Analiză

De ce a ales Forte Company sa devina parte a Siemens si nu a cedat ofertelor venite de la fondurile de investitii

01.04.2005, 00:00 178

Tranzactia prin care firma romaneasca Forte Company a fost cumparata de gigantul tehnologic german Siemens urmeaza sa se finalizeze pana in luna iunie, dupa ce autoritatile de reglementare in domeniul concurentei isi vor da acordul.


"Dupa achizitia companiei IT Ibis-Sys din Serbia si a celor doi furnizori de servicii IT Elas si HT Computers din Slovacia, preluarea Forte Company reprezinta o etapa majora in strategia noastra de a ne creste cota de piata in Europa de Est si de Sud-Est", a spus Hanns-Thomas Kopf, director general al Siemens Business Services Austria.


Forte va fi integrata in modelul de business standard al Siemens Business Services, iar fuziunea se va realiza cat se poate de repede, a adaugat Markus Kaiser, director general al SBS Romania.


"In urma achizitiei, brandul Siemens Business Services Romania va disparea", a declarat pentru ZF Markus Kaiser. Cele doua parti au convenit inca dintr-o faza incipienta a negocierilor ca Forte are o prezenta suficient de puternica pe piata locala pentru ca noua companie sa pastreze aceasta marca, au spus oficialii Forte si Siemens. Acestia au adaugat ca, totusi, sloganul companiei nou-create, care isi va pastra numele neschimbat, va fi "Forte Company - a Siemens company".


"Daca Siemens ar fi vrut sa impuna pastrarea marcii proprii, ar fi fost foarte greu pentru noi sa schimbam acest lucru", a spus Cristian Constantinescu, fostul actionar principal al Forte Company. "Negocierile au durat noua luni si au fost foarte dure, dar corecte", a mai spus el.


"Pastrarea numelui nu a fost o conditie impusa de Forte, decizia a urmat unui studiu de piata", a spus si Adrian Baicusi, director general al Siemens Romania. "SBS este un brand bine cunoscut in multe tari europene, insa in Romania nu a fost la fel de prezent", a adaugat el. Insa, pentru a intari brandul Forte si mai mult, a fost adaugata sintagma "a Siemens company", au mai spus oficialii companiei germane.


Dupa ce autoritatile din domeniul concurentei din Romania si Austria isi vor da acordul asupra tranzactiei, cele doua firme vor intra intr-un proces de contopire. Angajatii SBS Romania se vor muta in sediul companiei Forte din Bucuresti, urmand ca firmele sa fie integrate complet pana la sfarsitul lui septembrie, a spus Markus Kaiser, fostul director al SBS Romania si director general, alaturi de Constantinescu, al noii Forte Company. In ceea ce priveste obtinerea acordului din partea autoritatilor, acesta ar trebui sa fie obtinut fara probleme, deoarece noua companie nu va avea o pozitie dominanta pe piata,  au spus oficialii Siemens. Cele doua companii au activitati complementare, iar integrarea lor nu va duce la concedieri, conform reprezentantilor grupului german. Ei au estimat ca noua companie ar putea aduce anul acesta aproximativ 10% din veniturile Siemens Romania. Anul trecut, Siemens Romania a inregistrat venituri de peste 200 de milioane de euro pe piata romaneasca.


Forte a fost infiintata acum 15 ani, iar prin-cipalul actionar, cu peste 43%, era directorul general Cristian Constantinescu. Anul trecut, cifra de afaceri a companiei Forte a crescut cu 50% fata de 2003, la 22 milioane de euro, iar profitul brut a fost de 2 milioane de dolari (circa 1,8 milioane de euro), a spus Constantinescu. Cota de piata a companiei pe sectorul de software si servicii era de aproximativ 8%, a adaugat el.


Forte are un centru de integrare de sisteme in Bucuresti, 9 sucursale si 32 de puncte de lucru in tara.




Au avut de ales


In contextul tendintei de consolidare a pietei romanesti de IT, Forte Company ar fi putut alege intre mai multe variante pentru viitor, a explicat Cristian Constantinescu decizia de a-si vinde compania catre Siemens.


"O varianta ar fi fost sa continuam pe picioarele noastre", a spus el, "si sa incercam sa ne extindem, inclusiv pe plan international". In aceasta situatie insa, piata si-ar fi continuat tendinta de consolidare, iar investitiile straine s-ar fi indreptat catre alte firme, care ar fi devenit competitori redutabili, a explicat directorul Forte.


In al doilea rand, Constantinescu ar fi putut sa accepte una dintre cele sase oferte venite anul trecut din partea unor fonduri de investitii. "Insa am considerat ca suntem o firma matura, cu viziune mai larga despre viitor", a spus el, adaugand ca investitorii financiari de obicei se grabesc sa-si recupereze banii si vand repede, in maximum cinci ani.


Asa ca Forte a urmat a treia cale -  acceptarea ofertei de cumparare din partea gigantului Siemens. "Oferta celor de la Siemens a fost de departe cea mai buna solutie pentru noi", spune Constantinescu. "Pentru a garanta competitivitatea pe termen lung, aveam in mod cert nevoie de un investitor strategic puternic, care are in plus avantajul ca este un jucator important pe domeniul nostru de activitate". Astfel ca Forte nu se mai gandeste la urmatorii 2-3 ani, ci la urmatoarele decade, a mai spus directorul companiei.




Ce va urma


SBS Austria, care a devenit proprietarul companiei Forte, este centrul regional pentru Albania, Austria, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Serbia si Muntenegru, Slovacia, Slovenia si Romania. Achizitia acestei firme face parte din strategia de crestere regionala, conform lui Hanns Thomas Kopf, directorul general al SBS Austria.


"Obiectivul nostru in regiune este obtinerea rapida a unei cote de piata semnificative in noile tari membre si candidate la aderarea la UE, care au cea mai dinamica piata IT din Europa", a spus Kopf.


El a subliniat ca in Europa Centrala si de Est, cota vanzarilor de infrastructura IT a scazut, dar reprezinta inca peste 50% din piata totala de IT.


"Acesta este motivul pentru care achizitionam o companie puternica pe partea de vanzari si infrastructura IT si furnizare de servicii conexe", a mai spus oficialul SBS Austria.


Forte va beneficia, in urma contopirii cu SBS Romania, de portofoliul de solutii software al acestei companii. "Pentru urmatorii trei ani avem tinte ambitioase, dar eu cred ca sunt realiste, mai ales ca integrarea in Uniunea Europeana va aduce numeroase proiecte", a spus Constantinescu. "Estimarile sunt, evident, mai ambitioase decat ne propusesem atunci cand Forte era de sine statatoare".


Noua companie va urmari continuarea parteneriatelor dezvoltate de Forte pana acum, insa va acorda aceeasi atentie si proiectelor incepute de SBS, a precizat Constantinescu. "Planul de afaceri comun se bazeaza pe continuarea parteneriatelor de afaceri cu marii producatori, de exemplu IBM", a spus el, adaugand ca Forte se va concentra destul de mult pe outsourcing.


De partea cealalta, si oficialii Siemens spun ca vor avea de castigat din afacerea cu firma romaneasca.


"Serviciile si solutiile hardware si software pe care le vom oferi vor beneficia de avantaj competitiv pe domenii-cheie precum sectorul public, financiar, telecomunicatii, transporturi, productie", a enumerat Markus Kaiser, director al companiei nou infiintate.


Compania nu intentioneaza sa faca investitii majore in cursul acestui an. "Vor fi costuri pentru armonizarea celor doua parti implicate in tranzactie, dar nu vor exista investitii majore", a spus Kaiser.


Forte se va concentra in primul rand pe obtinerea de noi contracte.


"Suntem o companie de solutii software, asa ca principala investitie este in oamenii nostri", a mai spus noul director general al Forte. Investitiile vor creste o data cu afacerea, iar afacerea va creste poate chiar mai repede decat piata, a spus Kaiser.




Siemens in Romania


Siemens Romania va investi anul acesta intre 5 si 10 milioane de euro pe piata locala, a spus Adrian Baicusi, directorul general al companiei. "Romania, impreuna cu alte tari candidate la aderarea la UE si cu noile tari membre au cele mai dinamice piete IT din Europa", a spus Baicusi. "Si dorim sa obtinem o pozitie solida pe aceasta piata cu perspective de dezvoltare atat de bune". Siemens va deschide mai multe centre regionale, in Cluj, Iasi, Craiova, Constanta si Brasov. De asemenea, compania germana intentioneaza sa deschida inca o fabrica - cea de-a treia - la Sibiu, unde va produce echipamente electrotehnice. Aceasta va fi cea de-a treia fabrica pe care compania o are la Sibiu. Pe plan local, grupul german are, in prezent, aproximativ 2.200 de angajati si doreste sa-si creasca prezenta regionala in Romania cu o serie de sucursale ce vor fi deschise in perioada urmatoare. Grupul Siemens este prezent de 100 de ani in Romania. Anul trecut, oficialii companiei au anuntat ca si-au fixat ca obiectiv atingerea unei cifre de afaceri anuale de un miliard de euro in Romania in urmatorii 10 ani. In ceea ce priveste regiunea Europei Centrale si de Est, Siemens este interesata de aceste piete in principal datorita faptului ca sunt diferite de cele din Europa Occidentala in ceea ce priveste serviciile IT. Astfel, spre deosebire de piata IT din vestul Europei, unde serviciile reprezinta jumatate din totalul pietei, in Europa Centrala si de Est acestea detin numai 26% din total, a declarat recent pentru ZF Gunter Kappacher, directorul Siemens Business Services pentru Europa si Africa de Sud. In aceasta regiune, piata e formata in majoritate din produse hardware (56%) si software (18%). Desi piata nu este inca matura, are un potential de crestere de doua cifre, conform oficialilor Siemens. Cele mai recente date detinute de SBS aratau recent ca Cehia a trecut pe primul loc in lume in ceea ce priveste investitiile straine atrase, depasind Coreea de Sud. In ceea ce ne priveste insa, optimismul ramane rezervat. Desi Romania este o tara mult mai mare decat Cehia, piata de IT reprezinta doar 20% din cea a cehilor, a mai spus Gunter Kappacher, directorul SBS pe zona europeana.




Cine este Forte


Forte Company a fost infiintata in 1990, actionarii provenind dintre angajatii fostei fabrici de calculatoare Baneasa. Firma are peste 250 de angajati si este un furnizor de servicii dedicate sistemelor informatice la nivel national. Domeniile de activitate ale companiei sunt comunicatiile (prelucrare si transmitere de date, Internet, e-mail), distributie echipamente de tehnica de calcul si produse software, proiectare si dezvoltare de aplicatii software pentru segmentul de business, servicii de administrare, integrare de sisteme informatice. Forte s-a dezvoltat ca partener traditional al IBM pentru servicii de instalare si administrare hardware, dar in ultimii doi ani si-a orientat activitatea catre o mai mare autonomie.


Printre proiectele informatice la care a participat Forte se numara Sistemul Informatic al Ministerului Finantelor Publice, Sistemul Informatic Integrat Vamal, Sistemul Informatic Integrat al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. Forte s-a situat in 2003 intre primii patru jucatori in topul furnizorilor de servicii IT din Romania, conform unor date ale firmei de analiza Pierre Audoin Consultants. Inainte de a se vinde catre Siemens, compania avea sapte actionari, cele mai multe titluri fiind detinute de Cristian Constantinescu, care conduce afacerea de 15 ani. Conform Ministerului de Finante, in 2003, compania a avut o cifra de afaceri de 565 miliarde de lei, adica 15 milioane de euro (17 mil.$), calculati la cursul mediu anual din anul respectiv. Profitul net a fost de 37 miliarde de lei (0,9 mil.euro).
mihai.musatoiu@zf.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO