Analiză

De 17 ani, România încearcă recuperarea a 60 milioane dolari din Libia. Ministerul Finanţelor: "Căutăm o modalitate de reluare a discuţiilor"

De 17 ani, România încearcă recuperarea a 60 milioane dolari din Libia. Ministerul Finanţelor: "Căutăm o modalitate de reluare a discuţiilor"

Autor: Loredana VOICULESCU

15.09.2011, 12:10 818

Statul român încearcă de 17 ani, fără succes până acum, să recupereze o datorie de peste 60 de milioane de dolari de la Libia. Concret este vorba despre 45,5 milioane dolari, la care se adaugă alte 23 milioane dinari libieni ( circa 18 milioane dolari americani), sume la care se adaugă penalităţi. Creanţa datează de dinainte de 1990 şi provine din exporturi de arme, dar şi din lucrări de construcţii - şcoli, blocuri, spitale - realizate în Libia de către firme din România.

Pentru recuperarea datoriei a fost constituită, încă din 1994, o comisie formată din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri - Departamentul de Comerţ Exterior şi Ministerul Administraţiei şi Internelor. Comisia a primit mandat de la Guvern pentru recuperarea creanţei din Libia. Oficialii de la Ministerul Finanţelor dau vina pe "poziţia rigidă" a părţii libiene.

"Creanţele României din Libia provin din operaţiuni de comerţ exterior şi cooperare economică derulate de societăţi comerciale româneşti în baza Acordurilor de colaborare dintre cele două ţări semnate în anii 1974, 1979, 1981 şi 1984. Reglementarea creanţelor României din Libia a înregistrat până în prezent practic o stagnare, cu toate că au avut loc mai multe runde de negocieri, cele două părţi nereuşind să ajungă la nici un rezultat concret în această problemă datorită poziţiei rigide abordate de partea libiană", au declarat pentru gândul reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor. Ei adaugă că în noul context politic de la Tripoli, partea română va căuta să identifice o modalitate de reluare a discuţiilor pentru reglementarea creanţelor României din această ţară.

Citiţi mai multe despre datoriile Libiei către România pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO