Analiză

Compensarea pentru pensionari, un catalizator pentru piata medicamentelor

12.10.2004, 00:00 31

Sistemul de compensari ale anumitor categorii de medicamente, introdus de Guvernul Romaniei la inceputul lunii septembrie a acestui an va aduce o crestere peste asteptari a valorii totale, intre 15 si 40 %, a pietei romanesti de farmaceutice, si implicit a afacerilor jucatorilor de pe piata.
 La nivelul producatorilor parerile sunt impartite: in timp ce unii mizeaza pe o crestere de peste 40% a pietei, altii sunt mai reticenti si previzioneaza vanzari totale in crestere cu cel mult 15%. Ceea ce este sigur este insa ca asteptarile vor fi depasite.
"In prima jumatate a anului, piata totala a farmaceuticelor a crescut cu 41% fata de aceeasi perioada din 2003", este de parere pentru Ziarul Financiar Tomislav Cuk, director general al grupului Novartis-Lek. Cu toate ca sistemul de compensari a fost introdus in septembrie, piata a dat semne de crestere inca de la inceputul anului, potrivit lui Cuk.
Segmentul antibioticelor este cel mai mare grup din categoria medicamentelor cu prescriptie, detinand aproximativ 19% din piata, dar a inregistrat o crestere de numai 25% fata de perioada similara a anului trecut, in opinia lui Cuk.
Pe prima jumatate a anului, raportul dintre vanzarile companiei catre farmacii si spitale a inregistrat o valoare similara cu anul precedent, de 70:30. Medicamentele OTC (fara prescriptie) reprezinta 17% din valoarea piatei, iar din acestea marcile originale (patentate) au o pondere valorica de 64%, a mai spus Cuk.
Grupul Novartis-Lek ocupa locul al doilea pe piata, cu o cota de 7,1%, conform propriilor estimari, inregistrand pe primele sase luni o crestere de peste 20% a cifrei de afaceri, fata de aceeasi perioada din 2003.
Principalele motive ale cresterii pietei, a sustinut directorul general de la Novartis-Lek, sunt lansarea pe piata a unor produse noi si scumpe de catre companiile multinationale, valoarea ridicata a segmentului medicamentelor care se elibereaza cu prescriptie, dar si anul electoral care a facut posibila gasirea unor resurse suplimentare pentru finantarea sistemului de sanatate.
"Pana in luna septembrie, piata a crescut cu cel putin 40%", crede si Gabriel Ghitescu, corporate affairs manager la compania Merck Sharp & Dohme (MSD) Romania. Exista toate premisele pentru ca aceasta crestere sa se mentina, sau chiar sa se accentueze, la nivelul intregului an, este de parere Ghitescu. "Din pacate, Merck nu va resimti in cifra de afaceri aceasta crestere, din cauza recentei retrageri de pe piata a antiinflamatorului Vioxx".
MSD Romania isi va concentra atentia spre cercetarea bio-genetica, segment subdimensionat pe piata romaneasca, dar care are un potential ridicat, potrivit lui Ghitescu.
O alta cauza a cresterii ar putea fi si reducerea TVA-ului, de la 19 la 9%, fapt care ar trebui, cel putin teoretic, sa influenteze pozitiv segmentul medicamentelor fara prescriptie prin reducerea preturilor la consumatorii finali.



Liderul pietei e mai rezervat
Compania GlaxoSmithKline (GSK) Romania, liderul pietei, este mai rezervata in previziuni, asteptand o crestere a afacerilor sale de 10% pe intregul an, in linie cu evolutia pietei, care va creste cu un ritm sub nivelul anilor anteriori datorita masurilor de control mai dure din sistemul sanitar, in opinia GSK. Grupul avea o cota de 11,2% din piata dupa primul semestru, conform propriilor estimari.
Pe langa GSK, si compania Pfizer, al treilea jucator de pe piata, estimeaza o crestere a afacerilor, anul acesta, de pana la 10%, in principal datorita lansarii de noi produse pe piata.
Sistemul de compensari introdus de guvern prevede 4 liste de medicamente: 2 liste cu medicamente gratuite si 2 liste cu medicamente partial compensate. Fiecare din aceste liste este structurata sub forma a 2 optiuni, optiunea terapeutica A respectiv B. Medicii au obligatia sa recomande pacientilor, in prima instanta, produsele de la optiunea A, optiunea terapeutica B fiind destinata cazurilor care nu corespund primei variante.
Lista medicamentelor partial subventionate cuprinde produsele de la optiunea A, care sunt generice si sunt compensate cu pana la 90%, in timp ce farmaceuticele de la optiunea B sunt produse patentate si sunt subventionate cu 50% sau 90% (pensionarii cu pensii mai mici de 6 milioane de lei lunar).
Nivelul valoric la pietei se va mentine intr-un ritm de crestere relativ normal, de aproximativ 15-20%, conform lui Dragos Dinu, directorul general al grupului A&D Pharma, care are afaceri in retail si in distributia de medicamente, prin companiile Sensiblu si Mediplus. "Chiar daca se va inregistra o crestere mai puternica in urma introducerii planului de compensari, nu va fi suficient de accentuata pentru a genera o majorare a pietei cu 40%", a sustinut Dinu.
Cu toate acestea, grupul A&D Pharma previzioneaza o crestere a afacerilor sale cu medicamente cu peste 70% pentru 2004, datorata insa investitiilor in logistica facute de companie.
Dan Schiopu, directorul general al companiei britanice Ozone Laboratoires, estimeaza ca piata va inregistra cresteri de cel mult 20%, bazate mai ales pe orientarea consumatorilor catre produse de calitate cu un pret mai ridicat. Ozone previzioneaza vanzari de aproximativ 13 milioane euro, aproape de trei ori mai mult fata de anul trecut.
Anul trecut, fara adaosurile retailerilor (la preturi de distribuitor), piata a avut un nivel de 599,7 milioane euro, iar cu adaosuri unul de 757 milioane euro. Surse din piata afirma ca valoarea pietei a depasit chiar nivelul de crestere de 50%, ceea ce ar face ca vanzarile producatorilor si importatorilor sa depaseasca cu mult nivelul de 1 miliard de euro (la preturile finale).
Unul din obiectivele pentru care a fost introdusa compensarea farmaceuticelor a fost stimularea consumului de medicamente autohtone, dar este foarte probabil ca acest deziderat sa nu fie atins. Principalii producatori romani listati la Bursa de Valori Bucuresti, Antibiotice Iasi si Sicomed Bucuresti nu si-au schimbat bugetele de venituri si cheltuieli.
Teoretic, consumatorii ar putea cumpara medicamente romanesti, de cele mai multe ori generice la preturi infime, dar pot, in acelasi timp, sa achizitioneze produse straine mult mai scumpe, dar al caror pret compensat ar putea ajunge sub nivelul genericelor romanesti necompensate.
Din acest motiv, piata ar putea inregistra cresteri peste valorile previzionate pe baza accesului mult mai facil la medicamentele originale foarte scumpe, care nu au un corespondent generic pe piata si sunt incluse pe listele de compensatie, afirma surse din piata.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO