Analiză

In ce actiuni de pe Bursa aleg sa investeasca fondurile mutuale si asiguratorii

10.01.2006, 19:07 33

Sectoarele financiar, petrolier si farmaceutic sunt preferate de administratorii de fonduri mutuale cu plasamente pe piata de capital si de asiguratori.

Sectorul financiar-bancar este cel mai bine reprezentat in portofoliile fondurilor mutuale, cu ponderi cuprinse intre 40% si 50% din activul net. Explicatia este una foarte simpla: SIF-urile si bancile sunt printre cei mai lichizi emitenti de la Bursa si, in plus, au adus si unele dintre cele mai mari castiguri in ultimii ani.

"Exista doi factori importanti care i-au determinat pe administratorii de fonduri sa opteze pentru o expunere mai mare pe sectorul financiar. In primul rand, societatile din sectorul financiar sunt foarte transparente si foarte lichide, iar ceea ce le-a facut si mai atractive a fost faptul ca aceste societati au fost mult timp subevaluate", a aratat Dorin Danescu, presedintele si directorul general al SIRA, societatea de administrare a investitiilor controlata de Omniasig.

De altfel, randamentele obtinute de fondurile mutuale in 2005 se datoreaza, in primul rand, SIF-urilor si bancilor, care au fost principalele performere de la Bursa anul trecut. Fondurile de actiuni, care au plasamente pe piata de capital cuprinse intre 50% si 80% au castigat in medie 35% in 2005. SIF-urile au jucat un rol decisiv in obtinerea acestor performante, cu o crestere medie de 175%, in timp ce principalele doua banci listate, BRD - Groupe Societe Generale si Banca Transilvania, au inregistrat anul trecut cresteri care

s-au situat in jurul a 100%.

Fondul de actiuni Intercapital, administrat de Certinvest, are una dintre cele mai mari expuneri in sectorul financiar dintre cele sapte fonduri mutuale cu investitii importante la Bursa, circa 50% din activul net al acestui fond fiind reprezentat de actiuni ale companiilor din domeniul financiar. SIF-urile reprezinta circa 33% din activele Intercapital, bancile au o pondere de circa 9%, iar circa 4,2% sunt reprezentate de titluri ale societatii de servicii de investitii financiare Broker Cluj. In total, investitiile din sectorul financiar ale Intercapital se ridica la 11 mil. lei (circa 3 milioane de euro).

"Nu putem miza decat pe ce ne ofera piata locala, iar in acest moment sectorul financiar este principala alternativa de la Bursa. Din acest motiv am investit mult in SIF-uri si banci, dar am investit foarte mult si in titluri Broker in 2005 si speram sa culegem roadele acestei investitii in 2006", a declarat Eugen Voicu, presedintele Certinvest, societatea care administreaza Intercapital.

Portofoliul Intercapital este completat de titluri Petrom, Turbomecanica, Policolor, Oltchim si Antibiotice. Valoarea activelor fondului se ridica la sfarsitul anului trecut la circa 22 de milioane de lei (6 milioane de euro), iar cresterea unitatii de fond a fost in 2005 de 37%.

Globinvest, societatea care administreaza fondul de actiuni Napoca, mizeaza tot pe sectorul financiar. Napoca se numara printre fondurile cu o strategie agresiva pe piata de capital, plasamentele acestui fond la Bursa reprezentand la finele lunii decembrie 80% din totalul activelor, care se ridicau la 16,4 milioane de lei (4,5 milioane de euro). Din acestea, circa 2 milioane de euro reprezinta plasamente in actiuni ale SIF-urilor si ale bancilor. Napoca mai are plasamente importante in Rompetrol Rafinare si in cele trei companii din sectorul farmaceutic, Biofarm, Sicomed si Antibiotice Iasi, precum si in Compa, Turbomecanica sau Impact. In 2005, Napoca a obtinut un randament de 38,7%.

"Expunerea ridicata fata de sectorul financiar se explica prin lipsa unor alternative viabile de plasament. Bursa nu permite in acest moment cresterea expunerii pe alte domenii din cauza lichiditatii scazute. In 2006 vom miza in linii mari pe aceleasi plasamente, insa intentionam cresterea expunerii pe companiile petroliere", a declarat Walter Blaj, directorul general adjunct al Globinvest. Tot pe petrol mizeaza in acest an si Omninvest, fondul de actiuni administrat de SIRA.

"Cred ca anul acesta va fi unul al petrolului si al companiilor din domeniul energetic in general, iar aceasta tendinta se observa la nivel mondial. Din pacate, sectorul energetic este reprezentat la Bursa doar de Petrom si Rompetrol Rafinare, insa speram ca noile listari asteptate pentru acest an vor mai aduce pe piata de capital si alte companii din acest sector", a spus Dorin Danescu, presedintele SIRA.

El mai mizeaza si pe surprize placute din partea unor companii de la categoria a II-a a Bursei, care sunt mai putin lichide, insa au rezultate bune. "Cred ca aceste companii vor deveni mai interesante pentru investitori, iar lichiditatea lor va creste, in conditiile in care diferenta dintre SIF-uri si banci si ceilalti emitenti de pe piata de capital vor fi mult mai mici decat in 2005", a precizat Danescu. "Companiile din domeniul financiar au ajuns deja la niste preturi la care investitorii incep sa se uite din ce in ce mai mult la rezultate inainte de a lua decizia de a investi".

Portofoliul Omninvest se bazeaza insa tot pe actiunile companiilor din sectorul financiar, care au o pondere de 45% din activul total de 5 milioane de lei (1,36 milioane de euro). SIF-urile si bancile sunt principalele plasamente ale Omninvest, urmate de Petrom, Biofarm si Broker. Aceasta alegere s-a dovedit insa una castigatoare in 2005, cand Omninvest a realizat un randament de 54%.

Managerii de portofoliu de la KD Investments, societatea slovena care administreaza fondul de actiuni KD Maximus, mizeaza in continuare pe dezvoltarea soctorului financiar-bancar, dar si pe petrol si me-dicamente. Ei intentioneaza sa-si schimbe politica investitionala in 2006, prin cresterea expunerii pe piata de capital. La sfarsitul lunii decembrie, KD Maximus avea investitii in actiuni listate in valoare de 5,2 milioane de lei (1,42 milioane de euro) dintr-un activ total de 12,3 milioane de lei (3,4 milioane de euro). Principalele plasamente ale fondului sunt reprezentate de actiuni ale SIF-urilor, bancilor, companiilor petroliere si ale producatorilor de medicamente.

"Principalul criteriu pe care il avem in vedere in momentul in care realizam o investitie il reprezinta perspectivele din domeniul respectiv. Sectorul financiar-bancar credem ca este in continuare unul din sectoarele cu potential ridicat de dezvoltare in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, lucru demonstrat si de pretul oferit de Erste pentru BCR", a declarat Adrian Tanase, manager de portofoliu la KD Investments. "In ceea ce priveste sectorul petrolier si sectorul farmaceutic, acestea sunt sectoare foarte stabile, unde riscurile investitiilor sunt mai mici decat in alte domenii, motiv pentru care sunt agreate de fondurile de investitii", a mai precizat Tanase.

Avand in vedere ca aproape toti managerii de fonduri mutuale mizeaza pe aceleasi domenii, diferentele de randament apar datorita strategiilor abordate de fiecare in parte la intrarea sau iesirea de pe anumite titluri.

"Randamentele difera in primul rand in functie de gradul de expunere fata de piata de capital, dar si de momentul ales pentru a intra si pentru a iesi de pe o actiune. In momentul in care piata scade, unele fonduri isi reduc expunerea pe piata pentru a nu inregistra scaderi pe termen scurt, in timp ce altele prefera sa-si mentina ponderea investitiilor la Bursa, scopul principal fiind obtinerea unor randamente bune pe termen mediu si lung", a explicat Eugen Voicu.

Societatile de asigurari incep sa-si faca si ele simtita prezenta pe piata de capital. Programul de investitii mixt in lei al ING avea deja la sfarsitul lunii noiembrie investitii in valoare in echivalent de circa 19 mil. euro pe Bursa. Plasamentele principale ale ING Unit Linked sunt reprezentate de banci, cu o pondere de 53% din totalul portofoliului de actiuni, si companiile petroliere, cu 35% din total. De anul trecut si Aviva a realizat plasamente pe piata de capital. andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO