Analiză

Mult zgomot pentru nimic

22.08.2001, 00:00 18



Desi pana la summit-ul de la Praga al NATO mai este cale lunga, se inregistreaza in ultima vreme o activitate febrila care ameninta sa repete campania, pe cat de absurda pe atat de isterica, in care a fost antrenata societatea romaneasca in preajma summit-ului NATO de la Madrid, care-si fixa acelasi obiectiv al largirii cu noi membri organizatiei nord-atlantice.

Absurdul a mers atunci atat de departe, incat Guvernul Ciorbea a decis sa nu intreprinda nici un act de reforma, ca nu cumva sa se creeze in tara vreo stare conflictuala sau agitatie sociala care sa dea impresia "Occidentului" ca Romania nu este acel pilon masiv de stabilitate in Balcani, de care are neaparat nevoie alianta nord-atlantica.

Starea de spirit in populatie ajunsese la un asemenea paroxism, incat stirea respingerii Romaniei a produs disperare si nihilism in proportii de masa printre romani.

Parca ne cazuse tavanul in cap si probabil ca semnalarea acestei stari de spirit si a reactiei populare "Iar ne-au tras-o americanii" l-au determinat pe presedintele Clinton sa vina la Bucuresti ca sa ne bata pe umeri si ca sa ne spuna ca nu e totul pierdut: "Usa NATO ramane deschisa".

Imi aduc aminte ca odata apele linistite, mintile mai lucide din lumea politica au tras si niste invataminte din aceasta patanie, sustinand ca pe viitor nu trebuie sa ne ambalam cu atata ardoare, cu atat mai putin in chestiuni care in ultima instanta nici nu depind de comportamentul nostru.

Presedintele Iliescu, care a recunoscut multe "ups and downs" in viata sa politica, a spus ca "nu-i nici o nenorocire daca nu ne primeste acum in NATO".

Considerente politico-strategice si chiar conjunctura internationala de moment prevaleaza in asemenea decizii. Iar conjunctura internationala din momentul Praga ar putea sa fie foarte diferita de cea din acest moment.

De aceea, mi s-a parut disproportionata atentia acordata polemicii in jurul "tandemului Romania-Bulgaria", dupa cum nu cred nici in ecoul pozitiv pe care l-ar avea la Praga un "armistitiu al puterii cu partidele din opozitie".

Ce greutate poate sa aiba la liderii politici care se vor intruni la Praga daca Romania si Bulgaria se sustin reciproc in fata portilor NATO? Ca premierul roman Nastase si premierul bulgar - fostul rege Simeon - au cazut de acord asupra acestui lucru asta este o delicatete diplomatica a carei afirmare merita a fi citata pentru ca nu costa nimic. Dar sa-ti inchipui ca asta ar putea determina pe Bush, Schroeder sau Blair sa bage Romania in NATO inseamna sa ignori ce misca politica mondiala.

Acelasi lucru se poate spune despre armistitiul politic propus partidelor politice din Romania ca argument in favoarea admiterii Romaniei in NATO la Praga. Adoptand un stil popular, Adrian Nastase explica: "Sa nu se duca nimeni la Bruxelles cu mesaje de genul Guvernul de la Bucuresti e format din idioti cripto-comunisti care lucreaza cu KGB-ul... sa nu dam impresia de lupta de gherila permanenta la Bucuresti!"

In primul rand, Bush, Schroeder sau Blair vor gandi ca daca la Bucuresti puterea si opozitia traiesc intra-o dulce armonie, inseamna ca in Romania nu exista democratie si deci asa ceva nu are ce cauta in NATO. Mai serioasa mi se pare ideea unui armistitiu cu sindicatele.

Asta da! Daca in lunile dinaintea summit-ului de la Praga vor avea loc in Romania mari proteste sociale, greve care imbraca forme violente cu alungarea patronilor din fabrica si ocuparea soselelor nationale, asta poate proiecta o imagine defavorabila acceptarii Romaniei in NATO.

In genere, as spune, ceea ce ar putea juca in favoarea tarii noastre la Praga este intr-un cuvant ratingul. Daca toamna aceasta Fondul Monetar International si Banca Mondiala se declara satisfacute de performanta economico-financiara a Romaniei, iar ca rezultat si Comisia Uniunii Europene de la Bruxelles aproba creditele repartizate tarii noastre pentru 2001, sansele Romaniei la summit-ul de la Praga sunt in crestere.

Cu alte cuvinte, sa facem sa vorbeasca ceea ce promitea Adrian Nastase la Bruxelles, adica faptele, actele de reforma care tind sa transforme Romania intr-o tara dezvoltata cu o economie de piata functionala. Un asemenea palmares, pe fundalul pozitiei geo-strategice a Romaniei, ne poate asigura locul in NATO mai curand decat toate gaselnitele mentionate mai sus.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO