Analiză

Pe ce se contrazic, de fapt, Tariceanu si Basescu in problema cresterii pensiilor

Pe ce se contrazic, de fapt, Tariceanu si Basescu in problema cresterii pensiilor

Click pentru imaginea marita

01.08.2007, 19:01 18

In timp ce Guvernul estimeaza pentru bugetul asigurarilor sociale de stat (bugetul de pensii) venituri de 31 de miliarde de lei (circa 10 mld. euro), Presedintia estimeaza venituri de numai 23,7 miliarde de lei (7,65 mld. euro). Ambele institutii sunt de acord ca pentru majorarea cu 43% a pensiilor de stat in 2008 este nevoie ca bugetul asigurarilor sociale de stat sa cheltuie 31 mld. lei.
Astfel, Guvernul vede un buget al pensiilor echilibrat in 2008, in timp ce Presedintia spune ca acest buget va iesi pe minus cu 1,67 mld. euro (la un curs de 3,28 lei pentru un euro, adica 2,35 mld. euro la 3,1 lei pe euro). Acesta este de fapt motivul pentru care presedintele Traian Basescu a sustinut ca nu exista destui bani pentru majorarea pensiilor, in timp ce Guvernul a sustinut intr-un final legea votata in Parlament.
Pe ce se bazeaza fiecare? Proiectia Presedintiei pare mai pesimista, pentru ca mizeaza pe venituri brute ale salariatilor de 1.326 lei pe luna, mai mici decat cele din prognoza Guvernului (1.515 lei pe luna). Estimarile Presedintiei sunt insa mult mai detaliate, incluzand toti contributorii la bugetul de pensii (inclusiv somerii indemnizati si asiguratii cu declaratii si contracte), in timp ce Guvernul aminteste doar salariatii si cresterea acestora cu 2% in 2008.
Saptamana trecuta, Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, a prezentat premierului prima schita de buget pe 2008, care cuprinde si calculele aproximative pentru majorarea pensiilor. Anterior promulgarii legii, Vosganian si Paul Pacuraru, ministrul muncii, ii trimisesera presedintelui Basescu o scrisoare in care schitau motivele cresterii pensiilor, fara sa detalieze exact sursele de finantare.
Ca urmare, departamentul de analiza economica al presedintelui a realizat un contra-material, din care reiese ca bugetul asigurarilor sociale de stat nu va reusi sa stranga destui bani in 2008 pentru a majora cu 43% pensiile publice.
Anul trecut, bugetul de pensii a incasat 20,3 miliarde de lei si a cheltuit 18,5. Anul acesta, programul oficial (stabilit in urma cu un an, prin Legea bugetului) prevedea venituri de 22,7 miliarde de lei si cheltuieli de 22,4 mld. lei. In schimb, realitatea a fost mai generoasa cu incasarile bugetului de pensii: in primul semestru, acesta colectase 11,4 mld. lei, cu aproape 20% mai mult decat in primele sase luni din 2006. In acelasi timp, colectarile la sase luni 2007 au depasit programul cu aproape 4,2%.
Daca bugetul de pensii continua aceeasi evolutie peste asteptari pana la finele anului (adica plus 20% fata de realizarile din 2006), atunci acesta ar putea atinge incasari de 24,3 miliarde de lei, peste estimarile Presedintiei pentru 2008 (23,7 mld. lei).
De altfel, Guvernul spera la o crestere puternica a incasarilor bugetului de pensii pe 2008 inca de anul trecut. Odata cu Legea bugetului pe 2007, Guvernul a facut si proiectii pe 2008. In urma cu un an, Guvernul estima venituri de 28 de miliarde de lei la bugetul de pensii din 2008, iar acum estimeaza, mult mai optimist, colectari de 31 de miliarde de lei.
Diferenta ar putea veni dintr-o crestere mai rapida a salariilor si a numarului de angajati din economie, care reprezinta impreuna baza de calcul pentru contributiile de pensii, care alimenteaza bugetul asigurarilor sociale de stat.
Bani in plus ar putea fi adusi si de imbunatatirea colectarii (asa cum reiese din statistici ca s-a intamplat si anul acesta), dupa cum prevede Guvernul, in nota de fundamentare a bugetului pe 2008.
Conform acestui document, bugetul general ar putea colecta cu 1% din PIB (cca 1,4 mld. lei) mai mult, de pe urma masurilor de administrare fiscala mai buna.
Guvernului ii va fi insa dificil sa-si atinga tinta de venituri pe 2008, in conditiile in care a stabilit deja ca va reduce contributiile sociale cu sase puncte procentuale, din care cel mai probabil doua puncte vor fi taiate de la contributiile de pensii.
In acelasi timp, aplicarea pensiilor private obligatorii (pilonul II) va mai scoate inca doua puncte procentuale din sursele bugetului public de pensii si le va muta in administrare privata.
Pe ansamblu, estimarile Guvernului par prea optimiste, in timp ce ale Presedintiei, par prea pesimiste. Peste un an, ramane de vazut: cine a avut dreptate.


Viziunea Guvernului
Bugetul de pensii va fi echilibrat in 2008 (deficit zero)
Cheltuielile bugetului de pensii in 2008: 31 mld. lei
Numarul mediu de salariati: 4,78 mil. angajati
Salariul mediu brut pe economie: 1.515 lei pe luna
Venituri suplimentare de 1% din PIB (cca 1,4 mld. euro) din administrare fiscala mai buna

Viziunea Presedintiei
Bugetul de pensii va avea un deficit de 1,67 mld. euro in 2008
Cheltuielile bugetului de pensii in 2008: 31 mld. lei
Total contributori la bugetul de pensii: 5,411 mil. salariati
Venit mediu brut contributori: 1.326 lei pe luna
Venit brut anual contributori: 89,9 miliarde de lei
Rata de impunere (CAS pensii): 27%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO