata pe calitate si de aceea marcile de top se vand foarte bine"

* Alti factori cu o importanta foarte mare sunt "price competitivity " (competitivitatea in ceea ce priveste pretul) si "cost efficiency" (eficientizarea din punct de vedere costurilor)

* Alt factor este strategia privind intrarea pe piata: prin achizitii sau investitii "greenfield" (de la zero). Legat de acest factor apare momentul intrarii pe piata, mai exact intrarea pe piata cat mai devreme, care se traduce in avantajul primului venit. "Acest avantaj, este cel mai evident in cazul Metro, care a riscat si a intrat devreme pe piata romaneasca, iar rezultatele se vad".





Extinderea a ajuns in Romania mai mult de nevoie



In conditiile accentuarii concurentei pe pietele occidentale, marile lanturi occidentale au preferat sa se extinda si primele in vizor au fost tarile limitrofe.

Astfel, marile companii din retail, mai ales cele din Austria si Germania, au profitat de apropierea de Est, au patruns rapid pe aceste piete si s-au extins la fel de repede pe filiera Polonia, Cehia, Ungaria, si in prezent Romania. Din acest punct de vedere era normal ca Romania sa se afle in urma tarilor mai sus mentionate.

"Exista un decalaj de 3-4 ani intre piata de retail romaneasca si cea din tari precum Polonia, Ungaria, Cehia, Slovenia sau Slovacia" a declarat Andrei Filip, consultant la Roland Berger.

Chiar daca are inca o evolutie a PIB-ului oscilanta, Romania reprezinta o piata importanta ca marime, a doua dupa Polonia in Europa Centrala si de Est, daca excludem Rusia, ceea ce creste interesul marilor lanturi de magazine.

Cu toate acestea, piata romaneasca de retail, estimata la 5 miliarde de euro, este depasita din punct de vedere valoric chiar si de piata Sloveniei, o tara cu o populatie de zece ori mai mica decat cea a Romaniei. Dintre tarile din centrul si sud-estul Europei cea mai mare piata o detine Polonia (76,2 miliarde de euro), urmata de Rusia (60 de miliarde euro).

Polonia este de asemenea lidera in ceea ce priveste cresterea pietei de retail in anul trecut, cu 10,4%, in timp ce cresterile pietei ungare si cehe au depesit 5%. Anul trecut cresterea pietei romanesti de retail a fost de aproape 1%, iar pentru acest an nivelul estimat este de 1%.





Caracteristicile principalelor puncte de vanzare moderne

Hipermarketul

* este amplasat in general la marginea orasului

* are o suprafata foarte mare - cu spatii de vanzare in jur de 30.000 mp (in Occident sunt chiar mai mari), la care se adauga locurile de parcare.

* Oferta de vanzare cuprinde si obiecte de imbracaminte care sunt, de regula, produse de lux, inclusiv cabine de proba

* Din spatiul propriu-zis doar 80% este folosit pentru vanzare; restul este concesionat unor intreprinzatori, pentru ateliere de reparatii ceasuri, optica, fastfood-uri, benzinarii, ateliere de reparatii auto, showroom-uri auto

* Una dintre principalele politici de fidelizare a hipermarketurilor este cardul de fidelitate.

* In opinia observatorilor pietei de retail, francezii sunt cei care se pricep cel mai bine la hipermarketuri.

* Reprezetanti Carrefour si in viitor Leclerc, Cora si Tesco



Supermarketul

* cea mai uzuala forma de retail

* suprafata de vanzare de circa 2500 mp, la care se adauga cea pentru parcari, in total 4-5000 mp

* Un supermarket deserveste in general un intreg cartier

* Reprezentanti Mega Image (10 magazine), Billa (7 magazine), Gima (3 magazine), LA Fourmi (7 magazine), Cora



In cadrul acestui segment exista "hard-discounter"

* Este bazat pe conceptul "everyday low prices" la produsele alimetare

* Sortiment limitat

* Merchandising redus la minim pentru reducerea cheltuielilor

* Gestionarea cu maxima eficienta a resurselor (curent electric, apa)

* Suprafata in general intre sub 1000 de metri patrati

* Reprezentanti XXL (1 magazin ), Profi (3 magazine)



Cash and Carry, segment reprezentat de Metro,

* suprafata de circa 10.000 mp

* este amplasat la marginea orasului, sau in zonele intens circulate

* se adreseaza cu predilectie firmelor

* cumparaturile nu se fac cu bucata, ci in cantitati mai mari

* functioneaza pe ideea de eficienta maxima: clientii sai au nevoie sa cumpere mult si ieftin

* "totul sub un singur acoperis".

* Reprezentanti Metro (10 magazine), Selgros (1 magazin), Gamma (1 magazin)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO