Analiză

Ofertele pentru BCR: cutii intregi de documente si un cec cu noua zerouri. In euro

18.10.2005, 20:07 32

"Ati cam intarziat." Asa i-au intampinat portughezii de la Millenium Bcp pe italienii de la Intesa. Reprezentantii Millenium au "pazit" pur si simplu ieri intrarea de la AVAS, unde s-au depus ieri ofertele pentru BCR. Ei au venit cu oferta cu o ora si jumatate inainte de limita - la ora 17.00, dar au depus-o aproape o ora mai tarziu, dupa ce au primit un ultim telefon. Italienii au mers la risc: ei au venit exact in ultimele doua minute, cand ceasul din holul AVAS arata chiar 17.02. Noroc ca era inainte ceasul!

"Panda" in fata sediului AVAS, spionarea celorlalti competitori, intrarea in scena pe ultima suta de metri, cutii de marimea unui frigider care contineau oferta pentru BCR, toate acestea au facut parte ieri din spectacolul prezentarii ofertelor pentru cea mai mare banca din Romania.

Prima oferta pentru obtinerea pachetului majoritar al BCR a venit din partea bancii franco-belgiene Dexia. In jurul orei 11.00, o echipa formata din 4 reprezentanti a depus coletul pentru castigarea cursei in privatizarea BCR.

Dexia si-a exprimat initial interesul pentru preluarea CEC dupa care s-a decis sa depuna o scrisoare de interes pentru preluarea BCR, fiind asistata in acest demers de avocatii firmei Popovici & Asociatii.

Printre jucatorii care arata o hotarare solida de a se lupta pentru BCR, se numara belgienii de la Dexia, care concureaza in paralel si la CEC. Acestia considera ca atunci cand pretul maxim este considerat cel mai important criteriu in evaluarea ofertelor pentru privatizare, exista o garantie in plus ca procedura este corecta si transparenta si nimeni nu va putea sa conteste, ulterior, rezultatul.

Insa la fel ca majoritatea competitorilor, Dexia crede ca este important ca si alti factori sa fie luati in considerare - soliditatea bancilor ofertante, planul de afaceri propus, precum si angajamentele asumate in eventualitatea preluarii.

Urmatoarea prezenta s-a lasat destul de mult asteptata. De-abia in jurul orei 15.00 au sosit reprezentantii grupului bancar austriac Erste care si-au facut intrarea cu un Mercedes bej. Au coborat doi delegati care aduceau o cutie destul de mare cu aceeasi destinatie: portile BCR. Parfumuri discrete inconjurau costumele elegante accesorizate cu cele mai noi gadgeturi de comunicare.

Dar atat! Nici o declaratie nu a fost lansata din partea Erste Bank. Acelasi zambet a insotit "No comment-ul" politicos si foarte "austriac" in fata salutului nostru. Formularea oricarei intrebari a fost intrerupta de zgomotul unei usi de Mercedes inchise.

Erste Bank au in echipa de negociere banca de investitii Rothschild si avocatii de la Cameron McKenna. Activele totale ale austriecilor se ridica la 139 mld. euro, avand un profit net de 544 mil. euro in 2004.

Pe de alta parte, Banca Portugheza si-a trimis reprezentantii cu 45 de minute inainte de a inmana actele oficiale, pentru a avea un "feeling" asupra a ceea ce urma sa se intample. Au existat ofertanti care s-au prezentat relaxati, calmi si siguri pe ei si au existat si cei ce pareau ingrijorati in privinta a ceea ce urma sa se intample.

Reprezentantii BNP Paribas au venit la orele 16.00: patru persoane, intr-o masina Renault. Incercam sa abordam una dintre persoane: "Wall Street Journal scrie astazi ca Deutsche Bank va oferi 2,5 miliarde de euro. Veti da mai mult?" Rade ironic si merge mai departe. "Vi se pare mult?". Continua sa zambeasca si merge mai departe. "Nu avem ce sa va spunem acum", a raspuns unul dintre reprezentantii BNP.

Spre deosebire de altii, acestia nu au avut nici o problema in a spune in numele carei institutii financiare se aflau acolo.

Millenium Banco Comercial Portugues a trimis zece persoane, dintre care un avocat roman. Primele trei persoane au venit la 15.30, au intrat in sediul AVAS si au incercat sa afle de la gardian ce alte banci au depus oferte. Una dintre cei trei persoane a fost abordat de jurnalistii de la Ziarul Financiar. "Nu pot vorbi", spune. "Vad ca acum vorbiti, am doar o intrebare." "Nu se poate, sunt foarte racit, nu pot raspunde la nimic", a continuat acesta, dupa care a iesit din sediul oficial.

Acestia au sosit intr-un Mercedes Vito, in care au mai ramas circa 40 de minute, langa AVAS, pentru a urmari miscarile competitorilor. Au cumparat de mancare la benzinaria Agip, in dreptul careia au ramas in jur de 15 minute, dupa care au revenit langa sediul AVAS si au mancat acolo. La 16.16 a venit o a doua masina a BCP, un Mitsubishi, in care se afla si cutia cu documente, cea mai mare dintre cele aduse astazi, cam de dimensiunea unui frigider nu foarte mare. "Avem o oferta mare", a glumit avocatul. Unul dintre delegati este abordat in legatura cu povestea din Wall Street Journal. "Ce este Wall Street Journal? Nu inteleg la ce va referiti", a declarat, dupa care a refuzat sa mai discute cu presa. Millenium este asistata de catre firma de consultanta McKenzie, avocatii de la Radu Taracila Padurari Retevoescu.

Cei patru delegati ai National Bank of Greece au sosit cu putin inaintea inchiderii cursei pentru BCR, mai precis la 16.35. Au coborat dintr-un Opel Vectra bleumarin, destul de comun comparativ cu optiunile automobilistice ale redutabililor competitori. Faptul ca nu au dorit sa ofere nici o declaratie sau un raspuns intrebarilor noastre nu a creat o nota discordanta fata de ceilalti reprezentanti ai institutiilor bancare participante la privatizarea BCR. Nu ne asteptam la discutii de jumatate de ora, pline de picanterii financiare, ci la o prima impresie placuta. Nu a fost cazul. Am obtinut acelasi "No comment!" cu o singura deosebire: a fost folosita o limba hibrid greco-romano-engleza. Prezenta National Bank of Greece a fost, aproape la fel de insipida, ca triumful echipei de fotbal la mondiale. Speram in lucruri mai bune. Grecii lucreaza cu avocatii de la Rubin Meyer Doru Trandafir.

Cu douazeci de minute inaintea expirarii termenului de depunere a ofertelor pentru preluarea BCR, au intrat in cursa germanii de la Deutsche Bank si italienii de la Intesa. Reprezentantii Deutsche Bank au aparut la volanul unui BMW X5 si au ramas pana dupa ora 17, ca sa supravegheze tot ce se intampla. Intrebata daca poate sa confirme aceasta informatie, reprezentanta Deutsche Bank nu a dorit sa comenteze nimic, dar s-a aratat mirata ca jurnalistii romani au intrat deja in posesia acestei informatii. Germanii au avocati de la Tuca & Asociatii.

Reprezentantii Intesa, veniti in ultimul minut, nu au facut nici cea mai mica grimasa la intrebarile noastre si au ramas "de piatra" la orice speculatie facuta referitoare la intarziere. Intesa este reprezentata de catre Linklaters.

Este ora 17.10 si paznicii parcarii, portughezii de la Millenium Bcp si germanii de la Deutsche Bank, inca mai supravegheaza cladirea AVAS. Isi dau seama ca nu va mai veni nimeni si pleaca uitandu-se in urma.

In Ungaria, belgienii de la KBC detin pozitia secunda, in timp ce Banca Intesa controleaza a patra banca dupa marimea activelor, potrivit datelor stranse intr-un studiu realizat de Bank Austria Creditanstalt.

Pozitia dominanta a KBC este vizibila si in Cehia, unde grupul detine cea mai mare banca. In rest, nici un pretendent al BCR nu detine o pozitie in top 5. In Slovacia, italienii de la Intesa sunt pe locul al doilea pe piata, in timp ce KBC ocupa locul al patrulea.

BNP Paribas si Deutsche Bank, cei mai puternici competitori de la BCR dupa valoarea activelor - 905,9 miliarde de euro, respectiv 901 miliarde de euro - nu conteaza pe piata de retail a Europei Centrale si de Est.

Sigur ca fiecare are relativ la indemana ocuparea unei pozitii solide in regiune prin preluarea unuia din grupurile cu expunere pe mai multe piete, cum sunt cele austriece, Erste sau Raiffeisen, ori cel ungar - OTP.

Deocamdata, atat francezii, cat si germanii incearca sa construiasca un cap de pod prin cumpararea cele mai mari banci romanesti, cu active de peste sapte miliarde de euro.

KBC este o banca din alta liga, avand active de 296 de milioane de euro la sfarsitul anului trecut, insa preluarea BCR i-ar consolida in mod evident pozitia de lider regional ca nivel al activelor si prezenta pe cele mai importante piete.

Pe o pozitie similara se situeaza Banca Intesa, si ca valoare a activelor - 274,5 miliarde de euro, si ca expunere in regiune, participarea la privatizarea BCR reprezentand sansa unui pas mare in clasamentul Europei Centrale si de Est si, implicit, european avand in vedere potentialul de crestere.

Un pariu regional ar putea incerca si grupul belgiano-olandez Fortis, care detine active de 694 de miliarde de euro, desi nu are experienta pe pietele din zona.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO