Analiză

Miscari la dreapta politica

02.12.2002, 00:00 14

Experienta postbelica din Occidentul democratic ne spune ca cel mai bun sistem politic este cel bazat pe doua mari partide - unul de dreapta si altul de stanga. Dat fiind ca grosul votului in tarile dezvoltate este ancorat in clasa mijlocie, este vorba de fapt de centru-dreapta si centru-stanga.
In ultima vreme se fac si la noi eforturi in aceasta directie. La stanga situatia pare batuta in cuie. Partidul Social-Democrat s-a instalat atat de temeinic in aceasta latura a electoratului pe care-l cultiva cu asiduitate, incat va fi foarte greu de clintit din acest sector. In schimb, la dreapta e mare agitatie. La ultimul congres liberal, Theodor Stolojan afirma ca telul strategic al PNL este coagularea tututor fortelor de dreapta, bineinteles sub stindardul sau, dar deocamdata a atras Alianta pentru Romania a lui Melescanu, care venea de la centru-stanga mai curand decat de la dreapta. Nici programatic PNL nu a reusit inca sa arboreze lozinci de dreapta care sa-i creeze o baza electorala suficient de larga. Cu toate acestea, sondajele au semnalat o oarecare urcare in sufragii a PNL de la 10-11% la 14%.
Acum doua saptamani s-a vorbit in presa de o miscare initiata de fostul premier Radu Vasile de a crea un partid politic cu adresa la catolocii ardeleni, citandu-se in acest scop o vizita la Roma a fostului premier. Pentru astazi se proiecteaza o alta miscare in aceasta zona a politicii atribuita unor apropiati ai fostului presedinte Emil Constantinescu, Zoe Petre si Catalin Harnagea sub denumirea Actiunea pentru Unitatea Dreptei. Deocamdata se pune accent pe o platforma civica menita sa atraga personalitati politice, dar si oameni de cultura, scriitori, artisti, care prin dezbateri publice sa duca la formarea unei aliante de dreapta.
Primejdiile care planeaza deasupra acestor miscari sunt dispersarea fortelor, lipsa unui obiectiv cu oarecare rasunet in electorat. Experienta cea mai pilduitoare in aceasta privinta este cea franceza. Cat timp a trait generalul De Gaulle, el domina intreg spectrul de dreapta al politicii franceze. Dupa moartea lui, dreapta s-a divizat in patru partide - RPR fondat de Chirac, liberal-democratii care puneau accent pe libertatea pietelor, Uniunea pentru Democratia Franceza a lui Francois Bayron si o grupare mai nationalista dirijata de Charles Pasqua. Slabiciunea acestei drepte divizate a explodat cu cinci ani in urma, cand presedintele Chirac a convocat alegeri anticipate si stanga socialista le-a castigat. Acum, Alain Juppe, fostul premier promovat de Chirac, este motorul unirii celor 4 partide sub un singur steag, care de fapt este purtat de Alain Juppe ca viitor candidat prezidential in 2007. O tentativa cu bataie lunga, al carei succes depinde in mare masura de performanta actualei formule de guvern.
In presa s-a mentionat interesul lui Traian Basescu pentru o asemenea candidatura prezidentiala, numai ca Basescu este social-democrat si chiar membru al Internationalei Socialiste, ceea ce nu da bine pe cartea de vizita a unui candidat al dreptei. Eu cred ca se subestimeaza gradul de cultura politica al electoratului roman, dar in anii care au trecut din '89 incoace el a avut destule ocazii sa invete cate ceva, ceea ce se reflecta si in evolutia sondajelor de opinie.
Ca analist politic mi se pare ca cele mai mari sanse de a coagula fortele de dreapta ale electoratului roman intr-un mainstream, care sa aiba un cuvant greu in 2004 este Partidul National Liberal, asa cum este construit in prezent. Dat fiind ca Theodor Stolojan a declarat ca nu intentioneaza sa candideze la prezidentiale, ramane deschisa problema gasirii omului potrivit pentru o campanie care va fi apriga.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO