Analiză

Paradoxurile capitalismului: După dezastru, în loc să fie la pământ, yenul riscă să crească şi companiile de asigurări urcă la bursă

Paradoxurile capitalismului: După dezastru, în loc să fie la pământ, yenul riscă să crească şi companiile de asigurări urcă la bursă

Autor: Adrian Voicu

18.03.2011, 15:18 40

În mod paradoxal, cutremurul din Japonia nu a dus la depreciereayenului, aşa cum s-ar întâmpla în mod normal, ci s-a ajuns lasituaţia ca banca Japoniei să ceară ajutorul G7 pentru ca monedajaponeză să nu urce.

Această apreciere a yenului japonez vine ca urmare a retrageriiinvestitorilor japonezi de pe pieţele internaţionale, aceştia fiindnevoiţi să vândă active pentru a face rost de yeni, bani necesaripentru reconstruirea clădirilor afectate de cutremurul de 9 gradepe scara Richter şi valul tsunami care i-a urmat, săptămânatrecută. De asemenea, companiile de asigurări care au clienţi înJaponia au fost nevoite să vândă active de pe pieţeleinternaţionale pentru a face rost de lichidităţi pentrudespăgubiri. O asemenea cerere puternică de yeni a făcut ca monedajaponeză să fie foarte căutată, ceea ce i-a ridicat valoarea.

Conform Deutsche Bank, pentru a menţine yenul la un nivelscăzut, banca centrală a Japoniei ar avea nevoie de 500 de miliardede dolari, banca aruncând pe piaţa însetată yenii japonezi înschimbul altor monede internaţionale.

Yenul a revenit pe scădere numai datorită intervenţieiconcertate a băncilor din grupul celor Şapte, singura astfel deintervenţie din 2000 până în prezent.

Companiile de asigurări

În ciuda daunelor pe care companiile de asigurări vor fi nevoitesă le plătească, pe pieţele bursiere, acestea, ca de altfel şicompaniile de reasigurare au înregistrat avansuri puternice labursă, investitorii considerând că de fapt o asemenea catastrofă vaduce de fapt la o creştere a costurilor de asigurare imputateviitorilor clienţi.

Un exemplu concludent în această privinţă este dat de Bloomberg,care aminteşte că la şase luni după ce uraganul Katrina a lovitoraşul New Orleans în 2005, Munich Re, cel mai mare reasigurătordin lume, a urcat la bursă cu aproape 25%, în timp ce al dolea,Swiss Reinsurance a avansat cu 14%.

Catastrofa din Japonia ar putea fi a doua cea mai costisitoare,după uraganul Katrina, costul imputat sectorului asigurărilorputându-se ridica la 62,2 miliarde dolari.

"Deşi ceea ce se întâmplă acum în Japonia reprezintă o maretragedie umană, sunt agresiv pe cumpărare pentru companiile dereasigurare", declara Moritz Rehmann, manager care administreazăfonduri de 13,9 miliarde dolari în cadrul DJE Kapital AG dinMunchen.

După uraganul Katrina, ratele de reasigurare au urcat lamaximul, reuşind să pună capăt unui declin de doi ani.

"Reasiguratorii în mod normal beneficiază de dezastre majorecare sunt destul de mari încât să afecteze preţurile dar nuîndeajuns încât să pună la pământ industria", a declarat KarlHuber, manager de fond în cadrul Pioneer Investment dinMunchen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO