Analiză

Perioadele lungi de rambursare cresc riscul finantarilor imobiliare

27.11.2007, 18:38 21

Perioadele tot mai lungi de acordare a creditelor pentru investitii imobiliare si tendinta de a amana grosul rambursarii pentru sfarsitul perioadei de acordare cresc riscul finantarilor in sectorul de real estate, a aratat Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank, in cadrul unui seminar organizat de BNR, ARB si Alpha Bank.
El estimeaza o intensificare a cererii pentru finantari structurate (care combina atat sustinerea dezvoltarii proiectului imobiliar, cat si achizitia de catre cumparatorul final), pe fondul scaderii marjelor dezvoltatorilor.
Alpha Bank a crescut agresiv in ultimul an pe zona finantarilor imobiliare, reusind astfel sa urce pana pe locul patru in topul bancilor in functie de activele totale detinute la sfarsitul lui septembrie.
Seful Alpha a aratat recent ca banca a finantat sapte din cele 23 de proiecte rezidentiale importante din Bucuresti, in conditiile in care a descoperit inaintea competitiei calea juridica de a structura finantarile, combinand sustinerea dezvoltatorului cu creditarea clientului.
"Pachetul de finantare corporate-retail va face diferenta intre bancile concurente", a aratat Oprescu. Dinamica sustinuta a veniturilor reale ale populatiei din ultimii ani a permis si dezvoltarea finantarilor pe perioade lungi, care au alimentat expansiunea pietei imobiliare.
Totusi, Oprescu considera ca dezvoltarea accelerata a sectorului de constructii se va reflecta in riscul de performanta a dezvoltatorilor. Bancherii au totusi viziuni diferite in privinta finantarilor imobiliare. In timp ce banci precum BCR, Raiffeisen, UniCredit Tiriac sau Alpha profita de expansiunea pietei imobiliare pentru a-si accelera dezvoltarea, BRD sau ING privesc cu rezerva acest sector.
In aceasta toamna BCR a lansat chiar un concept dedicat de distributie pentru finantarile imobiliare, bazat pe relatia directa cu dezvoltatorii de proiecte, iar UniCredit Tiriac a lansat recent un produs similar. Raiffeisen crease inca de anul trecut unitati specializate pentru finantarile imobiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO