Analiză

Erorile si omisiunile- cand e "negativ", misterul nu mai poate ramane neexplicat

19.05.2003, 00:00 49

Pentru prima data dupa 1990, in 2002 contul de erori si omisiuni din balanta de plati a fost pe minus: 776 milioane $. Aceasta inseamna ca acesti bani au fost scosi din tara, dar fara sa se stie de catre cine si in ce directie. Tendinta a continuat si pe primele doua luni din 2003: -431 milioane $, asociata si unuii de deficit de valuta pe piata, asa incat a devenit o problema. A carei solutie este foarte greu de gasit in conditiile in care cauzele nu sunt cunoscute.
Povestea spune ca Nastratin Hogea a imprumutat un cazan de la un vecin, pe care, cand l-a inapoiat, l-a insotit si de o oala mai mica. "Cat a stat la mine, cazanul a nascut", a explicat el vecinului. Mirat, vecinul a acceptat oala -ce-i de luat, e bun. Dupa o perioada, Nastratin cere iar imprumut cazanul vecinului, dar nu-l mai inapoiaza. Iar cand vecinul i-l cere, ii explica scurt: "cazanul a murit". "Dar cum sa moara un cazan?", se arata siderat acesta. "Pai asa. Daca poate naste, de ce n-ar putea muri?".
Morala e simpla. Cand treburile merg bine, nimeni nu intreaba de ce. E destul ca merg, chiar daca nu se stie exact de ce, chiar daca e foarte bizar. Cand nu merg, apar intrebarile, chestiunile asupra "cauzelor". Exact asa s-a intamplat cu erorile si omisiunile din balanta de plati externe a Romaniei.
Chiar daca au fost ani cand erau mai ridicate decat investitiile straine sau orice alta sursa de finantare externa a economiei, la intrebarile care se ridicau asupra acestui indicator toata lumea spunea "Nu stim despre ce-i vorba, putem banui. Ce este insa important este ca intra, si nu ies bani din tara", explicau si analistii, si oficialii acum doi-trei  ani. Era un mister, dar un mister "pozitiv".
Erorile si omisiunile, care fac sa se inchida balanta de plati - acopera diferenta dintre contul curent si contul de capital si financiar- au fost in fiecare dintre anii 1991-2001 pe plus. Adica in fiecare an deficitul contului curent a fost mai mare decat excedentul contului de capital si a trebuit sa fie acoperit, pe hartie, dintr-un cont a carui valoare, in mod normal, ar trebui sa fie foarte mica, reziduala: erorile si omisiunile.
Aceasta inseamna ca in fiecare an importurile au putut depasi exporturile doar pentru ca a existat finantare- nu se stie de unde exact, dar a existat.
Ce se intampla insa acum? In 2002, pentru prima data in istoria economica post-decembrista a Romaniei, erorile si omisiunile din balanta de plati au fost pe minus -776 milioane $. Asa incat misterul a devenit dintr-o data "negativ".
Pe hartie, in tara au intrat mai multi bani decat au intrat. Iar cum balanta nu se poate inchide decat pe zero, urmeaza ca acum au iesit bani din tara. 
"Practic este vorba de iesiri de valuta din tara care nu sunt inregistrate.In buzunare, in geamantane, sub alta forma- nu stim. E greu de explicat. Cert este ca sunt iesiri necontorizate. Este ingrijorator in masura in care nu se stiu exact cauzele. Banca Nationala ar trebui sa aduca clarificari", spune Radu Craciun, senior analist la ABN AMRO.
O posibila cauza ar fi, cel putin pentru primele doua luni ale acestui an, liberalizarea contului de capital, care este, potrivit unor analisti, prea timpurie pentru economia romaneasca. De la 1 ianuarie 2003 o serie de fluxuri financiare au fost liberalizate, printre care si investitiile directe si imobiliare externe, transferurile personale de capital sau imprumuturi si credite personale acordate de rezidenti nerezidentilor.
Balanta de plati este impartita in doua: 1. contul curent- care cuprinde tranzactiile efective de marfuri, de servicii, veniturile si transferurile din/an strainatate si 2. contul de capital si financiar -investitii directe, de portofoliu, credite pe diverse termene, modificari ale activelor de rezerva ale BNR.
Ce-i  deasupra "liniei", contul curent - adica transferul fizic de marfa, dar si de bani- oglindeste relatiile economiei "reale" cu alte economii de-a lungul unui an. Majoritatea informatiilor provin de la Vama. Ce-i dedesubt -adica contul de capital si financiar, arata relatiile bancilor cu exteriorul. Una peste alta, ce-i sub linie finanteaza ce-i deasupra. 
Anul trecut insa, o parte din finantare a venit chiar din contul curent- transferurile muncitorilor din strainatate au crescut cu 400 de milioane $. Dar a scazut, cu 400 milioane $, si deficitul balantei comerciale.
Asa incat deficitul de cont curent a scazut la doar 1,5 mld. $, fata de 2,2 mld. $ in 2001. Dar pe cai oficiale -dupa cum indica excedentul contului de capital si financiar- au intrat 2,3 miliarde $, cu 800 milioane $ mai mult decat in 2001. Intrarile au fost mai mari pentru ca bancile si-au adus in tara 504 milioane $ din depozitele detinute in strainatate.

Un vinovat: liberalizarea prea rapida a contului de capital?
Nu este clar daca liberalizarea prea rapida a contului de capital este sau nu o pricina pentru iesirile neinregistrate de valuta. Insa in randul economistilor din Romania s-a nascut deja o dezbatere privind calendarul liberalizarii prea rapide.
Cu mult inainte sa existe semnale ca pe piata sunt iesiri semnificative de valuta - ceea ce s-a intamplat pe primele luni ale acestui an - patru economisti,  Daniel Daianu (coordonator), Ion Dragulin, Liviu Voinea si Radu Vranceanu atrag atentia in studiul "Deschiderea contului de capital in Romania: cat de mult si cat de repede?" ca liberalizarea presupune riscuri mari.
"Calendarul liberalizarii iesirilor de capital (negociat de Romania-n.red.) este prea rapid, in special pentru o tara cu deficite ale contului curent situate constant in apropierea <<zonei gri>> in care finantarea devine o problema. Romania a avut deja experienta unei retrageri masive de capital (la inceputul anului 1999) si are o istorie recent pigmentata cu iesiri de capital <<pe usa din spate>>, asociate unor fraude financiare. In aceste circumstante (agravate de persistenta deficitelor comerciale structurale si de aprecierea reala a cursului de schimb) nu trebuie subestimate riscurile legate de balanta de plati. Soldul pozitiv al al fluxurilor de capital inregistrat in ultimul timp (2001 si 2002) poate fi destul de inselator prin prisma unor posibile evenimente ulterioare, cuum ar fi aprecierea reala a cursului de schimb si retrageri bruste de capital", se arata in studiu, redactat la 30 septembrie 2002.
Retrageri "bruste" de capital au avut loc pe primele luni ale acestui an, sau cel putin asa indica deficitul de pe piata valutara- aproape 150 de milioane euro in aprilie. In context, leul s-a depreciat fata de euro cu 7,3% de la inceputul anului si pana acum.  
Pentru unul din autorii studiului, Liviu Voinea, nu este vorba de nici o indoiala: liberalizarea prea rapida a contului de capital este una dintre cauzele iesirilor de valuta "Cred ca acest fenomen se explica si prin liberalizarea prea rapida a contului de capital", spune Voinea.
Ce spune Banca Nationala despre aceste iesiri de valuta neinregstrate indicate de pozitia pe minus a contului de erori si omisiuni din balanta de plati?
"Nu este limpede despre ce este vorba. Asteptam datele pe primele trei luni. Daca se va confirma ca acesta fenomen a aparut din cauza liberalizarii prea rapide a contului de capital, exista doua posibilitati de actiune. Una, pur teoretica, ar putea fi salvgardarea (suspendarea-n.red.) temporara a anumitor masuri din calendarul de liberalizare- dar care este o masura nerecomandabila. Cealalta este politica dobanzilor practicate de BNR - dar nu crestere, ci mentinerea nominala pe o perioada mai lunga, ceea ce, in conditiile unei inflatii in scadere, inseamna dobanzi reale in crestere", spune Valentin Lazea, economist-sef la Banca Nationala. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO