Analiză

Investitiile in birouri raman atractive, in ciuda finalizarii unor proiecte de mari dimensiuni

Investitiile in birouri raman atractive, in ciuda finalizarii unor proiecte de mari dimensiuni

America House, dezvoltata de GTC in Piata Victoriei, are o suprafata de 45.000 mp, fiind cea mai mare cladire livrata anul trecut in Bucuresti

13.03.2007, 20:38 31

Suprafata spatiilor de birouri din Bucuresti a ajuns anul trecut la 1,2 milioane de metri patrati, in crestere cu 43% fata de 2005, insa, cel putin pe segmentul birourilor de calitate de clasa A, cererea depaseste oferta.
Contractele de preinchiriere semnate cu mult inaintea finalizarii proiectelor si rata de neocupare de sub 5%, una dintre cele mai mici din Europa, confirma interesul companiilor pentru spatii de birouri in Capitala.
De rentabilitatea investitiilor in spatii de birouri sunt constienti si dezvoltatorii, care vor duce stocul spre 1,5 milioane de metri patrati, tinand cont de faptul ca in Bucuresti este anuntata livrarea a 350.000 de metri patrati pana la sfarsitul anului.
"In anul 2006 piata spatiilor de birouri din Bucuresti a cunoscut cea mai puternica dezvoltare de pana acum. Numarul mare de cladiri noi livrate si activitatea de renovare au determinat cresterea stocului de birouri cu 43%, acesta ajungand la aproximativ 1,19 milioane de metri patrati (inclusiv birourile de clasa C)", se arata in cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis, care analizeaza piata imobiliara din Bucuresti.
Anul trecut au fost livrate in Bucuresti spatii de birouri cu o suprafata totala de 314.000 de metri patrati, dintre care 68.000 de metri patrati au reprezentat spatii renovate din foste cladiri administrative aflate anterior in proprietatea statului, care au fost privatizate.
"Activitatea de renovare a adaugat pana la 68.000 de metri patrati de birouri pe piata, cele mai mari cladiri renovate fiind IPA Nord OB (10.800 mp), IPA Floreasca (10.800 mp) si Conect II (5.400 mp). 30% din cladirile renovate au suprafete sub 2.500 de metri patrati, iar zona cea mai activa din acest punct de vedere a fost nordul Bucurestiului, unde au fost renovati aproximativ 44.000 de metri patrati de birouri", potrivit CB Richard Ellis.
Cele mai multe proiecte finalizate anul trecut in Bucuresti au fost de clasa B, acestea totalizand aproximativ 175.000 de metri patrati.
Pe de alta parte, livrarile de spatii de clasa A au avansat cu 62% in 2006, fiind livrati aproximativ 120.000 de metri patrati. Printre cele mai mari proiecte finalizate in 2006 se numara America House, Millennium Business Center sau Bucharest Corporate Center, cele trei imobile de birouri totalizand o suprafata construita de circa 88.000 de metri patrati.
Zona centrala a orasului a ramas principalul pol de atractie a investitiilor in spatii de birouri, 45% din totalul spatiilor finalizate anul trecut fiind concentrate in aceasta parte a orasului.
Din oferta totala de birouri noi, cladirile de mari dimensiuni, cu suprafete mai mari de 10.000 de metri patrati reprezinta peste 46% din totalul livrat, iar 22% reprezinta proiectele mici, sub 2.500 de metri patrati.
Pentru primul semestru al acestui an este programata livrarea altor patru proiecte de peste 20.000 de metri patrati, si anume parcul de afaceri S-Park (30.000 mp), construit in apropiere de Piata Presei Libere, Twin Towers Barba Center I (30.000 mp), Victoria Park (21.700 mp) si North Gate Business Center (20.000 mp).
Cele mai ridicate niveluri ale chiriilor s-au inregistrat in centrul Bucurestiului pentru spatiile deja finalizate, in care metrul patrat a ajuns chiar si la 22 euro/metrul patrat/luna, pe fondul unei oferte inca sub nivelul cererii manifestate de companiile de pe piata locala. Cu toate acestea, pentru urmatoarea perioada se preconizeaza ca gradul de neocupare a spatiilor de birouri de clasa B sa cunoasca un usor avans, pe fondul relocarii chiriasilor in cladiri mai moderne si mai bine plasate.
Cresterea costurilor cu materialele de constructie si cu forta de lucru, dar si continua apreciere a preturilor la terenuri a provocat un avans de circa 15% a preturilor de vanzare, care sunt cuprinse intre 2.200 si 2.700 euro/metrul patrat, potrivit CB Richard Ellis.
Anul trecut au avut loc si cele mai mari tranzactii de pe piata locala a birourilor, luand in calcul doar trei dintre tranzactiile din 2006, si anume cladirile Charles de Gaulle Plaza, Victoria Park sau a celor doua imobile cumparate de Europolis in proiectul Sema Parc, pentru care cumparatorii au platit 230 de milioane de euro, aproape o treime din cele 740 de milioane de euro tranzactionate anul trecut in Bucuresti.
De altfel, segmentul spatiilor de birouri a fost cel mai activ in privinta tranzactiilor pe tot anul, deal-urile cu imobile de birouri insumand o valoare de 382 de milioane de euro, mai mult de jumatate din totalul tranzactiilor intermediate in Bucuresti.
Pe de alta parte, segmentul comercial a atras 39% din totalul tranzactiilor realizate anul trecut in Bucuresti.
Dezvoltatorii se orienteaza catre constructia de imobile de birouri de clasa A pe fondul exigentelor chiriasilor care urmaresc in primul rand aspectele legate de locatia birourilor, care sa le ofere un acces facil si o buna vizibilitate, dar si legate de confort si spatiu.
"In cursul acestui an sunt propusi spre livrare 350.000 de metri patrati de birouri din care aproximativ 34% sunt deja preinchiriati. Din stocul total programat pentru 2007, aproximativ 64% sunt reprezentati de birouri de clasa A. Zona de nord a Bucurestiului se va mentine cea mai activa, 55% dintre proiectele anuntate fiind situate in aceasta parte a orasului", se precizeaza in studiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO