Analiză

Cozmin Gusa, intrusul din Partidul Democrat

15.01.2004, 00:00 46



Acceptarea surprinzator de facila a fostului om de casa a lui Adrian Nastase - Cozmin Gusa - in Partidul Democrat s-ar putea dovedi in timp o miscarea politica neinspirata, ba chiar riscanta. Atat pentru Cozmin Gusa, care este greu de crezut ca va reusi sa se integreze in randul democratilor si al Aliantei din care face parte PD, dar si pentru Traian Basescu, care risca sa piarda o parte importanta din capitalul de incredere acumulat in ultimii trei ani.



In ceea ce-l priveste pe fostul secretar general al PSD, riscurile sunt minime. Ce are de pierdut Cozmin Gusa? Nu mare lucru, avand in vedere ca el a venit in Partidul Democrat cu singura "calitate" de fost secretar general al PSD, partid care, desi are aceeasi sorginte politica cu PD, se afla in relatii extrem de tensionate cu democratii. Or, sa ne amintim ca, in functia a doua ca importanta in PSD, chiar daca este mai degraba manageriala, a fost promovat "pe sus" de Adrian Nastase, la scurt timp dupa alegerile din 2000.



De cand a plecat din partid, Gusa nu l-a atacat pe Nastase nici o clipa. A lasat sa se inteleaga doar ca partida din interiorul PSD dintre vechii activisti PCR resapati sub hlamida social-democrata si tinerii de perspectiva, a fost castigata de primii. Adrian Nastase, fie si pentru ca a girat schimbarea de generatii de la varful PSD, nu a fost criticat de Cozmin Gusa. Ba, mai mult, pentru intrarea sa in politica, Cozmin Gusa pare sa-i fie inca recunoscator primului ministru, daca ar fi sa ne luam si numai dupa faptul ca inclusiv in momentul in care Traian Basescu anunta primirea lui in PD, noul democrat multumea fostului sau superior politic.



Nimic altceva nu-l recomanda politic pe Cozmin Gusa. El a venit in PD singur, fara un grup de persoane cu background politic care sa-l sustina, fara o ideologie, fara un program. Intrarea lui in PD, tot "pe sus", dovedeste incapacitatea de a dezvolta un proiect politic pe cont propriu. Sa nu uitam ca imediat dupa plecarea din PSD, Cozmin Gusa a anuntat lansarea unui nou proiect, pe care l-a numit "Initiativa 2003". In "pauza" facuta intre cele doua partide, Gusa nu a reusit sa coaguleze un curent de opinie in jurul acestui proiect. Exceptand aceasta incercare nereusita, pe omul politic Cozmin Gusa il mai "recomanda" un limbaj public excesiv de violent si cateva teme uitate si de sustinatorii lor. Este vorba de temele de la inceputul anilor 90, propuse de fosta CDR, precum "aflarea adevarului despre revolutie", "infiltrarea fostilor securisti in institutiile importante ale statului", care, dupa ce au fost denigrate, fara sa fie rezolvate, au fost trecute de catre actualii lideri politici la capitolul "cosul istoriei". Nici in acest caz, lui Gusa nu-i poate fi recunoscuta paternitatea pentru "teme politice de dezbatere". Isi ia acest bagaj ideologic la PD? Va convinge acest partid sau alianta sa le preia? Dar de ce Gusa nu a vorbit despre aceste lucruri cat a fost la PSD?



Aceasta fiind cartea de vizita a celui mai nou membru al PD, promovat direct in conducerea acestui partid, nu este greu de anticipat care vor fi relatiile lui cu ceilalti lideri.



Sub invelisul acceptului de convenienta - Cozmin Gusa a fost primit in partid cu acordul intregului Biroul Permanent, mai putin al liderului organizatiei de tineret - este clar ca persista nedumeriri si ingrijorari in randul democratilor. O dovada este refuzul mai multor lideri din Biroul Permanent National de a vorbi despre intrarea lui Cozmin Gusa in formatiunea democrata.



Ingrijorari sunt, probabil si in randul liberalilor, colegi de Alianta cu democratii, chiar daca oficial sustin ca Gusa s-a maturizat politic, iar venirea lui la PD este un castig. Purtatorul de cuvant al Aliantei PNL-PD, Calin Popescu-Tariceanu, spunea ieri ca venirea lui Gusa ar fi un avantaj intrucat prin el, Alianta ar avea acces la anumite informatii din randul PSD. Insa, pe ce mizeaza Calin Popescu-Tariceanu ca nu se va intampla si invers?



Pe de alta parte, este greu de crezut ca PNL va accepta limbajul extrem si temele personale ale lui Cozmin Gusa, ca exponent al Aliantei PNL-PD. In aceste conditii, nu este exclus ca fostul secretar general al PSD sa devina, in timp, un intrus in PD si in Alianta opozitiei. Poate este o temere excesiva, dar plauzibila.



Nici pentru Traian Basescu asocierea cu Cozmin Gusa, fostul sau dusman politic, nu pare sa fie un castig.



Nu este vorba numai de aspectul conjunctural al acestei miscari politice, care pana la urma ar putea fi oarecum justificat de faptul ca suntem in an electoral. Nu pun accent nici pe adversitatea din trecut dintre Traian Basescu si Cozmin Gusa, care din ratiuni politice ar putea fi depasita, desi nu este usor pentru cei doi oameni politici deloc lipsiti de orgolii.



Este vorba de credibilitatea lui Traian Basescu, perceput ca unul dintre cei mai importanti lideri ai opozitiei, de a se asocia cu unul dintre fostii apropiati ai PSD, mai ales ca aceasta a parasit partidul de guvernamant in conditii destul de neclare.



In cei trei ani de opozitie, avantajat si de pozitia de primar al Capitalei, Traian Basescu a reusit sa-si "ispaseasca" o parte din gesturile politice imputabile facute in timpul fostei coalitii de guvernamant - perioada 1996-2000. Ca primar al Capitalei si lider al PD, Basescu a jucat cu succes rolul de lider al opozitiei, permanent in disputa cu partidul de guvernamant si administratia guvernamentala. A demascat cu fervoare, in toti acesti trei ani de cand s-a aflat in opozitie, presupusele acte de coruptie ale Puterii. De la o vreme, Basescu a tacut. Or, in conditiile in care presedintele liberal Theodor Stolojan este clar ca joaca in rolul de vioara intai a Aliantei, cu un Cozmin Gusa controversat in dreapta sa, care va mai fi statutul lui Traian Basescu ? Ce efect si ce credibilitate va mai avea discursul sau antiguvernamental dupa ce a deschis in partid usa unui fost adversar politic cu statut special in PSD ?



Probabil, similare castigului pe care-l va avea PD, prin cooptarea lui Cozmin Gusa.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO