Analiză

Criza Opozitiei de la Bucuresti, vazuta din strainatate

28.08.2001, 00:00 12



Ineficienta controlului asupra guvernului reprezinta un semnal al crizei tot mai pronuntate din cadrul opozitiei democratice din Romania, se arata intr-o analiza a firmei internationale de consultanta "Oxford Analytica", citata de Mediafax.

Consecinta acestei situatii este faptul ca partidele cu orientare de stanga vor guverna inca mult timp in Romania, scenariul revenirii formatiunilor de centru-dreapta in viitorul apropiat fiind, in acest moment, imposibil.

Dupa ce nu a reusit sa patrunda in noul Parlament, PN?CD este framantat de lupte interne intre aripa Marga si aripa Ciorbea. Aceasta separare nu este pe considerente ideologice sau tactico-politice, ci este dictata de lupte pentru instituirea controlului asupra resurselor de partid.

Desi au obtinut sapte% din voturi la alegerile din toamna trecuta, Partidul Liberal este totusi slab pentru a putea sa mobilizeze fortele de centru-dreapta, iar relatiile sale cu social-democratii sunt destul de instabile.

Partidul Democrat este prins, in acest moment, in lupta dintre Petre Roman si Traian Basescu. Unul dintre primii pasi intreprinsi de Basescu dupa preluarea sefiei PD a fost declansarea negocierilor de fuziune cu un partid popular nationalist, condus de Virgil Magureanu, fost sef al serviciilor secrete. Stilul autoritar al lui Basescu a dus la un sir de demisii din partid.

Una dintre cele mai mari probleme ale vietii politice din Romania o reprezinta lipsa exercitarii unui control asupra guvernarii PSD. Slabiciunea politica a fostelor partide de guvernamant nu le permite sa fie o opozitie activa si efectiva.

Criticile fata de actuala guvernare vin, in special, din partea mass-media si a unor organizatii neguvernamentale si vizeaza nereguli in sistemul judiciar, precum si politica de cadre. Analistii politici considera ca PSD doreste sa a€oinghita statul" si sa instituie un control deplin asupra vietii publice din Romania.

O alta problema a vietii politice din Romania o reprezinta tendintele nationaliste. Incercarile PSD de a intra in straiele noi ale unui partid unificator au dus la gasirea unui limbaj comun cu fostul sau adversar - UDMR. Acest fapt ii permite sa nu apeleze la ajutorul PRM, formatiune de extrema dreapta, care i-ar produce serioase pierderi de imagine, in special in strainatate.

Luat ca intreg, PSD a reusit sa-si imbunatateasca imaginea in Occident prin asigurarea unei perioade de refacere economica, a intors spatele dominatiei statului in economie si si-a demonstrat intentiile serioase in privinta aderarii la structurile europene si euro-atlantice.

Mai mult, Romania joaca un rol constructiv pe durata detinerii presedintiei OSCE, in cautarea unei solutii pentru tensiunile etnice din Europa de Sud-Est. Astfel, tensiunile in privinta minoritatii ungare pot sa nu fie privite ca o manifestare a sovinismului romanesc.

Aceasta atitudine nu va mai dura insa daca PSD va decide sa se alieze in problema statutului maghiarilor de peste hotare cu nationalistii de extrema dreapta, sustine sursa citata.

Intr-un viitor apropiat, partidul lui Nastase nu pare a avea probleme cu opozitia, care pare incapabila a se uni. Cel mai mare pericol zace in sanul PSD.

Grupul nationalistilor care se pronunta impotriva vanzarii unor obiective industriale companiilor straine nu este deloc neglijabil, iar in plus exista pericolul ca acesta sa caute sprijinul nationalistilor de extrema dreapta, se arata in analiza firmei internationale de consultanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO