Prima pagina

Mai raman bani si pentru economisire dupa plata ratelor?

15.11.2005, 19:28 13

Economiile si consumul ar trebui sa creasca in paralel, pentru ca este destul loc pentru ambele, avand in vedere nivelurile reduse la care se afla, considera bancherii.

Pe de alta parte, mentinerea dobanzilor la lei la niveluri reduse poate sa stimuleze suplimentar apetitul pentru consum si imprumutare, ceea ce ar avea un impact negativ asupra evolutiei inflatiei.

"Este evident ca o persistenta pe termen lung a dobanzii reale la niveluri negative, desi majoritatea populatiei este captiva depozitelor bancare, ar putea sa duca la cresterea consumului si la derapaje ale inflatiei. Economia romaneasca este surprinzator de fragila", a declarat Mihai Bogza, presedintele Bancpost, la seminarul "Dilema societatii de consum: indatorare sau economisire", organizat de ZF impreuna cu ING Bank. Pe de alta parte, Bogza spune ca atat depozitele, cat si creditele populatiei sunt atat de reduse, incat nu pot periclita stabilitatea sistemului bancar.

Eugen Dijmarescu, viceguvernator al Bancii Nationale, spune, de asemenea, ca atat populatia, cat si firmele se afla intr-o pozitie confortabila de creditor net fata de sistemul bancar, astfel incat nu exista riscuri din acest punct de vedere.

Principala problema pe care o vede BNR este cea a neconcordantei dintre maturitatile activelor bancare (creditele fiind contractate in special pe termen lung) si pasive (majoritatea depozitelor sunt pe termene foarte scurte).

In opinia lui Misu Negritoiu, directorul general adjunct al ING Bank, cei care vor sa economiseasca sunt pusi in fata unei alegeri dificile, pentru ca, la nivelurile actuale, dobanzile nu asigura randamente real pozitive. In acelasi timp, creditul de consum este de asemenea inflexibil fata de nivelul dobanzii, intrucat cresterea rapida a inceput inca din 2003, cand costurile finantarilor erau foarte mari.

"Stimulentele pentru economisire trebuie sa fie atat de puternice incat sa determine renuntarea la acoperirea unei nevoi sau amanarea acesteia", considera Negritoiu.

Cu depozite in valoare de 9 mld. euro si credite acordate populatiei de 4 mld. euro, BNR spune ca economiile vor ajunge la sfarsitul anului sa detina o pondere de 10% din Produsul Intern Brut (PIB). Creditul acordat populatiei va reprezenta 7%, fata de 0,5% in urma cu cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO