Analiză

Cum resimt jucatorii din piata farma programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei

12.11.2007, 23:17 41

In afacerile laboratoarelor acest lucru se traduce printr-o crestere de maximum 20%, insa dincolo de oportunitatile de business pe care le creeaza, programul poate oferi o radiografie a starii de sanatate a populatiei si poate indica directii in productia de medicamente si in politica Ministerului Sanatatii.
Bilantul primului trimestru nu a luat prin surprindere industria farmaceutica, datele facute publice inscriindu-se in linii mari cu ceea ce se stia despre afectiunile romanilor. Cu toate acestea, cand se va trage linie anul viitor se va sti sigur cum se pot imparti banii in Sanatate.
"Va exista o proiectie a tipurilor de terapii care vor fi necesare in 2008 si pe termen mediu, pana in 2012. Cu siguranta ca banii vor fi alocati in mod diferit, iar politicile sanitare din Romania vor fi legate de acest aspect de evaluare a starii de sanatate", a spus Dragos Damian, CEO al producatorului local Terapia Ranbaxy.
Si pentru producatori, clarificarea unor aspecte legate de afectiuni romanilor va putea determina mutatii in structura productiei.
"Rezultatele preliminare nu sunt neaparat neasteptate fata de ce stiam, dar se poate cladi pe ele. Acestea reprezinta infrastructura viitoarelor politici sanitare si ca orice companie farmaceutica vom sti ce sa planificam pe termen mediu si lung in productie", a adaugat Damian.
Astfel in cele trei luni de derulare a programului, peste 2,5 milioane de persoane au fost evaluate din care unui numar de 1,5 milioane de persoane le-au fost recomandate analize de laborator. Dintre acestia, aproximativ 30% au primit recomandarea de a efectua setul complet de analize. Rezultatele arata ca 23,4% din populatia examinata prezinta diferite grade de risc pentru diabetul zaharat de tip II, 11,35% pentru afectiunile cardiovasculare, 3,41% pentru boli cronice renale, iar pana la 12% diferite tipuri de cancer.
In prezent, cele mai frecvente boli din Romania sunt cele cardiovasculare, medicamentele destinate tratarii acestui tip de afectiune fiind de altfel si cel mai mare segment al pietei farma, situatie similara si in statele Uniunii Europene.
Businessul retelelor de laboratoare nu este influentat intr-o masura semnificativa de acest program, mai ales daca se tine seama de faptul ca setul de analize este unul de baza, valoarea intregului pachet fiind de 50 de lei.
"Derularea programului a avut un impact limitat asupra MedLife, deoarece noi suntem liderii pietei de analize efectuate cu plata de catre pacienti, nefiind dependenti de analizele decontate de catre CAS (Casele de Asigurari de Sanatate - n. red.). In luna septmbrie, cresterea a fost de 15% fata de august, iar acest procent de crestere s-a mentinut si in octombrie fata de septembrie. Acest lucru a generat, la nivel agregat al companiei noastre, o crestere totala de peste 4% a numarului de analize efectuate in lunile august si octombrie", a spus Mihail Marcu, presedintele MedLife.
MedLife proceseaza anual peste 3 milioane de analize provenind de la circa 500.000 de pacienti, in cadrul laboratoarelor MedLab. Potrivit estimarilor reprezentantilor companiei, in perioada iulie 2007-iunie 2008 numarul de analize efectuate urmeaza sa ajunga la 3,3 milioane pentru un numar de 550.000 de pacienti.
In cazul Synevo, unul dintre principalii jucatori de pe piata, peste 50.000 de pacienti s-au prezentat in centrele proprii de la inceputul acestui program. Synevo are in prezent 10 laboratoare in Bucuresti si in judetele Cluj, Constanta, Iasi, Satu Mare, Suceava si Timis.
"Probabil ca vom avea in jur de 175.000 de pacienti pana la finalizarea programului in septembrie 2008", au spus reprezentantii Synevo.
In ceea ce priveste modul de recuperare a banilor de la Casele de Sanatate, jucatorii spun ca au existat ceva probleme la inceputul programului, dar s-au rezolvat.
"Pana in prezent, sumele s-au decontat de catre sta intr-o perioada rezonabila, de 30 pana la 60 de zile, tinand cont de volumul mare de informatii care trebuie verificate si procesate si de numarul ridicat de laboratoare calificate in program", a spus Mihail Marcu de la MedLife.
Datele nu sunt diferite nici in cazul Laboratoarelor Unisyn, jucator nou pe piata de profil, aparut in urma unui parteneriat dintre Synlab (cea mai mare retea de laboratoare din Germania) si Centrul Medical Unirea.
"Am observat o adresabilitate diferita in Craiova si Arad fata de Bucuresti, in sensul ca pacientii din aceste judete au fost mai receptivi la acest program si s-au prezentat in numar mai mare la medic si ulterior la laborator. Toate acestea au dus la o crestere a cifrei de afaceri cu circa 15% in Bucuresti si cu 30% in celelalte doua laboratoare, Craiova si Arad", a spus Ilarie Baila, general manager al Laboratoarelor Unisyn.
El a precizat ca pentru acest program, compania pe care o reprezinta a derulat investitii de 0,2 mil. euro in aparatura de laborator si mijloace de transport, care sa permita dublarea capacitatii de lucru de la inceputul anului.
Totodata, Unisyn si-a suplimentat personalul, in special cel pentru recoltare si inregistrare cu circa 20 de persoane.
La randul sau, Irina Stana, country manager al al grupului de laboratoare Synlab, a spus ca are in vedere deschiderea a cel putin 6 noi unitati in Romania in 2008.
"In Romania, Grupul de laboratoare Synlab a reusit sa realizeze in anul 2007 o crestere a cifrei de afaceri cu 250% fata de primele 10 luni de activitate din anul 2006 si se estimeaza ca in anul 2007 va realiza o cifra de afaceri de peste 1,2 mil. euro. Aceasta inseamna peste 600.000 de analize furnizate pacientilor din Romania", a spus ea.
Potrivit unei analize realizate de ZF la momentul demararii programului, principalii jucatori estimau ca in cea de-a doua jumatate a anului ritmul de crestere a businessului va fi dublu comparativ cu ceea ce estimasera initial.
Costul intregului program este estimat la 300 mil. euro si se asteapta ca aproximativ 11 milioane de romani sa participe, astfel ca pentru o persoana costurile totale sunt de circa 27 de euro.
Seturile de analize care pot fi prescrise de medicii de familie sunt analize uzuale, printre cele mai ieftine. La nivelul unui laborator, costurile implicate de toate cele noua analize sunt insa mai mari de 50 de lei (circa 15 euro), cu toate ca probabilitatea ca un medic sa prescrie toate cele noua teste este foarte mica.


Ce spun rezultatele analizelor:

23,4% din n populatie prezinta diferite riscuri pentru boala diabetica de tip II;
11,35% din populatie prezinta risc pentru boala cardiovasculara;
3,41% din populatie prezinta diferite grade de risc pentru boala cronica renala;
2-12% din populatie prezinta diferite grade de risc pentru diferite tipuri de cancer.

Ce inseamna programul:

2,5 milioane de persoane au fost evaluate in cele trei luni de derulare a programului
1,5 milioane de persoane au primit recomandarea pentru efectuarea de analize de laborator
Costul intregului program este estimat la 300 mil. euro
Se asteapta ca 11 mil. persoane sa participe pana la finalizare in luna iulie 2008

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO