Analiză

Fondurile mutuale si-au dezamagit investitorii in primele patru luni

18.05.2006, 00:00 15

Fondurile mutuale nu au mai repetat evolutia buna de anul trecut, randamentele acestora in primele patru luni ale acestui an fiind la jumatate comparativ cu perioada similara a lui 2005.

Indicele Fondurilor Mutuale (IFM), care urmareste evolutia tuturor fondurilor mutuale de pe piata, a inregistrat in primele patru luni ale lui 2006 o crestere de mai putin de 1,6%, conform Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), in conditiile in care rata inflatiei a fost in aceasta perioada de 1,9%. Cu alte cuvinte, investitorii in fonduri mutuale au inregistrat per ansamblu o pierdere reala de 0,3% in perioada ianuarie-aprilie.

In primele patru luni ale lui 2005 fondurile mutuale inregistrasera o crestere medie a valorii unitatilor de fond de 4,3%, reusind sa bata inflatia.

Castigurile oferite de fondurile mutuale nu au mai tinut pasul nici cu rata dobanzii la depozitele bancare, un depozit constituit la inceputul anului aducand investitorilor un randament mediu de 2,4%. Mai mult, unele fonduri au inregistrat chiar randamente negative de la inceputul anului, fata de anul trecut cand nici un fond nu a incheiat primele patru luni pe minus.

Cauzele acestei evolutii slabe a fondurilor mutuale sunt reprezentate, pe de o parte, de evolutia mai slaba a principalelor actiuni de la Bursa, si, pe de alta parte, de nivelul redus al dobanzilor pe care fondurile mutuale le primesc la constituirea depozitelor bancare.

Analizand evolutia fondurilor mutuale pe categorii se observa ca, spre deosebire de anul trecut, investitorii care au mizat pe fondurile diversificate si de actiuni nu au mai obtinut randamente semnificativ mai bune decat cei care si-au plasat banii in fonduri de instrumente cu venit fix. In plus, acestia au resimtit din plin riscurile volatilitatii de la Bursa, vazandu-si castigurile de pana la 10% obtinute in prima luna evaporandu-se la fel de repede.

Fondurile de actiuni au inregistrat in primele patru luni ale lui 2006 o crestere medie de 2,6%, randamentele acestora fiind cuprinse intre 2,7% si 5,5%. Media a fost coborata de BCR Expert, care a inregistrat o scadere a unitatilor de fond de 4,3%. In perioada ianuarie-aprilie 2005, fondurile de actiuni au adus investitorilor castiguri cuprinse intre 4,7% si 11,4%.

Randamentele slabe din prima parte a acestui an se datoreaza, in primul rand, evolutiei nefavorabile a principalelor actiuni de la Bursa, in special a SIF-urilor. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a incheiat primele patru luni cu o scadere de 1%, in timp ce indicele BET, care reflecta evolutia celor mai mari zece companii de la Bursa, a inregistrat o crestere de 15%.

Fondurile de actiuni au resimtit din plin evolutia neasteptat de slaba a SIF-urilor, majoritatea avand plasamente importante in titlurile societatilor de investitii financiare. Evolutia negativa s-a mentinut si in luna mai, cand SIF-urile au pierdut circa 5,5%, anuland aproape in totalitate castigurile acumulate anterior de fondurile de actiuni.

Evolutia fondurilor diversificate a fost in primele patru luni oarecum asemanatoare cu cea a fondurilor de actiuni, volatilitatea acestora fiind insa ceva mai redusa datorita expunerii mai reduse pe piata de capital. Fondurile diversificate investesc pana la 50% din portofoliu in actiuni listate, spre deosebire de fondurile de actiuni la care investitiile in actiuni pot atinge chiar 100% din active.

Fondurile diversificate au raportat la finele lunii aprilie o crestere medie de 2%. Dintre acestea, 6 au inregistrat cresteri cuprinse intre 1% si 5,5%, iar doua au suferit scaderi. In primele patru luni ale lui 2005, fondurile diversificate inregistrasera performante cuprinse intre 5,8% si 11%. Numarul fondurilor diversificate s-a dublat fata de anul trecut, la finele lunii aprilie fiind inregistrate 10 astfel de fonduri, comparativ cu 5 la sfarsitul lui aprilie 2005, ceea ce arata un interes mai mare din partea investitorilor pentru aceasta categorie.

Fondurile monetare si cele de instrumente cu venit fix sufera in continuare din cauza lipsei alternativelor de investitii. Fondurile monetare au inregistrat de la inceputul anului o crestere medie de 1,4%, in timp ce fondurile de obligatiuni au raportat un randament mediu negativ de -0,2%. Acesta se datoreaza fondului Europa Obligatiuni, singurul fond de pe piata romaneasca denominat in euro, care a pierdut aproape 5% in primele patru luni, pe fondul deprecierii euro fata de moneda nationala. O alta exceptie o reprezinta fondul Orizont, administrat de Certinvest, cu o crestere de 4,5% de la inceputul anului. In rest, randamentele fondurilor de instrumente cu venit fix se incadreaza intre 1,2% si 1,8%, sub rata inflatiei si sub dobanzile la depozite.

Principala problema cu care se confrunta fondurile monetare o reprezinta dobanzile scazute de pe piata bancara, precum si faptul ca acestea nu mai pot negocia dobanzi preferentiale cum faceau in anii trecuti. Politica BNR, care a renuntat la sterilizarea excesului de lichiditate din piata, a facut ca bancile comerciale sa ramana cu un surplus de lichiditati. In aceste conditii, fondurile monetare, care plaseaza de regula sume mari in depozite bancare, nu au mai putut negocia niveluri ale dobanzii avantajoase, ba mai mult, au fost nevoite sa accepte dobanzi mai reduse decat cele oficiale oferite de banci clientilor persoane fizice. Aceasta, dar si comisioanele percepute de administratori au facut ca randamentele oferite de fondurile monetare sa fie chiar mai reduse decat cele oferite de depozitele bancare.

In ciuda evolutiei mai slabe decat anul trecut, fondurile cu plasamente pe piata de capital continua sa atraga investitii importante, in timp ce fondurile monetare pierd tot mai mult teren. Intrarile nete de capital pe fondurile diversificate si de actiuni s-au ridicat in primele patru luni la circa 22 de milioane de euro.

Cele mai mari subscrieri s-au inregistrat in ianuarie si februarie, cand piata atinsese niveluri destul de ridicate, insa si in martie si aprilie subscrierile au continuat sa fie mai mari decat rascumpararile, semn ca investitorii s-au mai maturizat si au invatat sa cumpere si in perioade de scadere, mai propice pentru acumulare.

Pe de alta parte, fondurile monetare au inregistrat de la inceputul anului retrageri nete de aproape 10 milioane de euro, pierzand mult din cota de piata. Fondurile de obligatiuni au atras investitii nete de 3,4 milioane de euro.

Activele fondurilor mutuale au crescut in primele patru luni cu 48%, atingand la finele lunii aprilie 136,4 milioane de euro. Cresterea

s-a datorat, in primul rand, lansarii de noi fonduri. De la inceputul anului au fost lansate 6 noi fonduri, care au adus in piata aproximativ 21 de milioane de euro. La acestea se adauga subscrieri nete ale investitorilor in valoare de circa 15 milioane de euro.

In aceasta perioada s-a produs si schimbarea liderului de piata, BCR Asset Management inregistrand o ascensiune puternica de la inceputul anului si reusind astfel sa o detroneze pe SG Asset Management, societatea de administrare a investitiilor a BRD. SG AM, care administreaza fondul monetar Simfonia 1, se afla intr-un declin evident, reducandu-si cota de piata de la 44,5% la finele lui aprilie 2005 la 17,9% la sfarsitul lunii trecute. In aceasta perioada cota de piata a BCR AM a crescut de la 13,9% la 21,2%. Al treilea jucator este Eurobank Mutual Funds Management (Bancpost), societate intrata pe piata in martie, care are o cota de piata de 13,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO